2019-01-08

Talvikompostointi ja vinkit onnistumiseen

Vielä ei ole ollut niin kylmää että biojäte komposti olisi jäätynyt eikä se itseasiassa ihan helposti jäädykkään. Onko sinulla vinkkejä miten talvikompostoinnin saa toimimaan? Oma kompostini on toiminut ihan kiitettävästi.

Olen varannut kompostiin tilaa "kuumavesipullolle".  Siellä on siis noin 5 litran kokoinen kannellinen ämpäri, jonka voin tarvittaessa täyttää kuumalla vedellä.  Jokin aika sitten komposti hyytyi vain muutaman asteen lämpöön ja kiikutin tämän kummavesiastian sinne. Vaihdoin veden seuraavana päivänä. Nyt komposti hyrisee + 20 asteisena. Komposti lähti hyvin toimimaan pienen lisälämmityksen ansiosta, kun lisäilin sinne myös päivittäin annoksen biojätettä.

Biojätekomposti on +20 asteinen pikkupakkasessa

Kokemukseni mukaan komposti pysyy talvellakin pääsääntöisesti hyvin toiminnassa kunhan sitä ruokii säännöllisesti - mieluiten vähän päivittäin. Lisään sinne myös kissan puupohjaiset pissapaakut.

Komposti kaipaa ehkä talvipakkasella vähän enemmän säännöllistä huomiota kuin kesällä, mutta palkitsee sitten hyvällä toiminnallaan ja biojätettä ei tarvitse kesken talven laittaa sekajätteeseen.

Vinkkejä talvikompostointiin:
  •  ruoki kompostia monta kertaa viikossa, mieluiten päivittäin
  • varaa kompostiin tilaa suljetulle astialle, jonka voit täyttää hanasta kuumalla vedellä. Kovalla pakkasella vesi on syytä vaihtaa pävittäin niin se estää kompostin jäätymisen
  • siivoa lumi pois tyhjennysluukun edestä. Jos tyhjennysluukku pysyy sulana, voi kompostista tyhjentää pari ämpärillistä muutaman kerran talven aikana
  • jos komposti kuitenkin jäätyy kannattaa kaataa lämmintä virtsaa kompostin herätteeksi. Virtsaa ei tarvitse laimentaa. 
  • munakennosilppu on hyvää kuiviketta
  • olen talvella silpummut esim. mandariinin kuoria ja muuta biojätettä vähän pienemmäksi kuin normaalisti. Ehkä pienempi jakeinen biojäte kompostoituu tehokkaammin
Kompostiini on kehkeytynyt lierokanta. Viimeaikoina niitä on usein kerääntynyt ihan kannen alle. Olen törkkinyt lieroja takaisin astiaan, kun ovat melkein tippuneet hankeen kantta avatessa. Onkohan niillä jopa liian kuuma kompostin yläosassa ei kai? Jotenkin viihtyvät ihan kannen raossa vai yrittääkö ne pakoon koko kompostista?

Kompostissa on vesiastia, johon ei ole tarvinnut vähään aikaan vaihtaa lämmintä vettä.
Me ollaan tänään saatu kaatamalla lunta. Olen luonut lumet pari kertaa kompostille vievältä polulta. Piha on kaunis lumikuorrutuksessa.


Rohkelikko Vilina ehti kompostille ennen kuin minä lumilapion kanssa. Kissa tarpoi umpihangessa ihan muina miehinä. Jäi sitten ruusupuskan alle odottelemaan että mihis sinä jäit...


Illan tullen lunta oli vielä enemmän.



Päivän lumiulkoilun jälkeen onkin mukava käpertyä sisälle lepäilemään.

Onko sinulla jakaa vinkkejä ja kokemuksia biojätteenkompostointiin.
Tässä on nimittäin vielä talvea jäljellä.


