2015-04-18

Kanttauksen lyhyt oppimäärä

Kanttaushommissa on tällä viikolla vierähtänyt useampikin tovi. Löysin uuden työkalun!!! Kuokka, ruopsutin, möyhennin mikä lie häkkyrä, joka on pyörinyt nurkissa joutilaana. En tosiaankaan ole pitänyt välinettä itselleni tarpeellisena. Ajattelin, että se on joku perunanviljelijöiden vempain, jolla voi kuokkia rikkaruohot pois pellosta.

Tällä viikolla tuo ruopsutin onkin yht'äkkiä ollut käytössäni ihan täysillä. Hoksasin, että noilla piikeillähän tässä pihassa vasta onkin käyttötarvetta. Penkkien reunoja kantatessani olen paukuttanut, hakannut ja retuuttanut nurmikko-multa-paakkuja tämän uuden vempaimen kanssa. Johan on multa varissut ja lennellyt. Jäljelle on jäänyt mullasta puhtaat ruohotuppaat kompostiin heitettäväksi. Tosi kätevää!

 Pieni kuormalava on ollut kanttaajan penkkinä.


 Luumupuiden alla oleva kukkapenkki on vähitellen laajentunut ja laajentunut. Kantatessa penkin etualalta lähti tällä erää nurmea pois vähintääkin kymmenen sentin kaistale.

Minulle on kirkastunut kanttauksessa toinenkin asia. Kannattaa varata  kukkapenkin reunasta alue ihan vaan mullokselle, joka on sitten helppo kantata tarpeen vaatiessa. On hyvä, että on multakaistale kasvien ja nurmen välissä niin on tila kantata eikä silloin häirite perennojen kasvua turhalla möyhenyksellä. Niinsanottu puskurivyöhyke siis. Nurmikon reunakin tulee oleman näin helppo ajaa ruohonleikkurilla lyhyeksi.

 Tähän työkaluun olen rakastunut tällä viikolla! Aiivan välttämätön vehje!

Pienempi on tähtisahrami Crocus tommasinianus 'Ruby Giant'
 Välillä ehdin kuitenkin sahrameja ihastelemaan.

Crocus sieberi 'Tricolor'

Crocus sieberi 'Tricolor'


Haaveissa on vielä sellainen puuvartinen Fiskarsin kanttausrauta. Voisin mieluusti korvata, sillä rautalapion kanttausta tehdessä.

Mukavaa viikonlopun jatkoa!

Ai niin ja kisut vielä: 
Ne ottaa rennosti!

Ja yrittää esittää söpöä.

14 kommenttia:

 1. Ahkerana olet ollut. ens viikoll mäkin aloitan kukkapenkkien huollot.
  Ihan pyörryttävän ihana tuo viimeinen kuva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimällä kelillä on ihan mukava kanttailla :) Hän osaa poseerata!

   Poista
 2. Voi, mitkä suloisuudet nuo kisut! Joo, kukkapenkkien ja nurmikon väliin kannattaa jättää tilaa. Säästyy hermoja ja kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kisut on niin söpöläiset. Tein nyt tosiaan oikein reippaat kanttaukset kosteaan maahan. Ehkä seuraava kierros menee sitten vähemmällä kuokkimisella

   Poista
 3. Iik, miten suloiset kissanpennut! Kanttausrauta on mullakin tilauslistalla. Mulla on tuollainen minikuokka kanssa ahkerassa käytössä. Mun on tosin sellaista 'esihistoriallista' mallia, mutta toimii hyvin. Sillä saa hyvin kuokittua kaikki rikkaruohotkin ylös ja möyhennettyä mullat.

  Mukavaa äänestyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo tääkin kuokka on joku ikivanha. En vaan ole osannut käyttää sitä aikaisemmin :). Äänestyspaikalla oli piitkä jono. Se toikin äänestykseen oikein juhlan tuntua!

   Poista
 4. Kyllä sinulla on suloisia kissoja! Ja kuvat niin kauniita ja keväisiä. Mukavaa rapsuttelua puutarhassa; meillä sataa lunta!
  Hyvää sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kisut on ihanat ja tänään päästiin jo mökille saareen nauttimaan aurinkoisesta säästä! Hyvää alkavaa viikkoa! Taitaa ola lämpenevää luvassa.

   Poista
 5. Pieni puskurivyöhyke on oikein hyvä juttu! Kanttaamalla saa vaan niiin siistiä jälkeä :) Miten ihanat kisut <3 Tuli ihan Helmi ja sen pennut mieleen tuosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on kyllä niin upeat kanttaukset! Terkut Helmille!

   Poista
 6. Olet kyllä ollut hurjan ahkera! Hei, bilteman halpa kanttausrauta on hyvä myös...itse tykkään kyllä käsin nyppiä. Kauniit vanhat luumupuut, suloinen näky! Kisut ovat kasvaneet kovasti jo, pidättekö ne itse? Niin söpöjä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Tsekkaan Bilteman valikoimat kun liikun sen lähellä... Etsitään kisuille kyllä uudet kodit. Ihana niitä on pitää nää muutamat viikot.

   Poista
 7. Voi söpöys, ei ole paljon kissanpentuja suloisempaa! Kanttaaminen on kivaa puuhaa ja siistein reunus tulee ehdottomasti tällä tavoin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Söpöläiset opettelevat kissapainia ja osaavat jo kehrätä. Mukavaa viikon jatkoa ja puutarhastelua!

   Poista