2016-05-11

Ilot ja surut

Puutarhaan on noussut ilokseni yllätyksiä. Kevätesikkoa ei ole pihassa ennen ollut ja nyt niitä nousee yhtäkkiä monesta paikkaa. Keltaisten lisäksi joukossa on yksi punakukkainen yksilö. Oikein tummanpunaiset kukat, superhieno!

Kirjopikarililjoja olen istuttanut kolme-neljä vuotta sitten. Pussit olivat toki sekoitus punaisia ja valkoisia kukkia, mutta tähän mennessä on kukkinut vain punaisia, Nyt penkkiin on ilmaantunut myösvalkoinen kauniisti nuokkuva kirjopikarililja!

Viime keesänä ostin kokeeksi pihaesikon taimen. Nyt se alkaa kukkia ja jee sieltäpä nousee kahta eriväristä kukkaa! Tälläiset yllätykset ovat oikein piristäviä.

Perennat osoittavat jo suurin osa kasvun merkkejä ja alkaa olla hetki todeta talven tappiot. Ei ne vaan kaikki kasvit sieltä yksinkertaisesti enää herää eloon. Innostuin viime vuonna syysvuokoista ja luin että ne ovat talvenarkoja, mutta uskoin, että kyllähän ne länsirannikolla selviävät. Kolmesta taimesta yksi säilyi hengissä. Näitä pieniä suruja on, mutta olkoon nyt. Ehkä teen myöhemmin yhteenvedon: kokemuksen kautta todennetut talvenarat kasvit vyöhykkeellä 1B.
Puutarhan ikivanha pioni ja tulppaani 'Prinses Irene'

Liljakukkainen tulppaani 'Ballerina' on aivan samaa värimaailmaa kuin 'Prinses Irene'- Elelevät nyt samassa penkissä, joka oli alunperin narsissipenkki. Narsissit alkavat kuitenkin olemaan jo aika taantuneita tässä penkissä. Pitää varmaan nimi vaihtaa.Papukaijatulppaani - White Parrot

Punainen kevätesikko yllätti!

Kuten myös keltaiset

Papukaijatulppaani - White Parrot

Pihaesikko

Kirjopikarililja yllätti valkoisella

Pihaesikon yllätysväri
Pihaesikko - Primula pubescens

16 kommenttia:

 1. Ihana, että sait bonuskasveja ihan itsekseen. Ihania kukkia. Ballerina on niin ihana tulppaani, eikös se tuoksukin? Syysvuokoista olen muuten huomannut pari asiaa. Ainakin mulla niiden pitää kasvaa auringossa ja aikas kuivassa hiekkamaassa talvehtiakseen vaikka kaikissa oppaissa toisin sanotaan. Olen päätellyt, että eivät siis kestää märkyyttä talvella? Jos kokeilet ensi kerralla sellaisessa paikassa? Syysvuokot ovat niin kauniita ettei ilmankaan tahtoisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt illalla Ballerina on jo yöpuulla. Täytyypi käydä tuoksuttelemassa huomenna. Vieressä kasvaa valkonarsisseja ja ne tuoksuvat ainakin makeasti tuossa nurkkauksessa, jossa Balleriinat kasvavat. Kiitos vinkeistä syysvuokkojen suhteen. Jospa koitan jotain toista paikkaa. Tämä oli aika varjoinen paikka. Viime talven märkyys+kova pakkanen aika yllättäen raskaassa maassa teki tehtävänsä.

   Poista
 2. Istutin niinikään viime kesänä syysvuokkoja, eikä niistä näy vielä mitään elonmerkkiä. Puutarhani sijaitsee 1B-vyöhykkeellä. Luin syysvuokon arkuudesta, aina pitää kuitenkin kokeilla. En silti vielä ole heittänyt toivoani, sillä moni muukin näyttää lähtevän tavallista hitaammin liikkeelle. Varmasti löytyy menetyksiä, mutta vielä kannattaa olla toiveikas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidetään peukkuja josko ne vielä nousisivat sieltä. Minulla näyttää 'Robustissima' selvinneen hengissä.

   Poista
 3. Ostin kanssa syksyllä alennuksesta syysvuokkoja, vielä ei näy mitään. Minulla kasvoi niitä joskus myös yhdessä toisessa penkissä ja muistelisin, että ne olivat keväällä aika hitaita. Tosin viime talven jälkeen ei ole ihme, vaikka syysvuokotkin olisivat heittäneet veivinsä. Täällä ainakin vanhimmat kultatyräkit ja jättipoimulehdet ovat kuolleet ja olen molempia pitänyt täysin perusvarmoina kasveina, jotka kestävät mitä vaan. 'White Parrot' näyttää todella kauniilta, ihastuin oitis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on noissa talvitappioissa se hvä puoli, että tulee valmiita istutuspaikoja, johon voi helposti istuttaa uuden kasvin! :). White Parrot on oikea kermakakku herkku.

   Poista
 4. Kaunista kukintaa puutarhassasi. Nyt kasvimenetyksiä näyttää tulleen hyvin monessa puutarhassa ja täytyykin yrittää nauttia niistä kaikista kasveista, jotka ovat selviytyneet talvesta.
  Minullakin muuten meni vuosia, että penkissäni kasvoi vain punaisia kirjopikarililjoja ja sitten ilmaantui yllättäen muutama vaalea yksilö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos KruunuVuokko! Hauska kuulla, että sinullakin on käynyt niin, että kirjopikarililjoista on myöhemmin noussut valkoisia joukkoon. Onneksi paljon on säästynyt. Jouluruusuistakin onneksi toinen komea ja vanha säilyi hengissä ja alkoi nyt tehdä lehtiä.

   Poista
 5. Upeita kevätkukkakuvia. Minun pihastani ei ole onneksi paljoa talvivaurioihin kuolleita kasveja löytynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puutarhamyyrä! Mukava kuulla, että talvi ei ole kauttaaltaan tehnyt ikäviä tuhojaan.

   Poista
 6. Ihania yllätyksiä ja varmasti oikein mieluisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläiset "uusi hieno kukka" yllärit on tosiaan mieluisia ja tooosi harvinaisia, ainakin tässä puutarhassa.

   Poista
 7. Tuo punainen esikko on niin kaunis!

  VastaaPoista