23 kommenttia:

  1. Minulla on ollut käytössä nyt jonkin aikaa bokashi. Kerron siitä omassa blogissani https://maalaiskaupunginpiha.blogspot.com/2018/08/uutta-multaa-ja-havunneulasten-poistoa.html
    Mutta lyhyesti: biojäte fermentoidaan ilmatiiviissä astiassa bokashirouheen kanssa ja valmis sekoitetaan vanhaan multaan, jolloin se multaantuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla että olet saanut bokashi fermentoinnin hyvin toimimaan. Näin jossain että se on tehokas tapa kierrättää biojätettä!

      Poista
  2. Kompostorin yksi tärkeä talvihoitotoimenpide tuntuu olevan kompostorin tyhjennys myös talvella! Alhaalla oleva valmis massa viilentää koko kompostia. Meillä homma on edessä parin viikon päästä, kun alkaa vähenevä kuu. Ja tietenkin massaa otetaan vain pieni osa pois.
    Toinen loistava vinkki pitää kompostori käynnissä talvella, on käyttää Talvikuiviketta. Se tuo lisäpuhtia kompostiin. Ainoastaan tosi kovilla pakkasilla, ollaan laitettu lämminvesipulloja kompostoriin. Onneksi niitä on täällä etelässä aika harvoin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen ottanut tavaksi tyhjentää kompostia vähän kerrallaan. Se tuntuu toimivan paremmin kun massaa on paljon. Minulla on säkillinen syksyn lehtiä, joita ripottelen aina kerroksen keittiön kompostiastian pohjalle. Sekin on toiminut kuvikkeena. Talvikuivike on varmasti tosi kätevää pitää koposti ilmavana. Täytyy joskus kokeilla.

      Poista
  3. Olen tänä talvena ensimmäistä kertaa käyttänyt kuivikkeena talvikuiviketta, johtuuko tästä vai tasaisista kompostin ruokkimiskerroista, mutta nyt on Biolanin lämpökompostori pysynyt hyvin toiminnassa. Toivon tämän jatkuvan talven läpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä juttu, jatka samaan malliin! Eikö olekkin mukava, kun saa kompostin pidettyä toiminnassa myös talvella!! Se tuntuu lähes taikatempulta kun astia pysyy plussalla pakksella :)

      Poista
  4. Hyvät vinkit talvikompostointiin. Kiitos muistutuksesta virtsan käytöstä kompostiherätteenä. Meillä kun noita pottailijoita nyt on, niin voisi sitäkin joskus hyödyntää :) Ehkä sellaisen lisäisin vielä tuohon sinun listaasi, että talvella kannattaa käyttää vähän parempaa kuiviketta, kesällä nyt menee melkein mikä tahansa. Minä otin kesällä erilleen pihan kaivuussa syntynyttä rikkaruohoista multaa ja kuivatin sitä. Ajattelin kokeilla, toimisiko se hakkeen seassa talvikuivikkeena. Ei toimi; se kyllä sitoo kosteutta, mutta myös jäätyy tiiviiksi eikä tuo yhtään ilmavuutta. Vähän huonosti tuli muutenkin hoidettua nyt kompostoria, niin pääsi puolivalmis massa pohjalla osittain jäätymään. Tuoreempi aines oli vielä sulaa, mutta kohta olisi ollut sekin jäässä, jos en olisi tyhjentänyt kylmennyttä massaa pois. Nyt jatkan lopputalven pelkällä hakkeella ja talvetettavien kasvien kuivilla lehdillä. Ihan oikeaa talvikuivikettakin olen joskus käyttänyt ja se oli kyllä hyvää.

    Minä lapioin lunta kinokseksi kompostorin ympärille heti kun sitä vain sataa taivaalta. Toimii todella hyvänä lämpöeristeenä ja pitää samalla luonnostaankin viilenevän puolivalmiin massan pikkuisen lämpimämpänä. Tyhjennystä varten on helppo lapioida lumet pois luukun edestä. Kirjoitin muuten viime keväänä postauksen meidän kompostorin talvikäytöstä: https://hiidenkivenpuutarhassa.blogspot.com/2018/04/kompostoinnista.html

    Siellä on suunnilleen samoja vinkkejä mitä sinäkin olet listannut. On kyllä palkitsevaa, kun saa pidettyä kompostorin toiminnassa ympäri vuoden, ettei tarvitse laittaa biojätettä sekajätteen sekaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muutkin ovat todennet että kuivikkeen merkitys korostuu talvella. Minulla on iso säkillinen syksyn lehtiä säkissä ja lisää niitä keittiön biojäteastian pohjalle. Ne toimivat aika hyvin siinä biojätteen seassa. Ennen lumen tuloa silppusin sekaan myös pihalta löytyneitä oksia.

