2017-03-24

Unelmien viljelylaatikko ja arvonta

Viljelylaatikot ovat mielestäni kutkuttavan ihania. Siisti rajattu laatikko, jolla on kohopenkin hyvät ominaisuudet, ja sitä eivät rikkaruohotkaan niin helposti valtaa.  Olen viime päivinä miettinyt millainen olisi UNELMIENI VILJELYLAATIKKO? Unelma saa tuulta purjeisiin, sillä viikon päästä aukeavat Piha & Puutarha messut Turussa, jonne toteutan pari suunnittelemaani viljelylaatikkoa.

Toteutuksessa käytetään Kekkilän mustia laatikoita ja kukka & puutarhamyymälä Flör toimittaa pääosan viljelylaatikon kasveista.

Vierailin jokin aika sitten Flörin myymälässä Turussa, jossa hehkuivat sitruspuut. Nuo pikkupuut, joissa sitruunat ja mandariinit loistivat olivat ihan ehdottomia innoittaja minun viljelylaatikkosuunnitelmalle. Rakastuin siis sitruunapuuhun ja niin syttyi: "Unelma Välimeren auringosta".

Vastustamattomat sitruspuut Flörin myymälässä

Laadin viljelylaatikkosuunitelman, joka on muotopuutarhaa jäljittelevä aurinkoisen paikan yrtti-sitruspuu laatikkoistutus. Pääaosassa laatikon keskellä on sitruspuu ja sitä ympäröivät rungolliset laventelit, jotka ovat ihastukseni nro 2.

Rungolliset laventelit Flörissä
Unelmieni viljelylaatikossa kasvaa yrttejä kuten rosmariinia, ranskanrakuunaa, mäkimeiramia sekä timjamia. Sitruspuun juurella viihtyy tietysti sitruunatimjami esim. 'Aureus', jonka lehtiä kaunistaa keltainen reunus. Lisäksi timajamit 'Doone Valley' olivat myymälässä kerrassaan ihania vihreitä palleroita. Yrttejä löytyy Flöristä hyvä valikoima, joten saan niistä tehtyä hienon istutuksen rungollisten kasvien juurelle. Lopullinen yrttikattaus muotoutuu messuilla sen mukaan mitä kasveja on saatavilla.

Etualalla timajami 'Doone Valley'

Kuvailemani suunnitelma näyttää mielessäni paperille luonnosteltuna suunnilleen tältä:


Laatikon päätyjä reunustaa muraatti, joka pehmentää kivasti mustan viljelylaatikon reunaa. Pilkottaahan laatikossa myös pieni oliivi-pensas. Oliivit ovat herkullisia (erityisesti mustat Calamatat) ja ne kuuluvat ehdottomasti Välimeren tunnelmaan. Oma "kesä-oliivi" viljelylaatikossa yrttien kera. Tästä on hyvä jatkaa fiilistelyä!
Ensi viikolla on jo toteutus edessä. Lähtekäähän messuille arvioimaan millainen tuli :) Tämän viljelylaatikkosuunnitelma toteutus sekä kolmen muun bloggaajan unelmalaatikot löytyvät Turun Piha & Puutarha messujen A-hallista.

Flörissä oli kaunis esillepano ja vierailusta siellä tuli hyvä mieli, sillä henkilökunta oli osaavaa ja avuliasta

Sinulla on mahdollisuus voittaa itsellesi ja kaverille liput Turun Piha & Puutarha Messuille 31.3.-2.4.!  Arvon kaksi kahdenhengen lippupakettia messuille. Lunasta arpa itsellesi olemalla tai liittymällä Puutarhassa-blogin lukijaksi ja kommentoimalla tähän postaukseen. Arvonta päättyy tiistaina 28.3. Voittajat saavat lunastaa lippunsa messujen messukassalla. Onnea arvontaan!

PS: Mainitsin alussa toteuttavani pari viljelylaatikkosuunnitelmaa. Kerron siitä toisesta unelmalaatikosta seuraavassa postauksessa.

