2017-03-24

Unelmien viljelylaatikko ja arvonta

Viljelylaatikot ovat mielestäni kutkuttavan ihania. Siisti rajattu laatikko, jolla on kohopenkin hyvät ominaisuudet, ja sitä eivät rikkaruohotkaan niin helposti valtaa.  Olen viime päivinä miettinyt millainen olisi UNELMIENI VILJELYLAATIKKO? Unelma saa tuulta purjeisiin, sillä viikon päästä aukeavat Piha & Puutarha messut Turussa, jonne toteutan pari suunnittelemaani viljelylaatikkoa.

Toteutuksessa käytetään Kekkilän mustia laatikoita ja kukka & puutarhamyymälä Flör toimittaa pääosan viljelylaatikon kasveista.

Vierailin jokin aika sitten Flörin myymälässä Turussa, jossa hehkuivat sitruspuut. Nuo pikkupuut, joissa sitruunat ja mandariinit loistivat olivat ihan ehdottomia innoittaja minun viljelylaatikkosuunnitelmalle. Rakastuin siis sitruunapuuhun ja niin syttyi: "Unelma Välimeren auringosta".

Vastustamattomat sitruspuut Flörin myymälässä

Laadin viljelylaatikkosuunitelman, joka on muotopuutarhaa jäljittelevä aurinkoisen paikan yrtti-sitruspuu laatikkoistutus. Pääaosassa laatikon keskellä on sitruspuu ja sitä ympäröivät rungolliset laventelit, jotka ovat ihastukseni nro 2.

Rungolliset laventelit Flörissä
Unelmieni viljelylaatikossa kasvaa yrttejä kuten rosmariinia, ranskanrakuunaa, mäkimeiramia sekä timjamia. Sitruspuun juurella viihtyy tietysti sitruunatimjami esim. 'Aureus', jonka lehtiä kaunistaa keltainen reunus. Lisäksi timajamit 'Doone Valley' olivat myymälässä kerrassaan ihania vihreitä palleroita. Yrttejä löytyy Flöristä hyvä valikoima, joten saan niistä tehtyä hienon istutuksen rungollisten kasvien juurelle. Lopullinen yrttikattaus muotoutuu messuilla sen mukaan mitä kasveja on saatavilla.

Etualalla timajami 'Doone Valley'

Kuvailemani suunnitelma näyttää mielessäni paperille luonnosteltuna suunnilleen tältä:


Laatikon päätyjä reunustaa muraatti, joka pehmentää kivasti mustan viljelylaatikon reunaa. Pilkottaahan laatikossa myös pieni oliivi-pensas. Oliivit ovat herkullisia (erityisesti mustat Calamatat) ja ne kuuluvat ehdottomasti Välimeren tunnelmaan. Oma "kesä-oliivi" viljelylaatikossa yrttien kera. Tästä on hyvä jatkaa fiilistelyä!
Ensi viikolla on jo toteutus edessä. Lähtekäähän messuille arvioimaan millainen tuli :) Tämän viljelylaatikkosuunnitelma toteutus sekä kolmen muun bloggaajan unelmalaatikot löytyvät Turun Piha & Puutarha messujen A-hallista.

Flörissä oli kaunis esillepano ja vierailusta siellä tuli hyvä mieli, sillä henkilökunta oli osaavaa ja avuliasta

Sinulla on mahdollisuus voittaa itsellesi ja kaverille liput Turun Piha & Puutarha Messuille 31.3.-2.4.!  Arvon kaksi kahdenhengen lippupakettia messuille. Lunasta arpa itsellesi olemalla tai liittymällä Puutarhassa-blogin lukijaksi ja kommentoimalla tähän postaukseen. Arvonta päättyy tiistaina 28.3. Voittajat saavat lunastaa lippunsa messujen messukassalla. Onnea arvontaan!

PS: Mainitsin alussa toteuttavani pari viljelylaatikkosuunnitelmaa. Kerron siitä toisesta unelmalaatikosta seuraavassa postauksessa.