      Lumi eristeenä on hyvä vinkki. Olen lumieristänyt viereisen lehtikompostorin, jonne siirrän jälkikompostoitumaan ainesta lämpökompostorista. Biolanin lämpökompostorin luukku on meillä ihan maan rajassa. Ehkä sekin voisi olla parempi lumieristää...

      Minusta on ihan ihmeellistä että kompostointi ylipäätään toimii myös talvella! Lämpömittari kompostorin kyljessä on mainio, kun sitä voi seurailla. Kaverini kerran vitsaili että hänen mies kun on työmatkalla ja soittaa kotiin niin tärkein kysymys mihin hän aina haluaa vastauksen on: "Mikä on kompostorin lämpötila?"

      Poista
  5. Osa näistä talvikompostoinnin vinkeistä on ristiriidassa keskenään, tiedä sitten mikä on kenellekin toimivin keino. Tässä käyttämiäni vinkkejä: Kasaa lunta kompostin ympärille eristeeksi. Kylmällä kompostia ei pidä tyhjentää tai sekoittaa kovin usein. Uutta jätettäkään ei kannata laittaa päivittäin (kuitenkin vähintään pari kertaa viikossa): samalla pääsee kylmää ilmaa. Jos komposti on vajaa, sisälle kannattaa laittaa eristelevy massan päälle. Talvella kompostin ilmavuus on tärkeää: Tarpeaksi karkeaa kuiviketta tapeeksi paljon. Kompostorin massa ei saa olla liian märkää, etenkään talvella. Minulla nuo puukuituiset kissanpissapaakut heikentävät kompostorin toimintaa, massa pakkaantuu ilmeisesti liian tiiviiksi, etenkin kun pissapaakkuja tulee paljon suhteessa muuhun jätteeseen. Täytynee siis kiinnittää erityishuomiota tuohon rakeiseen kuivikkeeseen. Olenkin miettinyt, että en nyt talvella laittaisi paakkuja enää kompostoriin. Harmi kun niitä kertyy niin paljon, eikä talvella oikein muutakaan paikkaa ole.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja kuivike kannattaa säilyttää sisällä, että sen mukana ei mene kylmää kompostoriin. Tätä en kyllä ole itse noudattanut, muuta kuin siltä osin miltä kissojen puukuituinen hiekka toimittaa kuivikkeen virkaa = toimii hyvin vain kesällä.

      Poista
    2. Lämmön karkaamista on tosiaan syytä välttää. En minäkään ihan joka päivä kompostoria syötä, mutta niinkuin siäkin olet huomannut niin aika usein kumminkin. Kompostiin laitettava aines kuitenkin tuo myös lämpöä kompostiin. Minäkin olen kasaanut lunta kompostorin ympärille, mutta tuon luukun olen nyt jättänyt ilman lumieristystä. Ehkä senkin voisi lumieristää ja kaivaa tarpeen tullen lumen pois.

      Taidankin lisätä styrokslevyn eristeeksi jälkikompostorin kannen alle! Sinne mahtuu sellainen hyvin. Eipä ole tuota tullut mieleeni aiemmin.

      Meillä on yksi kissa ja näillä keleillä hän on alkanut hyödyntämään tarjottua sisävessaa! Käyttämäni kissan kuivike tekee ison paakun ja rikon senkin aina osiin niin ne on uponneet kompostin syövereihin.

      Talvikuivike tuntuu olevan oikein toimivaa. Täytyy joskus kokeilla!