Unelmien viljelylaatikko -blogihaasteen toteuttavat yhteistyössä:
Kekkilä, Flör ja Piha & Puutarha-messut
2017-03-20

Se on niin keltainen!

Meinasi jäädä roskapussi käteen ja laittamatta ulkoroskikseen, kun näin mitä maassa on! Tuli todella kiire hakea kamera. Niitä oli kukassa yhtäkkiä kolme tai neljä. Ensimmäiset kultasahtamit loistivat niin kullankeltaisina eilen ja vielä tänäänkin!

Kultasahrami, Zwanenburg Bronze


2017-03-19

Palmikoituja kasvitukia

Lumet ovat huvenneet ja napsin angervoja matalaksi. Taivuttelin osan oksista perennapenkin reuna-aidaksi ja sitten huomasin, että kolmesta oksasta saa kivasti letitettyä kasvitukia. Ei haitannut vaikka oksat haaroittuivat, sillä ne taipuivat hyvin palmikolle. Risunippujen pää sidoin yhteen rautalangan pätkällä. Tällä tavalla saakin kivasti luonnollisen oloisia kasvitukia. Oletko sinä hyötykäyttänyt leikattuaj oksia?

Muutama lumikello ponnistaa varjoyrtin lomasta
Malva on innostunut kasvuun auringossa
Piippojs, piippoja!
Lieneekö krookuksia neilikan rinnalla
Vilinasta on tullut ihan ulkokissa. Hän on oppinut avaamaan välioven. Kun ulko-ovesta kuljetaan, niin valkoinen viiva vilahtaa ihan huomaamatta pihalle.

Mutta mitä nyt tapahtuu? Oranssi leijona on tunkeutunut Vilinan reviirille! (Kvasta erottuu juuri ja juuri miten valkoiset tassut pilkottavat puskan takaa. Leijona on tehnyt u-käännöksen ja on siirtymässä leikkimökin taakse.)


Vilina on päättänyt, että oranssi leijona pitää ehdottomasti hätistää kiviaidan toiselle puolen.


Näytän ison hännän, joka on varmasti leijonan häntää isompi!

Joko se lähti?


Vilina jäi vielä ulos varmistamaan tilannetta.

Minä palasin sisälle lämmittelemään. Otin esille värit ja paperit ja tein muutamia puutarhasuunnitelmia. Niistä lisää seuraavassa postauksessa.

2017-03-15

Jääkarhut

Viime vuonna syntynyt Ranuan eläinpuiston jääkarhun pentu tuli tänään vihdoinkin ulos. Minun 'Jääkarhut' olivat tosi nopeita. Kylvin tsinnian siemenet sunnuntai-iltana. Nyt valkoiset 'Polar Bear' taimet jo kasvavat!2017-03-12

Kevätarvonta ratkennut

Tulin niin hyvälle mielelle, kun osallistuitte niin innokkaasti arvontaan. Tuhannet kiitokset kaikille arvontaan osallistuneille! Teitä lukijoita on yli sata, vau! Meidän Joel-poika auttoi arvonnan järjestämisessä tekemällä arpaliput ja sai siten itseoikeutetusta toimia myös arvan nostajana.

Eilinen päivä kului tietysti auringossa ja pihan siivouspuuhissa.

Kävin kellarissa ja kevätkukat olivatkin jo pimeässä venähtäneet! Äkkiä aurinkoon nämä!

Perennapenkeissä silppusin talventörröttäjiä. Juuri ja juuri lehtien keskeltä erottui pieniä piippoja
Punainen ja valkoinen kärki, kun tarkasti katsoo! Jee!
Lumiraja vetäytyy vauhdilla
Auringossa köllöttely on lähetulkoon parasta mitä Vilina tietää!

Niin ja sitten se arvonnan ratkaisu:
Voittaja on Tiina S! Erityisonnittelut Tiinalle!

Hiphei, olen kuulut että jopa +10 astetta luvassa. Viime vuonna iirikset kukkivat maaliskuun lopussa.

2017-03-10

Vielä ehdit osallistua arvontaan!

