2016-04-04

Viikonlopun parhaat palat

Turun Piha&Puutarha -messujen minulle odotetuimpiin näytteilleasettajiin lukeutui pionien kasvatukseen erikoistunut taimisto "Pionien koti" Taivassalosta. Heillä olikin messuilla monta metriä pitkä messupöytä, joka notkui pioneista. Niitä oli varmaan sata lajiketta! En kyllä oikeesti liiottele, näyttävät mainostavat verkkosivuillaan, että valikoimissa on 150 lajia.

Niistä sitten valitsin yhden. Tämä valinta meni nyt kyllä ihan uteliaisuuden ja kokeilunhalun piikkiin. Paljastan, että olin valinnan tehnyt jo etukäteen jonain talvi-iltana heidän verkkosivuilla surffatessa. Itoh-hybridi eli puu- ja ruohovartisen pionin  risteytys oli niin mielenkiintoinen, että sellaista halusin ehdottomasti kokeilla. Niistä siis ostin 'Bartzellan'. Pioni voi sopivissa oloissa uusia kukintansa syksyllä, joten sitä odotellessa! (Saan kyllä odotella jonkin aikaa, sillä eivät luvanneet tälle taimelle kukintaa vielä istutusvuonna).

Eikös itoh-hybridistä tule vähän sama vaikutelma kuin  hybridi-autosta, uusi ja ihmeellinen?
Pionien koti


Sunnuntaista muotoutui aivan loistava päivä, sillä aurinko tuli ihanasti esiin iltapäivällä. Siirrytään siis Turusta omaan pihaan:

Zwanenburg Bronze




Crocus sieberi 'Firefly'

Kaivoin kaikki täkeimmät työkalut esiin! Ensimmäisenä kottikärryjen kimppuun, jotta pääsee multaa kärräämään. Apua! Niissä ei pyörä inahtanutkaan, kun ne oli koko talven jököttänyt pihalla sään armoilla. Loraus öljyä löytyi onneksi vajasta, ja pelasti tilanteen. Laitoin sitä renkaan laakeriin ja vanha kärry alkoi taas toimia kuin unelma. Tässä on käynnissä messuilta mukaan tulleen valkoisen mansikanjuurakon isutus. Istutin pari suoraan maahan ja loput ruukkuihin.

Neitoperhosta pääsin kuvaamaan kesken istutuspuuhien, kun se lennähti nuokkuvan vuorenkilven lehdelle päivää paistattelemaan.

Aurinkoista viikon jatkoa!

18 kommenttia:

  1. Ihanasti siellä jo kukkii, ja perhonenkin!
    Mukava saada tuulahduksia Turun messuilta, kun itse en sinne päässyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ekat krookukset on pieniä söpöliinejä! Sunnuntain perhonen oli tosi ylläri!

      Poista
  2. Kiva postaus, teillä näkyy jo kevätkukkia. Ja perhonenkin. Messut ovat aina mukavia käyntikohteita. Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos! Nyt sataa ja on harmaata, jospa taas vkoloppuna olisi kaunista. Sopisi mulle!

      Poista
  3. Ihana postaus. Ihailen kuvia täällä hankien keskellä. Muutama pieni pälvi on jo pihallamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pälvet varmasti suurenee vauhdilla! Varsinkin jos teilläkin sataa kuten täällä.

      Poista
  4. Hej Maria!

    Och våren har kommit till dig också ser jag, jättefina bilder!

    Itoh hybrider är mycket vackra buskpioner så grattis till ett lyckat inköp, svårt att välja förstår jag.

    Jag tvingades flytta min Itoh hybrid nu i vår, den hade vuxit ur sin plats, de blir rejält stora med tiden. Den blev ordentligt misshandlad med sina enorma rötter.

    Fel tidpunkt, de bör flyttas på hösten så ännu vet jag inte om den överlever.

