2017-08-12

Vanhojen Ikkunoiden entisöintiä

Purimme lomalla tontin nurkalla kököttävästä leikkimökistä kaksi seinää pois ja ajatuksena on korvata seinät vanhoilla ikkunoilla. Saisin sinne pelakuita ja vaikka pensastomaatin ensi kesänä....

Isäntä keksi, että tehdään eteen ikkunoista pariovet. Huittisista tori.fi ilmoittajalta kävinkin noukkimassa pariovien kokoon sopivat vanhat ikkunat.

Projekti jatkuu ja jatkuu edelleen. Isäntä on kyllä tehnyt jo seiniin ikkunoille karmit, mutta minun hommana on kunnostaa/entisöidä ikkunat ja sehän kestää. Pari ikkunanpokaa haluaisin jättää sisäpuolelta puunväriseksi niinkuin olivatkin. Puunvärinen ruutuikkuna muistuttaa minua Vaasan huvilasta, jossa vietin lapsuuskesät.

En vaan oikein tiedä jätänkö karmit sisäpuolelta täysin puupuhtaaksi, sivelenkö pellavaöljyllä, vedänkö niihin vernissaa tai jotain muuta???  Ulkopuolen olen maalannut karmin pellavaöljymaalilla valkoiseksi. Noiden kahden ikkunan työstäminen on nyt vähän  jumissa, kun olen epävarma mitä tehdä.

Pellavaöljymaali kuivuu parhaiten aurinkoisella seinustalla

Projekti käynnissä
Viimekesän bloggaajatapaamisen tuoksuherne
Hagley hybrid illalla

Isosamettikukka ´Vanilla´F1

Dahlia ´Stolze von Berlin No.1' on ruukussa  isosamettikukan seurassa ja tehnyt ensimmäisen kukan
Kippasin eilen nurin yhden perunaämpärin, jossa naatit olivat vähän kuivahtaneet. Vilina tuli tietenkin tsekkailemaan että mitä nyt tapahtuu. Häntä näyttää siltä kuin sitä olisi vähän trimmattu :)

vit. Södertälje, potut ja viimekesän bloggajatapaamisen punahatut

Eilen illalla vasta kymmenen kieppeillä huomasin, että keväällä istuttamani kärhö (vit. Södertälje) oli avannut ensimäiset kukat. Hieno väri!  Jalostajana ruotsalainen Magnus Johnson

10 kommenttia:

 1. Tykkään tosi paljon pariovista. Eivät ehkä ole kaikkein käytännöllisimmät, mutta varsinkin avattuna sepposen selälleen niin kauniit! Ja vielä tuollaiset itse tehdyt vanhat pariovet. ♥ Itse miettisin varmaan sisäpuolen väritystä siltä kantilta miltä ovet näyttäisivät avattuna, eli miten ne sopisivat ulkoverhouksen värimaailmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pariovet on tosiaan kauniit. Tähän tulee kaksi kolmeruutuista ikkunaa, jotka olen jo maalannut kokonaan valkoisiksi. Lisäksi on seiniin 2 kaksiruutuista ikkunaa, joista ajattelin jättää sisäpuolen puunväriseksi. Jos jätän kokonaan niiden sisäpuolen käsittelemättä, laitan lasit paikalleen ja valmiit ikkunat mökkiin, niin voin vielä tarpeen tullen maalata ne myöhemmin valkoisiksi. Jos tuntuu siltä, että tumma vanhan puunväri on kumman näköinen...

   Poista
 2. Onpa mielenkiintoinen leikkimökin tuunausprojekti teillä menossa, varmasti tulee kaunis ja toimiva, nuo pariovet ovatkin tosi hieno ajatus! Meilläkin kukkii kasvarissa nuo hajuherneet viime kesän bloggaritapaamisestamme :D :D vähän salaa avasivat kukkansa, tuoksu yllätti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkimökin muutos etenee hitaasti, mutta hyvin! Matkan varrella on ratkottu yhdessä monta pikujuttua ja on hauska huomata miten puusta rakentaminen muovautuu moneen. Muutaman kerran on isäntä sahannut jonkun laudan uudelleen, mutta kehikko on jo hienosti pystyssä ja odottaa ikkunoita paikalleen. Tuoksu on niin hyvä :)

   Poista
 3. Leikkimökin aika on siis ohi..? Tulee varmasti kivan näköinen, meillä tehtiin puutarhahuoneeseen pariovet, minusta ovat mukavat ja kauniit! Täällä myös Vanilla samettiruusut kukkivat kauniisti, samoin Stolze von Berlin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojat on ovat koululaisia joten mökki on seissyt tyhjän panttina tontin nurkalla. Nyt se on palaamassa hyötykäyttöön :). Onpas sattuma, että sinulla on samat kukat :D. Molemmat Vanilla ja Stolze von Berlin on kyllä hienot! Samettikukka aloitti kukintansa minulla jo aikaisemmin.

   Poista
 4. Ikkunoiden, varsinkin moniruutuisten, kunnostus on kyllä käsittämättömän työlästä ja aikaaviepää, vaikkakin ihan kivaa hommaa - jos olisi aikaa pelkästään siihen. Mulla on menossa ikuisuusprojektina koko talon kaikkien ikkunoiden kunnostaminen. Taidetaan jo kymmenettä vuotta mennä, eikä loppua näy :)
  Sitä tässä kovasti ihmettelen, miten kummassa noiden kanssa on ennen vanhaan pärjätty, kuinka ihmeessä kellään on voinut olla aikaa kunnostusprojekteihin?
  Toki nuo voisi teettää ulkopuolisellakin; olisi mielenkiintoista tietää, mikä olisi yhden ruutuikkunan kunnostuksen hinta? Tänä kesänä jouduin teettämään yhteen pokaan puusenpänliikkeessä kaksi puuosaa. Pelkästään niiden kustannus oli lähemmäs satasen. Ai niin, oli siinä yksi lasikin rikki menneen tilalle. Mutta tekivät kyllä tosi hyvää työtä, olin kovin tyytyväinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaavievää tosiaan on! Kittasin tänään kolme ruutua pellavaöljykitillä pokiin. Reilusti yli kaksi tuntia minulla meni kolmen ruudun kittaukseen aikaa. Vielä on seitsemän ruutua kitattavana. Loppumaalaus ja kulmarautojen laittamista. Ärsyttävää kun "maalipurnukoitakin" joutuu käyttämään niin montaa sorttia. Miksei homeen- ja, ruosteenesto ainetta voi tehtaalla laittaa suoraan maaliin! Kaikki myydään erikseen! On varmasti myyjälle kannattavaa, mutta työmäärä lisääntyy. Pellavaöljymaalissa oli kai aikanaan lyijyä. Ei kasvanut home, mutta oli tietysti liian haitallista ainetta ympäristön kannalta.

   Tsemppiä ikkunaprojektiin! Yks ikkuna kerrallaan eteenpäin :). Tykkään tosiaan minäkin niitä tehdä, mutta pelkään että kesä loppuu kesken ennen kuin ikkunat on paikallaan...

   Poista
 5. Mukava projekti teillä. Isosamettikukat ovat mahtavia. Pottuja tuli ilmeisesti mukavasti.

  VastaaPoista
 6. monta ikkunaa kuivumassa seinustallla. Malttamattomana odotan et ne saataisiin paikalleen :). Isosamettikukkia laitan varmasti kasvamaan myös ensi kesänä. Ne on mahtavat. Pottuja on vielä monessa saavissa syötäväksi. Kiva kun kasvavat saaveissakin

  VastaaPoista