2017-03-26

Oman maan perunat, porkkanat + kukkia

Minun toisen unelmien viljelylaatikon innoittaja on supisuomalainen JUSSI-peruna, joka tuli markkinoille viime vuonna.  "Oman maan perunat ja porkkanat" unelmalaatikon teemoja ovat kasvimaan kauneus, helppous ja kumppanuuskasvit. (PS: Ensimmäisestä unelmieni viljelylaatikosta voit lukea edellisessä postauksessa, täältä)

Haluaisin kasvattaa Jussi-perunaa, jota aikaisena lajikkeena voi maistella juhannuksena eli Jussina tai jopa aikaisemmin. Jussin voi istuttaa jo viileään maahan. Onko sinulla joku suosikkiperuna tai meinaatko ylipäätään kasvattaa omia pottuja?


Puutarhamyymälöissä on jo siemenperunoita  tarjolla. Kävin Flörissä  ja siellä oli Jussin lisäksi muun muassa Ariellea ja Annabellea, jota olen ostanut ruokakaupasta. Se on  maukas peruna!
Perunan rinnalle suunnittelin pinaattia, sillä se on hyvä kumppanuuskasvi perunalle.
Kasvimaan kauneutta ja tuholaistorjuntaa, suunnitelmassa ilmentävät sametti- ja kehäkukat. Nämä hyväksi havaitut kukat olen bongannut blogeista: 
 • Valkea Isosamettikukka 'Vanilla F1'
 • Punainen Kääpiösamettikukka 'Tangerine Gem'
 • Kehäkukka 'Lemon Zest' joka on matala ja hyvin haaroittuva lajike


Unelmalaatikkoon mahtuu tietysti lähes ääretön määrä kasveja. Kukkia, perunoita, porkkanoita ja vielä vähän salaattia lisukkeeksi!!! Perunan lisäksi minusta on siis kiva kasvattaa myös porkkanaa. Nantes hyväksi todettua makea lajike. Tänä vuonna ajattelin testata porkkanan kasvatusta siemennauhasta. Viime vuonna porkkanoiden harvennus jäi tekemättä ja sato oli ihan minikokoista.

Yksi kiinnostava lisä viljelylaatikkoon olisi kuvernöörinkukka eli valkosipuliyrtti. Maistuu valkosipulilta mutta ei haise!
Oikeasti tällä unelmakattauksella voisi täyttää useammankin viljelylaatikon, sillä lajeja on niin paljon! Valitse itsellesi mieluisimmat lajit, minä tiadan täyttää kesäksi ueammankin laatikon.

Tässä suunnitelma ja laatikon messutoteutus tulee Turun Piha&Puutarha messujen A-halliin.

Flörin myymälässä siemenpussi poikineen!

Unelmien viljelylaatikko -blogihaasteen toteuttavat yhteistyössä:
Kekkilä, Flör ja Piha & Puutarha-messut

8 kommenttia:

 1. Annabelle on tosi maukas, minäkin olen ostanut sitä kaupasta. Mulla kaikkea viljelyä niin kovasti rajoittaa nuo peurat, kun ne syövät perunoiden ja porkkanoiden naatit, kehäkukat, kurkkuyrtit... ei oikein jaksais enää, kun ei jää katsottavaa eikä syötävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi hyvää perunaa saa kaupasta! Peurat perhana on riesa, parempi tosiaan jättää suosiolla pois kasvatuksesta kaikista parhaiten niille kelpaavat. Uudessa Viherpihassa taisi olla justa peurankestävä kukkapenkki. On varmaan tutut jutut sinulle! PS: Raumallekin on peurat ottaneet tavaksi vierailla äibin pihassa kaupungissa.... Ei niitä siel ennen ollut.

   Poista
 2. Kuulostaa herkullisen hyvältä!

  VastaaPoista
 3. Mullekin tulee istutukseen neljä perunaa, jotka laitoin heti jääkaapista valon alle kun sain kuulla päässeeni mukaan tähän haasteeseen! Pikkuruiset alut nousevat maitopurkkeihin istuttamistani potuista<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienosti hoksasit idättää pottuja valmiiksi! Mulla ei tullut mieleen.

   Poista
 4. Hieno suunnitelma! Minäkin katselin siemenperunapusseja sillä silmällä, mutta en vielä ostanut. Täytyy miettiä eri lajikkeiden välillä. Aurinkoista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu! Tilaa kasvattamiseen on meikäläisellä niin vähän, että en oikeastaan voi kasvattaa kuin yhtä lajiketta kesässä. Tuo Jussi on aika kiinnostava :). Ps: täällä olikin tänään taas aurinkoa, ihanaa...

   Poista