2015-09-08

Talvivalkosipulin kesä ja syksy

Nostin talvivalkosipulit maasta viime viikolla. Aleksandrat olivat kasvaneet hyvin. Suurin osa oli keskikokoisia sipuleita ja olihan joukossa yksi tosi komea yksilö, joka pääsi kuvaan keskelle
 Itsusilmut napsin suurimmasta osasta kesällä pois, mutta maassa on edelleen kaksi valkosipulia, joiden varren päissä keikkuu muhkeat itusilmuryppäät.
Millaisia kokemuksia sinulla on talvivalkosipulin kasvatuksesta?
Oletko koittanut kasvattaa itusilmuista yksikyntisiä sipuleita?
Tai jättänyt ison valkosipulin maahan talvehtimaan, jolloin kynnet voisi jakaa kevään tullen erilleen?
Talvivalkosipulin itusilmunuppu 3.8.2015
Talvivalkosipulin itusilmunuppu, 4.9.2015
 
Talvivalkosipulin maanpäällinen osa on valtava itse sipuliin verrattuna.


 Pistelin äsken yhden kynnen paahtoleivän päälle siivutettuna kera lehtikaalisipsien ja pari juustoviipaletta. Lisäksi hörppy tyrnimehua. Taistelen  syysnuhaa vastaan.  Tuore valkosipulin kynsi muuten oikein tirisee nestettä kun sitä viipaloi.  

-Maria-


8 kommenttia:

 1. Hienoja valkosipuleita olet saanut! Talvivalkosipuli on tosiaan mukava, aika helppo ja kiitollinen kasvi kasvatettavaksi. Ja maku on hyvä! Olen myös aina poistanut suurimman osan noista itusilmuista, sillä ongelmana on, että valkosipulit tahtovat helposti levitä niistä vähän rikkaruohon tapaan sinne tänne. Mutta seuraavana kesänä itusilmuista tosiaan kasvaa pienempiä valkosipuleita, joita voi vielä kasvattaa toisen vuoden täysikasvuisiksi valkosipuleiksi.
  Isompia sipuleita taas voi tosiaan hyvin jättää talveksi maahan. Uudet versot nousevat kynsistä varhain keväällä, jolloin kynnet voi irrottaa varovasti toisistaan ja istuttaa kasvamaan vähän etäämmälle toisistaan. Blogistani löytyy juttu talvivalkosipulin kasvatuksesta: http://parastapuutarhasta.blogspot.fi/2014/05/ihanainen-talvivalkosipuli.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä sato innostaa jatkamaan valkosipulin kasvatusta. Uusi paikka mietinnässä. Mukava postaus sinulla valkosipulista. Hyvä tietää, että kynnet voi jättää maahan ja istuttaa vasta keväällä erilleen toisistaa. Kiitos vinkistä!

   Poista
 2. Olen hieman aloittelija valkosipulinkasvatuksessa. Parina syksynö olen laittanut jotain ystäviltäni saatuja kynsiä, eivätkä ole oikein kasvaneet. Viime syksynä ostin istukasvalkosipulin. Ja menin ja hukkasin sen! Kyllä! Se hävisi meidän eteisen pöydältä ja kukaan ei ole sitä sen jälkeen nähnyt. Pala kuorta jäi vain sen jälkeen...
  Ostin Virosta keväällä istukasvalkkareita ja ovatkin ainakin vartta lykänneet. Nyt eteisen pöydällä on taas muutama istukasvalkkari odottamassa istutusta. Katotaan nyt, päätyvätkö ne maahan. Vai katoavatko nekin valkosipuleiden Bermudan kolmioon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä yrittämisesi varmasti vielä palkitaan maukkailla valkosipuleilla! Voihan Bermundan kolmio :). Minusta tuntuu usein et monille muillekin tavaroille on olemassa saman niminen paikka.

   Poista
 3. Istutin viime syksynä ekan kerran Aleksandra sipuleita. Niistä kasvoi paljon suurempia kuin aikaisemmin kasvattamistani ties mitä lajiketta olevista valkosipuleista. Aion kokeilla nyt itusilmujen kasvattamista laatikoissa kasvarissa, kun kasvimaalla ei ole tilaa pienokaisille. Nostan laatikot kyllä ens kesänä ulos. Valkosipulisiivut on parasta leivän päällä njam !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aleksandra lajike on kyllä hyvä. Minäkin koitan mitä itusimuista kasvaa. Ostin mustamulta säkkejä ja vien mullat ja itusilmut mökille. Siellä on tilaa..

   Poista
 4. Hej Maria!

  Vilka läckra lökar! Kan dessvärre inte hjälpa dig med din fråga, jag odlar inget ätbart längre utan bara prydnadsväxter.

  Trevligt att se min blogg Hagtorpet på din lista, om du vill kommentera går det bra på finska språket - jag förstår en hel del även om jag inte talar så bra. Jag kommer själv ursprungligen från Finland.

  Hälsningar

  /Gunilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Gunilla! Mukava yllätys saada viesti Ruotsista! Tulen kyllä taas vierailulle blogiisi, joka on oikein hieno. T. Maria

   Poista