2016-05-15

Pionin tuenta - ekomalli

Ajattelin, että olen kerrankin ajoissa suunnittelemassa pionien tuentaa ja jopa vähän toteuttamassa. Varret alkavat olemaan kohtalaisen korkeita! Muistelen, että viime kesänä olin pulassa, kun isot kukinnot alkoivat taipua kohti maata. Sellaiset vihreät tuentakaaret, joita minulla on läjä eivät tuntuneet riittävän mihinkään.

Väkersin kokeeksi pari puulenkkiä, jotka sidoin tukevalla rautalangalla suorahkoon kepukkaan.
Puulenkit tein riittävän taipuisista oksista, jotka sain taivutettua lenkeiksi rautalangan avulla. Aika helposti sain nämä lenkit kiinnitettyä tukevasti keppeihin. (Kierrätin tähän mökiltä kaadetun jättikuusen oksia, joista karsin neulaset pois..)

Mielessäni visioin, että hyvässä kasvussa olevia pioninvarsia sujahtaaa vaikka kolme tai jopa neljä yhdestä lenkistä läpi, kun olen iskenyt kepukat maahan. Siten ne kasvavatkin kuin maljakon suusta ja eivät pääse kaatumaan sateella. Joo-o katsotaan miten käy!

Sorry, huono kuva rääpäisty sateessa tänään, mutta ehkä saatte kuvasta ideastani kiinni.

Siitä pionit sujahtavat sisään ja kohtahan lehdet peittävät nuo puurenkulat piiloon.
Kiinanpioni Peonia lactiflora 'Kansas'
Vielä löytyy myös sipulikukkien nuppuja

'Mount Hood' narsissit ovat tänä keväänä puolet lyhyempiä kuin tuppaani 'Beauty of Apeldoorn'14 kommenttia:

 1. Loistoidis! Ja niin kauniitkin vielä. Ihania nuo pioninversojen sävyt tulppaanien keskellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testataan vielä miten toimii ;). Jos kukka tolta lenkin läpi puskee itsensä niin sitten se ei ainakaan pääse sieltä enää pios luiskahtamaan vaikka mistä päin tuulisi. Tykkään myös noista tummista pionin lehdistä.

   Poista
 2. Oikein hienosti puutarhaan sopivia tukia. Aina noiden tukien kanssa on vähän myöhässä. Nytkin ehti jo kovissa sateissa muutama pioni kaatua retkottamaan. Eilen laitoin minäkin hieman tukia. Komeita tulppaanikuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukia saa kyllä vähän väliä asetella sinne sun tänne, ku joku aina meinaa retkahtaa... Tulppaanit on nyt loistavia.

   Poista
 3. Hej!

  Det är alltid knepigt med växter som behöver stöd och jag är riktigt dålig på att fixa det. Nu har jag köpt några pionstöd i rostigt järn som förhoppningsvis skall hålla. Jag köper heller inga nya växter som inte tål regn.

  Hälsningar

  /Gunilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, taitaa olla aika monella sama juttu, että tukien laittamisen kanssa on vähän niin ja näin. Kiva kun löysit rautatangosta väännettyjä tukia! Ne on varmasti hyvät! Viime kesänä hankkimani uudet pionit pitäisi olla vähän tukevampia, mutta saa sitten nähdä. Kai se riippuu myös kesästä ja kasvupaikasta kuinka tukeva pionin varresta kasvaa.

   Poista
 4. Hieno idea tuo oksatuki-"tsydeemi". Toivotaan, että se olisi kestävä. Pitäisi varmaan itsekin mennä pihalle ja väkerrellä tuet tuettaville perennoilla, vielä kun varret ovat lyhyitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmöinen viritelmä tällä kertaa. Kuusen oksat on ainakin aika jämäköitä. Kannattaa tosiaan miettiä ja laittaa tukia jo valmiiksi. Ei sitten tule viimehetken paniikki sateessa kun kasvit ovat täydessä kukassa.

   Poista
 5. Hyvin toimivia pionitukia ei ole helppo löytää. Kiitos vinkistä, tätäkin voi kokeilla :). On sinulla aivan ihana tulppaanimeri siellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä! Pientä näpertelyä tämä malli vaatii, mutta ei tarvi lähteä kauppaan, jos kotoa löytyy tukevaa rautalankaa. Tulppaanit ovat nyt ihan vallanneet etupihan!!!

   Poista
 6. Hyvää tuotekehitystä :) Toivottavasti toimii! Tulppaanikuvissasi on kauniit pastellisävyt.

  VastaaPoista
 7. Testataan testataan toimiiko! Tulppaaneista olen mielestäni saanut aika maalauksellisia kuvia tänä keväänä ;)

  VastaaPoista
 8. Tuo pionin tuenta on aina ongelma.
  Osallistu kastehelmi kilpailuun.
  Hyvää keskiviikko päivää sulle.

  VastaaPoista
 9. Onpa mukava kilpailu käynnissä, osallistuin!

  VastaaPoista