Unelmien viljelylaatikko -blogihaasteen toteuttavat yhteistyössä:
Kekkilä, Flör ja Piha & Puutarha-messut
22 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Olokin on ollut oikein pirtsakka tätä viljelylaatikkoa miettiessä ;)

   Poista
 2. Voi miten kaunis suunnitelma. Mutta tarkoittaako se, että tuon on oltava viherhuoneessa? Vai kestäisikö tuo Suomen kesässä, mutta talveksi pitäisi nostaa puut ja yrtit ruukkuihin sisälle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelisin, että sitruspuu jaoliivi sopivat lämipään paikkaan ulos kesällä. Talveksi ne pitää siirtää sisätiloihin. Osa yrteistä kestää ulkona monivuotisina, mutta voihan yrttejä pitää ulkona kesän, nauttia niistä, kerätä sadon ja seuraava kesänä uudet tai ehkä kokeilla jotain muuta....

   Poista
 3. Kaunis on suunnitelmasi. Noin se pitäisi tehdä, eikä tehdä kaikkea intuition ja inspiraation mukaan kuten minä teen ja sitten siirtelen kaiken parempiin paikkoihin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa oikein keskityin suunnitelmaan. Mut kasvithan on just ihania ku suurimman osan paikkaa voi vaihtaa jos keksiikin paremman

   Poista
 4. Ihanaa Välimerellistä tunnelmaa! Ihan kuin siskojeni pihoilla Israelissa...
  Heillä kasvaa juurikin sitruunaa, appelsiinia, mandariinia ja oliivipuita sekä yrttejä; rosmariinia, laventelia, basilikaa ja minttua. Ihan kateellisena katson isoja yrttipensaita, kun itellä on pieniä rupuruukkuja...
  En ota osaa arvontaan, kun en kuitenkaan pääse messuille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla! Itse olen aina ihaillut etelän reissuila sitruksia. Mut voishan sellaista pientä puuta, joka mahtuu sisälle hoivata myös Suomen oloissa!

   Poista
 5. Mää niin rakastan noita sitruspuita! <3 Yhden minisitruunan tapoin jo, mutta ostin uuden tilalle. Sellaisen, mikä tekee isoja sitruunoita. Kukkiikin jo ihanasti!

  Beibe lupasi lähteä mukaani, jos liput voitan. Joten ilman muuta osallistun arvontaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi oi, en ole ikinä nähnyt sitruunapuuta kukassa. Se on varmasti hieno!! Onnea arvontaan!

   Poista
 6. Kaunis suunnitelma! En nyt osallistu arvontaan, kun Turku meiltä niin kaukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Juu Turku on vähän syrjässä sun suunnasta katsottuna

   Poista
 7. Suunnitelma on hieno ja varmasti toteutuskin🌿.
  Messuille olen menossa, joten mielelläni osallistun arvontaan😊

  VastaaPoista
 8. Hieno mahdollisuus ja suunnitelma onkin jo hyvällä mallilla :)
  En ole menossa messuille, joten en osallistu arvontaan. Mukavaa messuilua muille!

  VastaaPoista
 9. Avoterassille tekisi mieli tehdä jokin yrttipuutarha ruukkuihin. Messuille menossa, liput vielä hankkimatta, joten mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
 10. Ihana välimeren kasvillisuus, mukana arvonnassa!

  VastaaPoista
 11. Välimerellinen istutus - mahtava idea! :) Kiva nähdä messuilla toteutus.

  VastaaPoista
 12. Ihana suunnitelma! Onpa hyvä idea tuo sitruspuu, kai saan varastaa tämän idean omalle aurinkoiselle pihalleni ;) Osallistun arvontaan!

  VastaaPoista
 13. vautsi ihan mahtava ja tuo piirros on niin kaunis!! Onneksi muilla tulee laatikoihin myös muutakin kuin ruskeita rankoja :) No onhan mullakin ne puolukat onneksi lehdellisiä ja jotakin kukkaakin tulee, mutta muuten mun kasvit on aika vaatimattoman näköisiä vielä. Vaan onhan tässä vielä kasvukautta onneksi jäljellä :)

  VastaaPoista
 14. Mukana arvonnassa. Hyvältä näyttää suunnitelmat. Täytyy tulla livenä katsomaan.

  VastaaPoista
 15. Ihana blogi! Mukana arvonnassa, odotan innolla messuja :)

  VastaaPoista