2018-04-22

Hyötykasvien taimikasvatusta ja ruskeita pilkkuja

Tänä keväänä olen panostanut taimikasvatukseen ja hankkinut neljä kasvivaloa, jotka ovat yötä päivää valaisseet mm. tomaatin, basilikan ja samettikukkien taimia. Taimet ovatkin topakoita ja tomaatit ovat nykäisseet pituutta kohti lamppuja niin että muut pikkutaimet jäävät jo jalkoihin.

Basilikoista olen alkanut napsia ylimpiä lehtipareja maistiaisiksi, jotta taimet alkavat haaroittua

Eteläikkunalla on sekamelska pelakuita, tomaatteja, sitruunapuu ja vielä sivusipuleista kasvatettavia amarylliksiä

Siirtelen osaa tomaateista lampun alle ja sitten ikkunan eteen aitoa aurinkoa saamaan
Kasvatukseni ei ole kovin järjestelmällistä vaan kasvien paikat lampun alla vaihtelevat..

Samettikukat kuuluvat kasvimaalle niiden hyvien ominaisuuksien vuoksi ja tuossa on yki samettikukka saanut parhaan paikan ihan lampun alla.
Keittiön kasvivalon alla sanomalehtirulliiin sujautetut samettikukat rehottavat

Viikko sitten huomasin, että samettikukkien lehdet ovat kauttaaltaan täynnä ruskeita nuppineulan pään kokoisia pilkkuja! Mikä ihmeen täplätauti samettikukkien taimiini oli tullut - ihmettelin.  Taimet ovat pohjoisikkunalla kasvilampun alla. Pikagooglauksella päättelin, että samettikukat olivat alkaneet ruskettua liian lähellä olleesta lampusta. Niille ei tullut rusketusraitoja vaan rusketuspilkkuja!

Kannattaa siis olla tarkkana kasvilamppujen kanssa, että pikkutaimet eivät saa palovammoja liiasta valosta! Nostin kasvivaloa 20-30 cm ylemmäs kohti kattoa.

Samettikukkien lehdet ovat täynnä ruskeita pilkkuja
Aika tiuhassa ovat nuo minun taimet...

Lisää vinkkejä hyötykasvien kasvatukseen tarjolla e-kirjasessa "Puutarhan ja parvekkeen hyötykasvit ja trendit", klik, josta kerroin viime postauksessa.

Mitä hyötykasveja sinulla on esikasvatuksessa?
Onko kokemusta voisiko tomaatit ja basilikat yhdistää samaan ruukkuun kasvamaan?
Mitä muita hyviä omianisuuksia tiedätte, että samettikukilla on paitsi että ovat kestäviä ja kauniita?

Vilpolassa talvehtineen timjami/rosmariini yrttiruukun olen siirtänyt  jo ulos minikasvariin

24 kommenttia:

  1. Komeat kasvatukset! Outo ongelma tuo pilkkujen ilmestyminen lehtiin. Kasvit näyttävät kuitenkin ihan tanakoilta ja terveiltä muuten, joten toivottavasti tämä tosiaan on vain valosta johtuva pieni mutka matkassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruskeat pilkut lehdissä kauttaaltaan ovat vaalentuneet, mutta olivat tosi tummia ja näkyviä ennen kuin nostin kasvivalon ylemmäs.

      Poista
  2. Paljon tanakoita taimia, hyvältä näyttää. Minullakin on kolmen kasvivalon alla erilaisia taimia, joiden paikkaa vaihtelen, jotta kaikki saavat osansa lampun antamasta valosta. Selkeästi tukevampia ja lyhyempivartisia taimia ja toistaiseksi ei ole tullut pikkutaimien joukkokuolemiakaan, mitä ennen tapahtui, kun olivat vain luonnonvalon armoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen oikein tyytyväinen, että hankin valot. Ensin ajattelin että laitan valot pakettiin kevään jälkeen, mutta niillehän on käyttöä myös talvella kasvien lisävalona. Ainakin osa lampuista saa siis olla käytössä myös talvella!

      Poista
  3. Komeita taimia! Minulla on upouusi kasvilamppu, mutta jäi tänä vuonna käyttämättä. Tein kylvöt niin myöhään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! No ehdit vielä ottamaan syyspimeillä lampun käyttöön, jos sinulla on vaikka pelakuita talvetuksessa sisällä 😉

      Poista
  4. Hienot taimet! Meillä on yrttejä, kesäkukkia, pari tomaattia, salaattia ja herneitä esikasvatuksessa. Toukokuussa laitan kesäkurpitsaa ja lisää hernettä. Viime kesänä minulla oli muutama samettiruusu porkkanapenkissä. Niiden hyödyn huomasi syksyllä: meillä oli sateisen ja kylmän kesän lisäksi riesaa sekä porkkanakärpäsestä että kempistä ja porkkanat jäivät kauttaaltaan minikokoisiksi. Samettiruusujen ympärillä kasvaneissa porkkanoissa ei ollut juurikaan ötökkätuhoja ja ne olivat myös kasvaneet pari senttiä pidemmiksi, etempänä olleista syötävää ei saatu yhtään. Tänä vuonna laitan porkkanariveihin 30cm:n välein samettiruusun karkottamaan ötöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vinkki tuo kesäkurpitsa. Minäkin voisin kokeilla sitä tänä keväänä! Monet ovat kehuneet satoisaksi. Samettikukat siis houkuttelevat itseensä tai karkottavat ötököitä. Kiva kun kirjoitit näistä kokemuksista! Minäkin ripottelen samettikukkia useampaan paikkaan