    Ha det gott i vårens tid!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän sinun pioni kuitenkin selviä siirrosta! Yritän löytää tälle taimelle mahdollisimman tilavan paikan. Samoin nautitaan keväästä ja perhosista!

      Poista
  5. Ihana katsoa näitä messukuvia, makea tuo pioni minkä ostit. Se on tosi kaunis, ostettiin äidille äitienpäivälahjaksi se kerran. Jännä valkoinen mansikka! Odottelen innolla miltä se maistuu, kiva keksintö. Paljon kukkia ja perhosia, ihan oikea kevät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En olekkaan nähnyt pionia "livenä" kukassa. Nyt uskon, että tein hyvän valinnan, kun sinä olet sen antanut äitienpäivälahjaksi. Mansikoissa saattaa olla ananaksen makua....

      Poista
  6. Pionien koti on vakituinen pionien juurakoiden ostopaikkani, teimme kauppaa jo vanhan Matin, pionivaarin, kanssa 90-luvulla! Nyt hän ei enää messuilla juurikaan käy! Bartzella on hyvä valinta, se löytyy Kivipellostakin!

    Ihania kukkijoita siellä etelässä ja perhonenkin jo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidän valikoima oli todella vakuuttava! Nyt oli myyjänä nuori mukava poitsu. Ehpä kehdannut häntä kuvata. Täytyypä seurailla, jos vaikka laitat blogiisi kuvan, kun Bartzella on kukassa!

      Poista
  7. Bartzella on oikein hyvä valinta, kovasti toivon, että mun Bartzella kukkisi jo ensi kesänä!
    Pionien koti on suorastaan tyrmäävän ihana paikka kesällä, kun ne kaikki pionit ovat siellä kukassa! Voitais vaikka yhdessä käydä ensi kesänä siellä, siinä kesä-heinäkuun vaihteessa, jolloin ne yleensä ovat kukkeimmillaan :) Siellä vaan on vaikea hillitä itsensä niiden ostosten suhteen!
    Valkoisia mansikoita meilläkin joskus kasvatettiin vähän enemmänkin silloin kun kasvatettiin manskoita vielä myyntiin. Niistä valkoisista tuli tosiaan aika pieniä ja kasvusto hiipui aika nopeasti. Silloin meillä oli torilla muutama vaki-asiakas, jotka kävivät niitä ostamassa. Valkoisia mansikoita voivat syödä sellaisetkin, jotka ovat punaisille mansikoille allergisia.
    Sulla on kyllä tosi lämmin piha, kun siellä jo noin kukkii!
    Neitoperhonen lenteli meilläkin eilen, tänään ei varmaan sitäkään huvita lennenllä, sen verran on synkkä keli vaihteeksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi olisipa mukava käydä yhdessä Pionien kodissa kukinta-aikaan. Pistän mieleen korvan taakse ;). Jos sais muutamia maistiaisia valkoisista niin kiva. Myyjä vinkkasi et taimet kannattaa uusia rönsyjen pikkutaimista aika usein eli 2-3 vuoden välein. Toivottavasti perhonen osasi palata samaan koloonsa mistä tulikin, nyt on taas niin kalsa, hrrr

      Poista
  8. Miten noista pystyy valitsemaan vain yhden pionin? :) Kivoja kevätkukkijoita on pihallasi. Kadehdin, että olet päässyt jo istutuspuuhiin! Meillä on maa yleensä melko pitkään jäässä, joten en ole edes kokeillut lapiohommia, vaikka lunta ei enää olekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei oikein pystykkään. Piti vaan pistää laput silmille ja tökätä, että otan tuon, kun siitä luin netissä. Täällä on tosiaan jo melkoisen sula maa, jota voi lapioida :)

      Poista
  9. Onpa siellä kevät pitkällä meidän kevääseen verrattuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Länsirannikko on lämmin ;) Kasvitieteellisiä pikkukrookuksia nousee hurjaa vauhtia esiin. Mittari näyttää nyt +13!!!! Oho.

      Poista