2018-05-24

DIY köynnöstuki, vol. 2


Kati Jukarainen postasi helposta DIY köynnöstuesta, jonka hän toteutti tekemällä trikookuteesta köynnösristikon. Lopputulosta voit ihailla täällä: klik!

Minähän innostuin tuosta vinkistä, kun hyllyssä vielä lojui pussillinen trikookudetta ja kelloköynnökselle piti kehitellä kiipeilytelinettä. Käytin trikookudetta kuitenkin vähän erityylisesti kuin Kati, mutta samalle kasville :).

Kelloköynnökseni on ollut muutaman päivän katoksen alla tolpan vieressä. Olen tarjonnut sille jykevää tolppaa kiipeilytelineeksi, mutta se ei vielä parin päivän suostuttelun jälkeen oikein innostunut jykevästä pilarista.

Kieputin venyvää trikookudetta tolpan ympärille katosta alas asti. Ajatuksena, että kasvi saa paremman otteen kankaasta kuin liukkaasta maalatusta laudasta. Tolpassa oli ylhäällä valmiina naula, johon sain kuteen näppästi solmittua kiinni, jotta se ei valu alas. Tolpan juurella ihan vaan solmin trikookuteen tolpan ympärille ja valmista tuli. Trikookude oli tosi hauska ja helppo kieputtaa tolpan ympäri, kun se on niin venyvää .


Kelloköynnös  tunnustelee trikookudetta tolpan ympärillä

Kelloköynnös oli jo niin rönsyilevä, että lisäsin ruukkuun vielä muutaman pitkän tukioksan, jotta kasvi löytää tiensä kohti tolppaa. Jännä nähdä miten kelloköynnös tuossa pärjää. Paikka on aika varjoinen, mutta toivon, että tolppa muuttuu kesän kuluessa vihreämmäksi.


Trikoosta kelloköynnös saa tukevan otteen

Tolpan vieressä on iso ruukku ja siinä viime kesänä harjateräksestä virittelemäni kasvituki. Tänä keväänä tein vastaavanlaisen, korkeamman tuen toiseen rukkuun kolmesta 3 m pitkästä harjateräksestä. Tuesta tuli siis lähes 1.5 m korkea. Siinä ei ole noita pyöreitä rinkuloita lainkaan. Pysyy hyvin kasassa pelkästään kun harjateräkset on niputettu tiukasti yhteen tuolta yläosan taitoskohdasta. Siitä tuli vielä ilmavampi ja simppeli tuki pienellä vaivalla.


Yksi kelloköynnös on saunan eteläseinustalla. Laitoin ruukun ympärille kolme 3 m pitää harjaterästä, jotka nojaavat saunan seinään. Ylhäällä harjaterästen päät on niputettu yhteen ja tuen harjateräkset vielä naulalla ja rautalangalla seinään. Siinäpä toinen kasvupaikka kelloköynnökselle.



Tehkääpä muutkin postauksia köynnöstukiratkaisuista! Olen tänä keväänä ihan innoissani köynnöskasveista ja niiden käytöstä puutarhan rehevöittäjänä.

7 kommenttia:

  1. Hyvä idea. Köynnöstukia tarvitaan, sillä kiipeilijät tuovat hauskasti tasoeroja kesäkasvustoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Köynnökset saisivat tosiaan mennä ylöspäin. Haaveilen myös ruukuista alaspäin menevistä köynnöksistä ja maanpeittäjistä :)

      Poista
  2. Kelloköynnökset hyvässä kasvuvauhdissa, joten mikään matala tuki ei taida tänä kesänä riittääkään. meiltä löytyy myös harjaterästä taivutettuna kaarelle kaksin kappalein ja hitsattuna väliin askelmia, joihin köynnökset voivat tarttua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hitsaustaito on kyllä kyllä hyvä niin pystyy toteuttamaan monenlaisia juttuja harjateräksestä.

      Poista
  3. Toivotaan upeaa kukintaa ❤ Itse tein kuolleista vatun oksista mustasilmäsussuille tuet. Niistä löytyy postaus blogista 😊 Kivaa viikonloppua ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep :) Vatun oksiin kasvin onkin varmasti hyvä tarttua kiinni! Olen käyttänyt viiniköynnöksen oksia kasvitukina, Hyvä vinkki täytyypä katsoa vatun oksiakin sillä silmällä!

      Poista
  4. Tuohan onkin hyvä keino. Meidän pitäisi köynnöstuet hankkia nyt ennen kesää. Aion laittaa puutarhaa hiemaan uuteen uskoon, ja tänä vuonna ehdottomasti lähtee köynnökset kasvatukseen!

    VastaaPoista