2018-03-20

Kukkiva kasvimaa POTAGER

"Kukkivaa kasvimaa potager" on suomalainen uutuuskirja, joka sekä aiheen, upean toteutuksen ja sisällön myötä onnistuu varmasti valloittamaan useammankin puutarhaihmisen sydämeen.

"Potager" -sana voi tuntua monelle puutarha-alaan vihkiytymättömälle oudolta, eikä oikein edes Suomen pihoihin tai puutarhoihin sopivalta, sillä termi on lähtöisin Ranskasta. Mutta kirja osoittaa, että aivan päinvastoin. Potager eli koristeellinen keittiöpuutarha sopii Suomeen! Jokainen voi luoda ihan omien unelmiensa näköisen ja kokoisen  potagerin ja kirja on siihen oivallinen inspiraation lähde.

Kirja innostaa sekoittamaan ja sommittelemaan syötäviä kasveja ja kukkia omanlaisten mieltymysten mukaan. Lisäksi kirjasta saa vinkkejä miten oman kukkivan kasvimaan tai oikeastaan vaikka koko puutarhan voi toteuttaa luonnonläheisin periaattein, kauniisti sekä mielenkiintoisesti.

Kirjasta selviää myös sanan "potager" alkuperäinen merkitys, eikä se viittaa renesanssilinnojen loistoon vaan suoraan keittiöpuutarhan antimiin. Kirjan vinkkien toteuttamiseen et siis tarvitse suurta linnaa ja mittavia tiluksia vaan jo ihan pikkupihalla pääset toteuttamaan kauniita potager kokonaisuuksia.Kukkiva kasvimaa potager

Arvostan puutarhakirjoja, jotka on tehty Suomen oloissa ja ja suomalaisin voimin, sillä kasvit, vuodenkierto ym. asiat ovat silloin meidän oloihin sopivia. Tämä kirja on juuri sellainen ja päihittää siten käännöskirjallisuuden mennen tullen.

Suomi versio potagerista
Kirjassa on luku syötävistä kukista. Syötävät kukat eivät ole minulle kovin tuttuja enkä ole aktiivisesti ajatellut, että kasvattaisin kukkia syötäväksi. Viime kesänä taisin kuitenkin napsia muutaman pikkuorvokin jälkiruoan koristeeksi. Taidan ottaa kirjan kukkavinkeistä vaarin ja tuoda ruokapöytään lisää syötäviä kukkia, sillä ovathan ne aivan loistavia katseen vangitsijoita vaikkapa kesäisen jäätelöannoksen päällä.


Kirjan alussa kerrotaan "Mikä on potager?" ja taustoitetaan aihepiiriä.  Seuraava laaja osio on nimeltään  "Perusta oma potager", jossa tulee hyvin esille mitä kaikkia elementtejä potegeriin voi suunnitella puista ja köynnöksistä lähtien. Mukavaa ilmettä kirjaan tuovat myös pohjapiirrokset, jotka auttavat jäsentämään suunnitelmia ja ovat oivallinen inspiraation lähde vaikka vieruskasvien valintaan.


Kirjan kuvitus on herkullisen rehevää, mutta kuvia ei kuitenkaan ole liikaa, Asiatekstiä on kirjassa relusti. Enpä muuten ole tullut aikaisemmin ajatelleeksi, että daaliat voivat olla itseoikeutettuja potagerin kuningattaria.
 


Yli 70 sivua on omistettu aiheelle "Vuosi potagerissa". Potagerin vuosi alkaa kirjassa huhtikuusta, joten tästä on kiva seurata kevään, kesän ja syksyn mittaan ajankohtaisia asioita. Nyt onkin mitä mainioin aika suunnitella ja toteuttaa ensikesäksi joitain istutuksia ja esikasvatusta tämän kirjan innoittamana.Minulla kelloköynnökset ovat itäneet ja alkaneet kiipeillä kohti korkeuksia. Tulen etsimään kirjasta vielä vinkkejä miten ja minne nämä köynnokset sijoitan, sillä kelloköynnös ja muita köynnöksiä vilahti kirjan sivuilla runsaasti.

