2015-09-23

Pientä kaunista

Syksyn pientä ja kaunista, jota tässä puutarhassa ei vielä viime vuonna ollutkaan. Hopeasyysvuokko on aukaissut ensimmäisen kukkansa. Onhan se aika herkkis.

Hopeasyysvuokko (Anemone tomentosa 'Robustissima')


Hopeasyysvuokon rinnalla keikkuu haltiankukka. 

Haltiankukka, Heucherella x tiarelloides
Haltiankukka, Heucherella x tiarelloides

Bellikset hyvin terhakkaina.


Lyhtykoisot olivat siementaimia viime kesänä ja tänä vuonna ne ovat yrittäneet kukkia. Lyhtyjä tuli kuitenkin vain vähän ja kasvit eivät kyllä ole mielestäni oikein kunnolla lähteneet kasvuun. Jos muistan oikein, niin Keski-Euroopan viiniviljelmillä lyhtykoiso voi rehottaa rikkaruohon tapaan ihan riesaksi asti.
No ei rehota täällä.
Millaisissa oloissa sinun lyhtykoiso on menestynyt?
Tai kasvaako lyhtykoiso ylipäätään enää kolmantena vuotena?
Jos ei niin keksin jotain muuta niiden tilalle...14 kommenttia:

 1. Kauniin herkkiä syyskukkijoita!
  Minulla lyhtykoiso rehottaa ja kitken sitä ihan rikkaruohona pois toisten kasvien lomasta. Mulla se on puolivarjoisassa paikassa, jossa on ihan hyvin multaa. Se on kasvanut todella monta vuotta meillä ja en oikein muista millainen se oli alkuvuosina. Sain sen jakotaimena naapurilta.
  Tänä vuonna lyhdyt alkavat vasta nyt saada väriä, ihan samanlailla kuin sinun kuvassasi. Yleensä halloweenin aikoihin ne on vasta kerättävissä. Eli odottele vain, kyllä ne siitä lähtevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! No annanpa lyhtykoisojen olla. Ne ilmeisesti pitävät kalkista. Laitoin niille jokin aika sitten tuhkaa. Lisäilen vielä syksyn lehtiä niiden juurelle niin eiköhön ne sitten saa voimia ja kasvavat vielä useana vuonna.

   Poista
 2. Kauniita, tunnelmallisia kuvia. Minulle lyhtykoiso on ihan vieras kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! En aikaisemmin tajunnut, että lyhtykoisoa tosiaan voi kasvattaa myös Suomessa. Sen "lyhdyt" ovat syksyllä aika hauskan näköiset.

   Poista
 3. Kauniit kuvat! Kiitos tiedosta, että lyhtykoiso leviää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Katsellaan koska täytyy ruveta kitkemään, jos sen tarvetta on.

   Poista
 4. Ihania nuo haltiankukat, herkkiä ja niin kauniita! Sopisivat metsäpuutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooi minäkin tykkään tuosta haltiankukasta, siinä on myös kauniit lehdet.

   Poista
 5. Kauniita, herkkiä kuvia. Blogissani on sinulle tunnustushaaste. Toivottavasti ehdit vastaamaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kruunu Vuokko, kiitos haasteesta kyllä sellaiseeen oikein mieluusti vastaan! Aikaa löytyy varmasti jossain vaiheessa.

   Poista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Hei! Aivan ihania kuvia. Minäkin olen haastanut sinut - Liebster Awards -haasteeseen. Olisi ihanaa jos ehtisit osallistumaan haasteeseen! :)
  http://mywoodlandgarden.blogspot.fi/2015/10/haastevastauksia.html

  VastaaPoista
 8. Voi miten kiva tuo haltiankukka, en ollut koskaan kuullutkaan. On näemmä kahden suosikkikukkani, keijunkukan ja tiarellan risteytys. Rönsytiarella kasvaa meillä hyvin, mutta korallikeijunkukkaa en meinaa millään saada leviämään. Josko tuo haltiankukka viihtyisi paremmin, myydäänköhän niitä taimistoissa, kun en muista nähneeni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haltiankukka tosiaan kukki oikein nätisti ja pitkään. Hankin taimen loppukesästä Agrimarketista. Oikein komea taimi, joka taisi olla ulkolaista tuotantoa. Eikö kuulostakin satumaiselta, kun puutarhassa on haltian- ja keijunkukkia :)

   Poista