2016-12-03

Yksin kotona

Viimeeksi blogiotsikko oli "Valmisteluja". Minulla oli odotetavissa ilta yksin kotona, joten keräsin havuja kranssin tekoon. Illalla sain vallata koko keittiön itselleni. Ensin tein hapankaalia ja sitten oli havukranssin vuoro. Tein kranssin männynoksista, joissa oli muutamia käpyjä kiinni. Kiva jos ne vielä aukeavat.

Tämä oli oikeastaan ensimmäinen kerta kun tein hapankaalia. Se onnistui hyvin. Lähes pari kiloa kaalia, paria kolme porkkanaa ja suolaa. Suolan määräksi suositellaan n. 10 g/kilo kaalia. Minulla oli reilu kaksi kiloa kaalia ja porkkanoita yhteensä joten annokseen laitoin 4 tl (20 g) suolaa. Kaalin survominen oli työlästä niin että sai heittää villapaidan nurkkaan, mutta kun ladoin kaalia ja suolaa lasipurkkiin niin hienosti kaalista irtosi nestettä.

Lopuksi laitoin painoksi tuplapakastepussiin sidottuna vettä ja purkin kansi kiinni. Parin päivän päästä kaali kupli jo iloisesti kun kurkistin pimeään huoneenlämpöiseen kaappin, jossa kaali oli tekeytymässä.2 päivän kuluttua hapankaalin  maitohappokäyminen on voimakasta huoneen lämmössä

Avasin Instagram-tilin @marianpuutarhassa
https://www.instagram.com/marianpuutarhassa/

Joitakuita teistä olenkin jo bongannut sieltä. Laita ihmeessä vinkkiä, jos sinulla on Insta-tili!6 kommenttia:

 1. Kaunis kranssi. Minullakin iso saavillinen havuja on odottamassa ulkona kranssin ja muiden havutöiden tekemistä.
  Mukavaa lauantai-iltaa ja joulun odotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko :). Havut ovat niin talviajan aarteita ja tuovat tunnelmaa joulun odotukseen.

   Poista
 2. Voi miten kaunis kranssistasi tuli, etenkin kun siinä on noita ihania käpyjä =) Hapankaalista en ole niinkään samaa mieltä ;) Mutta hienoa, että se onnistui hyvin. Kiitos myös instavinkistä aloihin heti seuraamaan sinua =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jori! Löydänkin instasta nyt sinun tilin. Äiti sai tämän havukranssin ja oli siitä oikein iloinen. Kaali jääkaapissa ja on tooosi hapanta :)

   Poista
 3. Tulipa tuosta kranssista sievä, vähän vaihtelua kuusikransseihin.
  Mulla alkaa olla tämän vuoden havukranssi ja -pallokiintiö täynnä. Myyjäisiä varten olen niitä tehnyt ja unelmoinut siinä samalla joulunalusajasta, jolloin teen kranssin vain omaan ja jonkun hyvän ystävän oveen ehkä. Mutta en yhtä ainoaa myyntiin:D

  Teekkari kävi kotona viikko sitten ja sain taas blogini sivupalkkiin näkyviin kuvakkeet, joista pääsee blogin facebook-sivulle, Instagram-tilille ja pinterest-tililleni. Ne kaikki ovat olleet olemassa jo jonkin aikaa, mutta huonosti olen ehtinyt niitä päivittää. Ja jossain vaiheessa bloggeri vielä hukkasi ne siitä sivupalkista (tai sitten se olin minä itse...)
  Mukavaa toisen adventin iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marja! Olet ollut ahkerana ;). Lähimaastossa oli kaadettu mäntyjä ja irto-oksia oli paljon kranssiaineksiksi. Kurkkailen löytyykö instatilisi. Ihana kun avulias teekkari käy vierailulla! <3

   Poista