2017-10-25

Hemlokkimetsä

Lappalainen etelästä lähetti minulle haasteen kertoa tärkeästä tai merkityksellistä puusta. Nila itse kirjoitti blogissaan koivuista täällä, klik

Minulle tuli heti mieleeni alkukesän sykähdyttävät puukokemukset, nimittäin hemlokkimetsä ja douglaskuuset.

Hemlokkimetsä löytyi Arboretum Mustilasta. Seurailin polkua. Olin jo ylittänyt metsäisen kallionyppylän ja laskeutunut sen toiselle puolen. Polku johdatteli hemlokkien luo. Ne seisovat jykevinä paikoillaan. Valo yritti siivilöityä jostain ylhäältä puiden juurelle, mutta puiden varjostus teki paikasta kuitenkin hämärän.

Mietin olikohan Tove Jansson käynyt hemlokkimetsässä ja niin tulivat hattivatit?

Hemlokkimetsässä oli sadunomainen tunnelma. Hattivatit asuivat ihan varmasti ison kiven takana, mutta eivät tulleet näyttäytymään minulle. Ei ollut ukkosta ilmassa.

Kevään heleä vihreys sensijaan pilkisteli puiden lomasta jotenkin hieman etäämmältä, sillä hemlokkien juurelta puuttui vehreä aluskasvillisuus. Ehkäpä puiden  juurella oli vähän liian hämärää heinille taikka muulle vihreälle.


Tämä lännenhemlokki on yli 27 m korkea
Hemlokkimetsässä oli jännittävä eväsretkipaikka
Olin aivan haltioissani kun jatkoin matkaani eteenpäin hemlokkimetsän jälkeen. Isojen puiden ympäröimänä koin, että tunnelma oli voimaannuttava ja rauhoittava. Jykevyydessään puut olivat jotenkin luotettavia.


Mustilan Arboretumissa on myös Tammimetsä, johon tutustun toisella kertaa.Metsäkierrokseni mittavin runko oli douglaskuusella. Korkeutta puulla  oli ylväästi yli 38,7 metriä. Nyt varmaankin jo yli 40 m, kun tuo mittaus oli tehty jo vuonna 2000. Douglaskuusi on Suomea vastaavien kylmien ilmastoalueiden suurikasvuisin puulaji. Puu voi elää tuhatvuotiaaksi ja kasvaa yli sata metriä korkeaksi.

Nämä Mustilan puut olivatkin siis vasta ihan poikasia olessaan reilut 100-vuotiaita.


Douglaskuusen latvus humisi jossakin tuolla korkeuksissa.

Douglaskuusen mittapuussa vasta varhaisteini yksilö


Menkääpä metsään puita ihastelemaan!

Haasteen, joka on lähtöisin Puutarhurin majasta lähetän eteenpäin:

Marjalla Suvikumpuun
Versoja Vaahteranmäellä Riinalle 
Sailalle Saaripalstalle

Kerro kuka sinut haastoi ja laita haaste kiertämään kolmelle tai useammalle bloggaajalle.

25 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus, kiitos tästä. Arboretumit ovat hienoja vierailukohteita ja sinä olet valinnut upeita puita. - Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 2. Olipa ihana postaus!
  Olen kerran käynyt pikaisesti Mustilan arboretumissa. Silloin yllätti kaatosade ja taimipäivät houkuttivat myös pois sillä kertaa. Ihastuin kuitenkin kovasti metsään ja sinne on tosiaan päästävä uudestaan tutustumaan näihin ihastuttaviin hemlokkeihin ja muihin aarteisiin. Tammimetsäkin kuulostaa aivan ihastuttavalta.
  Ja olen samaa mieltä, että Tove Jansonin on täytynyt vierailla hemlokkimetsässä ja muissakin metsissä, että on saanut luotua niin upeita hahmoja ja tarinoita. Voin sieluni silmin nähdä hattivatit puiden takaa.
  Kiitos myös haasteesta, mielelläni otan sen vastaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, jos innostut tekemään "puupostauksen". Odotan kovasti, että pääsen lukeman :) :)!