      Poista
  5. Samettikukista on minullakin hyviä kokemuksia. Olen laittanut kahtena keväänä kasvihuoneessa jokaisen tomaatintaimen väliin yhden samettikukan kasvamaan ja ötökät ovat pysyneet poissa.
    Hyötykasveista on kasvamassa parhaillaan tomaatteja, paprikaa ja timjamia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo onkin hyvä ajatus! Tomaattisaaviin tai kasvusäkkiin sopii hyvin samettikukkia rinnalle!

      Poista
    2. Kasvatamme tomaatit ja kurkut kasvusäkeissä. Yksi samettikukka tosiaan mahtuu aina ihan hyvin kahden tomaatintaimen väliin.
      Kurkut myös hyötyvät väleissä kasvavista samettikukasta.

      Poista
  6. Kiva blogi minkä satuin löytämään sattumalta. Hienoja taimia on. Samettikukka jäi minulta kylvämättä ja vähän harmittaa kyllä. Hieno ja hyödyllinen kukka. Samettikukanhan pitäisi juuri ehkäistä ötököitä joita kasveihin saattaa ilmaantua. Minulla kasvaa paljon tomaattia, chiliä, kurkkua, vesimelonia ja vähän yrttejä. Tila käy kohta ahtaaksi, kun tomaatit kasvavat kohisten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kun löysit blogin ja kirjoittelit! Minulla olisi vielä kääpiösamettikukan siemeniä. Niitä ehtii vielä kylvää. Täytyykin laittaa ensiviikolla itämään, sillä niitä en ole ennen kasvattanut. Kiva nähdä sitten millaisia niistä tulee. Hyvän kuuloiset kasvatukset sinulla käynnissä! Kuulumisiin

      Poista
  7. Hienoja taimia! Minulla on mm. paljon tomaattia, kurkkua, palmukaalia ja kesäkurpitsaa kasvamassa. Myöhemmin laitan erilaisia salaatteja, retikkaa, kaskinaurista ja papuja ja tietysti perunoita. Aloitin samettikukkien kasvatuksen aika myöhään, mutta jos ne ei onnistu niin sitten ostan valmiit taimet, sillä samettikukkien hyöty on kiistaton ötököiden karkoituksessa.😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai miten kuulostaa herkulliselta sinun kasvatukset👌. Viime keväänä luin jonkun naurisjutun ja innostuin siitä niin, että ostin siemeniä, mutta loppujen lopuksi niille ei löytynyt kasvatuspaikkaa.

      Poista
  8. Pikaisesti kommentoin sinulle nyt vain tuohon sammareiden pilkkuasiaan, ennenkuin ehdit niille tehdä jotain..
    Nuo pilkut nimittäin kuulivat samettikukan ominaisuuksiin, lehtien pilkut ovat merkki erinomaisesta kasvusta! Vertaapa taimiston sammareiden lehtien alapintoja omiisi, näyttävätkö samanlaisilta.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis kuuluvat samettikukan ominaisuuksiin.. (kirjoitusvirhe)

      Poista
    2. Siis kuuluvat samettikukan ominaisuuksiin.. (kirjoitusvirhe)

      Poista
    3. Ai, tämäpä hyvä uutinen😊. Pilkkuja on myös lehtien yläpinnassa ja en ollut ennen vastaavaa nähnyt. Hyvin kasvavat lisävalon avulla! Hauska nimi "sammarit" 👌

      Poista
  9. Täälläkin tomaatit kovassa kasvussa. Samettikukkiakin ja muitakin kukkia on, mutta ne on vielä pieniä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatit ovat minullakin aika pitkiä. Taimia taitaa myös olla muutama ylimääräinen, mutta niistä voi sitten karsia muutaman heikoimman pois. Kääpiösamettikukkaa ajattelin vielä kylvää.

      Poista
  10. Herttilei miten hyviä taimia on sinulla siellä . Basilikan taimet on tosi upeita . Onko se vaikea kasvatettava? Me syömme sitä runsaasti joten olisi kiva joskus kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Basilikat ovat kasvaneet tosi hyvin! Se on käsittääkseni aika helppo kasvatettava. Ainakin ihan perus basilika. En ole moneen vuoteen kasvattanut basilikaa mutta aikoja sitten vanhentuneet siemenet itivät hyvin. Tykkää ja haaroittuu kun sitä leikkelee. Laita vaan kokeiluun!

      Poista