      Poista
  6. Meillä kompostori ei ole talvella mökillä kovinkaan paljon käytössä, joten se jäätyy aina ,mutta kevät sulattaa. Mielenkiinnolla kuitenkin luen näitä ohjeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on myös mökillä kompostori, mutta talvella se on umpijäässä, kun ei mökkeillä.

      Huomaan nyt että voisin keväällä herätellä mökkikompostia virtsalla. Se voisi auttaa sen kompostin toimintaa. Mökkikompostorimme tomii kesälläkin vähän vajaavaijesti, kun sitä ei ruokita säännöllisesti. Mutta toimii kuitenkin ja hyvä niin! :)

      Poista
  7. Meillä toimivimmaksi konstiksi on osoittautunut osittainen kompostimassan tyhjentäminen siinä vaiheessa, kun lämpötila alkaa laskemaan lämpökompostorissa. (Komppaankin tässä asiassa täysin Saria). Talvikuivike on myös osoittautunut meillä hyväksi samoin, kuin muovinen, kuumalla vedellä täytetty viiden litran kanisteri kompostissa. Miten komposti toimii talvella riippuu paljon myös itse kompostorista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä kotipihan ykköskompostori on Biolanin lämpökompostori ja siinä tosiaan lämpömittari antaa laskiessaan selvän merkin, että on syytä vähän tyhjentää kompostoria tai pöyhiä ilmavammaksi.

      Talvikuivike ja "ämpäripatteri" sai sinultakin täydet pisteet! :)

      Poista
  8. Meillä kompostori alakaa näyttee jiätymisen merkkejä. Biolanin lämpökompostori on ollu meilläkin käytössä kymmenisen vuotta ja on hyvä. Sarana särky nyt joulunjäläkeen ja uus vuottaa paikoilleen laittamista. Mielenkiinnolla seuroon näitä vinkkejä talavikompostointiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos jaksat puljata kuumavesiämpärin kanssa, niin onmahdollista estää jäätyminen. Loistavaa jos Biolanilta voi hankkia varaosan särkyneeseen saranaan. Kerrankin jotain voi korjata!

      Poista
  9. Meidän Biolanimme jämähti nollaan, kun tyhjensin sen liian tyhjäksi juuri ennen pakkasia. Tai itse asiassa sisältö ei ole jäässä, mutta ei kyllä mikään muhikaan. Viime talvena totesin hyväksi keinoksi käyttää talvikuiviketta, jota säilytän talviaikaan lämpimässä varastossa. Hiukan näköjään vaatii harjoittelua tämä talvikompostointi, mutta eiköhän ne opit vähitellen onnistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vaan innokkaasti syömään porkkanaa ja perunaa jotta saat kuorista kompostin täytettä 😉. Komposti tosiaan pysyy paremmin toiminnassa kun sitä tyhjentää vähän kerrallaan. Minulla on vielä syksn lehtiä säkissä kuivikkeeksi. Taidan nostaa sen viikonloppuna kellarin lämpöön tuolta pihalta.

      Poista
  10. Hyviä vinkkejä. Kompostin ruokkiminen usein on varmasti se tärkein, joka itsellä jää kyllä toteuttamatta ja tulos myös näkyy - biokompostori on talvisin aina jäässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi vaihtoehto onkin tyhjentää kompostori typötyhjäksi ennen pakkasia. Sitten sinne mahtuukin paljon tavaraa, ehkäpä koko talven, eikä haittaa vaikka jäätyy. Keväällä virtsa auttaa kompostin herättelyssä.

      Poista
  11. Enpä ole tiennyt aikaisemmin, että nuo biokompostorit toimivat myös kylmään aikaan. Mekin olemme miettineet vastaavan hankkimista meidän kesämökille, niin saisimme todennäköisesti säästettyä jätehuoltokuluissa, jos voisimme itse kierrättää biojätteet. Toisaalta meille olisi ihan sama toimiiko tuo kompostori talvisin, sillä emme ole mökillä koskaan talvisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Kompostori lähtee käyntiin talven jälkeen kun sitä alkaa käyttää.

      Poista