Omat kelloköynkset ovat jo saaneet ensimmäiset  tukikeppinsä

Yrtti-innostus heräsi oikeastaan viime kesänä. Niihinkin liittyen kirjassa on luettavaa. Innoissani tulen uppoutumaan puutarhamaailmaan tämän kirjan äärellä vielä monen monituista kertaan Kerrassaan mainio ja kaunis kirja, josta tulee olemaan iloa pitkään!

Lisää kirjasta ja sen asiantuntevasta tekijätiimistä löydät   Kustannusosakeyhtiö Tammen sivuilta.
Kirjan ovat toteuttaneet:
Heidi Haapalahti 
 toimittaja ja tietokirjailija.

Teija Tuisku 
puutarhuri, puutarhavalokuvaaja ja -toimittaja.

Gunilla Törnroos 
puutarhuri, luomuviljeljä ja hopeaseppä
jonka elämäntyönä on syntynyt upea Westersin puutarha Kemiössä, joka on upea tulkinta suomalaisesta potagerista


Kirjan olen saanut arvostelukappaleena Tammelta.


16 kommenttia:

 1. Tämä kirja on kyllä päästä lukemaan. Aivan ihastuttavan näköinen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on kerrassaan ihana. Tykkään myös Lavatarhuri-kirjasta, jonka tekijöitä Tuisku ja Haapalahti ovat myös.

   Poista
 2. Näyttää ihastuttavalta kirjalta!

  VastaaPoista
 3. Tuo on aivan ihana, ja niin kivaa ja helposti samaistuttavaa lukea Westersin puutarhan alkuajatusta ja toteuttamista. Todellakin ahmittavan ihana kirja, joka innostaa monella tapaa - kasvattamaan sekä syötävää että kauneutta, ja luomaan pihalle oman kauniin kasvimaan kukkineen.
  Mulle oli muuten yllätys Ranskassa oleillessani, miten sanaa jardin, puutarha, käytetään nimenomaan keittiöpuutarhasta. Kun sanotaan, että käväisen jardinissa, se tarkoittaa useimmiten, että käyn hakemassa muutaman tomaatin, ihan kartanotason puutarhassakin :-D Puutarhan päätarkoitus taitaa sittenkin olla keittiön antimien tuottaminen alun perin, vaikka kuinka yritämme luoda esteettisiä kukkapenkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska yksityiskohta on että hän on innoissaan tehnyt ja rakentanut puutarhaa tylsistä rivipenkeistä toisenlaisiin kasvatusryhmiin. Sitten jossain vaiheessa monen vuoden jälkeen on huomattu että tässäpä hieno "potager"!

   Kiitos eläväisestä "jardin" tarinasta :)! Oma sato on kukkien lisäksi plussaa, mutta onneksi marketti on lähellä, josta saa jääkaappiin täydennystä. Juuri tomaatteja minulla on kyllä nyt itämässä muutaman vuoden tauon jälkeen.

   Poista
 4. Näyttääpä hyvältä, lukemisen arvoinen varmasti!

  VastaaPoista
 5. Westers on aivan upea paikka ja tuo kirja on kyllä pakko lukea! Olen tässä juuri suunnitellut oman potagerini laajennusta ja haaveillut laittavani isoihin ruukkuihin daalioita käytävien piristykseksi.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole käynyt Westersissä, mutta siellähän on kahvila ja puutarhaan pääsee tutustumaan! https://www.westers.fi/fi/kahvila

   Oiva retkikohde!

   Kuullostaa hyvältä sinun suunnitelmat :)

   Poista
 6. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta, josta varmasti löytyy inspiraatiota moneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kovasti tästä kirjasta - monipuolinen ja kaunis.

   Poista
 7. Mielenkiintoisen kuuloinen kirja, täytyy laittaa hankintalistalle. Kylvin viime kesänä ensimmäisen kerran syötäviä kukkia. Mutta en malttanutkaan syödä niitä, kun olivat niin kauniita salaattilaatikoiden koristeita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta kukkia pitää sitten olla riittävästi, jotta niistä raaskisi osan syödä. Toisaalta eipä ole tullut mieleen, että esim. Ruohosipulin kukat voi myös syödä!!! Niitä ainakin minun pihassa kas

   Poista
 8. Minäkin ihastuin tähän kirjaan todella paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on toteutettu raikkaalla otteella tyylikkäästi ja taitavasti

   Poista