Lumi tuli ja nyt jo suli. Sekin kuuluu kevään odotukseen.

Minulla ovat keijunmekot itäneet tällä viikolla, sillä ruukuissa on nyt pikkuruiset, suloiset lehdet. Hienoa!

Edellisessä postauksessani, joka on alla, ehdit vielä osallistua Kotiblogit-lehden tuoreimman numeron arvontaan. Siinä on paljon piristäviä kevätjuttuja. Kylkiäisenä myös siemeniä.

2017-03-07

Kevätjutun arvonta

Vähintäänkin siemenpussien hypistelyä on ilmassa ja monilla jo taimiakin versoo ikkunalaudalla. Keväisiä ajatuksia ilmassa siis. Tuoreessa Kotiblogit-lehdessä on parikin puutarha-aiheista juttua ja paljon kivaa luettavaa kevätfiilistelyyn.

Kirjoitin lehteen jutun omista siemenkylvökokemuksista ja kasvien talvetuksesta kellarissa. Vau lehdessä ei ole palstatilaa säästelty, sillä  juttu on yhteensä viisi sivua pitkä. Yllätyin ihan itsekin, että lopputuloshan on oikein hyvä.

Se toinen pitkä puutarha-juttu tässä Kotiblogit-lehden numerossa on muuten Kati Jukaraiselta, klik.

Kissanruoho ja tekemäni keramiikka majakka isossa kuvassa


Siivosin viikonloppuna pihalla viljelylaatikoita. Sormissani jättisamettikukan pari rumaa, kuihtunutta kukintoa hajosi ja kädessäni olikin yllättäen kauniita samettikukan siemeniä.

Jättisamettikukan siemeniä

Minulla on ylimääräinen uusi  Kotiblogit-lehti ja muutamia muitakin puutarhasta kerättyjä siemeniä jättisamettikukan lisäksi yli oman tarpeen. Pojat näyttävät peukkua, joten arvonta pystyyn! Arvan voit lunastaa itsellesi olemalla tai liittymällä blogin lukijaksi ja kommentoimalla tätä postausta.

Lehden kylkiäisiksi tarjolla olevat siemenet ovat:
  • Jättisamettikukka (oranssi/keltainen)
  • Harjaneilikka (Mix)
  • 'Nora Barlow' akileijasta kerättyjä siemeniä
  • Tuoksuampiaisyrtti Dracocephalum moldavica, jota kasvatin viime kesänä Rauman seminaarin puutarhan siemenistä.
  • Pioniunikon siemeniä

Lähetän voittajalle lehden mukana hänelle mieluisat siemenet kevään kylvöihin. Arvonta alkaa nyt ja päättyy  lauantaina  11.3. klo 21. Onnea arvontaan!
(uusi arvonta viikon kuluttua mikäli en tavoita voittajaa)

Harjaneilikkaa, pioniunikkoja, ketoneilikkaa ja yksi ihan oikea pioni2017-03-05

Chalk paint ja kukkaruukut

Innostuin kalkkimaalilla sutimaan ulkokäytössä likaisen valkoiseksi muuttuneita ruukkuja tummiksi. "Chalk paint" maalilla on helppo maalata, sillä välineet ja sormet tulevat puhtaaksi vesipesulla. Maali myös kuivuu huippunopeasti, joten toisen kerrokssen voi maalata heti sen jälkeen, kun välillä käy vaikka kahvilla.

Kulunut altakasteluruukku uudistuu kalkkimaalilla

Maali muuttui kuivuttuaan tummemmaksi.


Maalasin myös tämän ruukun, jossa viime kesäinen hortenssia on alkanut vihertää.

Ihana auringon paiste!

Maalattu ruukku ja isompi odottaa vielä uutta väriä.
Kahvi

Illalla ompelin vielä rahiin uuden kangaspäällisen. Vilina heti huomio työni ja siirtyi uudistetulle rahille lepäämään. On mukava ja pehmoinen kangas!

Oletko sinä maalannut ulkoruukkuja kalkkimaalilla?
Pysyykö maali todella ruukuissa...