   Poista
 3. Upea Mustila! Siellä on niin paljon vaikuttavia paikkoja. Hemlokit ovat erityisen kauniita ja douglaskuuset järeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puut olivat niin vaikuttavia Mustilassa ja moni muukin juttu siellä :)

   Poista
 4. Tuttuja kuvia, olemme kierrelleet samojen suurten hemlokien alla ja näky tosiaan oli vaikuttava! Tammimetsä on myös ihana, samoin tuo valtava douglaskuusikko... Koko Mustila on niin ihana paikka!! (Tein muuten alppiruusujen aikaan oman postauksen Mustilasta). Hyvä valinta merkityksellisestä puusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekkin vaikuttavat puut! :). Toivottavasti pääsen toistekin sinne ja voin sitten käydä myös tammimetsässä. Täytyykin kurkata sinun alppiruusukuvia. Kukinta oli niin upea tänä vuonna.

   Poista
 5. Onpa hieno paikka, erityinen. Ja ihana haaste, kiitos!
  Hihityttää Vilinan suhtautuminen puihin... mikähän olisi ollut Vilinan erityispuu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava päästä lukemaan, jos teet "puupostauksen". Vilinan ehdottomat suosikkipuut ovat mm. Omenapuut, luumupuut ja myös pihakoivu. Niissä voi esittää show-kiipeilyäkin emännälle. Männyt ovat huonoja puita, jos niihin vahingossa erehtyy kiipeämän jonkun linnun perässä. Ihan törkeen hankalaa tulla alas. Onneksi siis lähimaastossa ei kasva douglaskuusia, Ne on liian isoja.

   Poista
 6. Hemlokkimetsä kuulostaa sadunomaiselta ja näyttää myös kuten hyvin kuvailit. Tuonne Mustilan arboretumiin pitää päästä retkeilemään, kuvasi ovat niin inspiroivia. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on kuin suoraan satukirjasta :D. Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 7. Kiitos haasteesta Maria! Pitääpä ryhtyä pohtimaan puuasiaa. Kissojen tärkeät puut tiedän heti, omia täytyy vähän pähkäillä :)
  Tuo hemlokkimetsä vaikuttaa jännittävältä ja kiehtovalta paikalta!
  Jospa ensi kesänä olisi aikaa käydä Mustilassakin, monta kertaa on pitänyt käydä, mutta se on vähän kaukan täältä katsottuna :)
  Mukavaa alkavaa marraskuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos innostut tekemään puuppostauksen :). Useimmiten puut jäävät vähän vähälle huomiolle puutarhablogeissa. Ehkäpä siksi, että pihassa isoja puita ei oikein saa kuvaan mahtumaan... Mustila on tosiaan vähän matkan päässä. Minua nauratti kesällä kun siellä kävin, että tämähän on kuin ulkomaan matka. Siitä ooli niin pitkä aika kun viimeeksi ajelin Helsingistä itään päin.

   Poista
 8. Kiitos Maria kun otit haasteen vastaan ja hienosti sen teitkin. Oli upeaa lukea ja katsoa nämä sinun ostamasi kuvat, olin myös lumoutunut. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta Nila! Oli mukava muistella viime kesän puuelämyksiä.

   Poista
  2. Anteeksi kirjoitus virhe tarkoitin ottamasi kuvat.

   Poista
 9. Kauniit kuvat ja hauska postaus! Arboretumeissa on kyllä kiva käydä. Hyvää marraskuun alkua sinulle!

  VastaaPoista
 10. Hej Maria!

  Imponerande bilder av hemlockgran ! Det måste ha varit en speciell känsla att vandra bland dess stolta och vackra träd. Inget ogräs heller växer under de vackra träden och det ger en alldeles speciell natur.

  Trevlig helg Maria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Gunilla ;) Mukavaa viikonlopun jatkoa sinullekin.

   Poista
 11. Hieno on ollut retkesi hemlokimetsään. Siellä en ole käynyt joten sekin on nyt retkilistalla. Mustila muutenkin kaikkinensa on varmasti hyvin näyttävä paikka. Kiitos näistä kuvista. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös ollutkin upeita puita :) Mustila on ihan huippu retkikohde.

   Poista