2017-01-10

Pionipuutarhan historialliset kaunottaret

Vierailin kesällä Michiganissa Ann Arbonissa. Yliopiston yhteydessä on 90 vuotta sitten yleisölle avattu pionipuutarha: "The Peony Garden Nichols Arboretum University of Michigan". Aikaiset pionit kukkivat täydessä loistossa kesäkuun alussa, kun olin matkalla.

Pääsin siis ihastelemaan Pohjois-Amerikan suurinta historiallisten  (vanhempia kuin 1950) ruohovartisten pionien kokoelmaa.


Voitte arvata, että minulla kului filmiä ja taisipa myös pari pulloa vettä. Nyt villatakki päällä mietin, että keli oli tuolloin niin ihanan lämmin. Jopa vähän helteinen...

Vastikään ovat perustaneet puutarhaane myös  puuvartisten pionien ja Itoh-pionien penkkejä. Valmistautuvat paikan 100-vuotisjuhlaan, jota vietetään 2022, sillä pionipuutarha sai alkunsa jo 1922 eli viisi vuotta myöhemmin perustamisesta se avautui yleisölle.  Tästä muutama makupala arboretumin pioneista. Näitä kaunokaisia ajattelin esitellä teille vielä lisää jatkopostauksessa.


Paeonia lactiflora 'Fortune Teller'
 'Fortune Teller' on USAssa Auten jalostama laji, joka on esitelty vuonna 1936. Nimi on minusta jotenkin peri amerikkalainen. Yksinkertainen 'Single' pioni eli ei kerrrottu pioni kukki loistavana ryppäänä pionipenkkien reunimmaisena.

Paeonia lactiflora 'Fortune Teller'

Peonia lactiflora 'Petite Renée'
Maljamainen "anemone-pioni" 'Petite Renée', jonka  kukinnot olivat suuria kulhoja.

 Pionipenkit oli numeroitu ja kussakin pionipenkissä oli paikka 30 pionille. Kunkin penkin reunassa oli taulu, josta löytyivät kyseisen istutuspenkin pionien kuvat ja nimet.

'Festiva Maxima'
Ranskasta kotoisin oleva 'Festiva Maxima' on esitelty pionien ystäville jo 1851!'Gay Paree'

'Gay Paree'
'Lamartine'

Pionipuutahan nettisivuilta KLIK  löytyy lisää kuvia ja pionifaktaa yllin kyllin. Mielenkiintoinen on myös pionitietokanta "Peony Database", josta voi tehdä hakuja esim. pionilajien alkuperästä, lajien ominaisuuksista ja siitä milloin laji on jalostettu tai tullut tunnetuksi.

7 kommenttia:

 1. Upeaa pionimerta kuvat täynnä. Varmasti oli upea vierailupaikka:)

  VastaaPoista
 2. Oi, minä olisin kyllä pionihulluna ihan seonnut tuolla! Jään odottamaan lisäkuvia...

  VastaaPoista
 3. Vau, valtava määrä kaunottaria samassa paikassa!

  VastaaPoista
 4. Ooh! Miten ihanaan paikkaan oletkin päässyt! Lisäkuvia odotellessa :)

  VastaaPoista
 5. Kiva kun olette tänne vielä kirjoittaneet kommentteja :). Sain teiltä lisäintoa palata vielä tuonne pionitunnelmiin toisessa postauksessa, kuten lupailin! Tänään on kylläkin sellainen olo, että nukkumatti kutsuu jo yhdeksältä. Lisäpionikuvat saavat odottaa vielä kansion kätköissä.

  VastaaPoista