2018-08-31

Kahden vaiheilla

Päivät ovat lämpimiä ja yöt viilenemään päin. Olen kahden vaiheilla jaksanko kantaa mm. pelakuuruukkuja yöksi sisälle tai otanko ruukut jo kokonaan sisään. No itseasiassa muutaman pelakuun olen jo pitänyt pysyvästi sisätiloissa, osa on ollut välillä yön sisällä ja osa on koko ajan ulkona.

Huomasin, kun toin muutamia ruukkuja sisään, että oho pelakuut ovat kasvaneet ihan valtavasti kesän aikana! En saa niitä mitenkään mahdutettua sisään talveksi. Onko sinulla tapana typistää pelakuita heti kun tuot niitä sisälle talvetukseen, myöhemmin talvella tai vasta keväällä, kun kasvu taas käynnistyy?

Vilpolassa pelakuut viihtyvät nyt hyvin
Ostin viime viikonloppuna uuden kamerarungon ja sain sen tiistaina. Vanha kamera oli 10 vuotta vanha, joten onhan tässä uudessa muutamia kivoja uusia ominaisuuksia, joita vanhasta ei löydy. Kamerassa on ihan joka suuntaan kääntyvä nestekidenäyttö, joten voin helposti ottaa kuvia etana perspektiivistä. Kamerassa on myös ominaisuus, että saa langattomasti siirrettyä kuvia iOS laitteeseen. Eilen illalla sain kuin sainkin keskusteluyhteyden toimimaan kameran ja iPadin välillä. Jee hyvä minä! Edellisiltana ei vielä onnistunut.

Uudella kameralla otetut kuvat tuntuvat olevan, jos mahdollista niin vielä terävämpiä ja tarkempia kuin vanhalla kameralla napatut. Olen uusiin kuviin oikein tyytyväinen!





Chili 'Apache' on viettänyt jo muutaman yön sisällä
Vilinakin on kahden vaiheilla ja miettii tulisinko jo sisään iltaruoalle (ruoan jälkeen ei pääse enää ulos) vai jäänkö vielä kivaidalle vahtihommiin.
Kelloköynnöksessä on siemenkotia ja kukkia



Värikylläinen syyskuu! Oikein mukavaa syyskuun alkua!

t.Maria

10 kommenttia:

  1. Puutarhassasi näyttää vielä hyvin kesäiseltä. Yöt ovat sen verran viilenneet, että pian varmaan täytyy ryhtyä miettimään pelaguiden sisälle siirtämistä. Viime talven omani olivat työhuoneessa normaalissa huoneenlämmössä. Niitä oli sen verran vähän, että mahtuivat, enkä niitä syksyllä typistänyt. Nyt tilanne on toinen eli joudun rahtaamaan kaikki taas kellariin. Ehkä jonkun pitkäksi venähtäneen oksan leikkaan tilansäästön vuoksi. En sen enempää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin koitsn talvettaa muutamia kellarissa. En raaski heittää pois. Jos eivät selviä talvesta niin sitten on selvä peli. Keväällä taas uusia pistokkaita😊. En ole minäkään leikellyt niitä syksyllä. En tiedä auttaisiko typistäminen niitä talvehtimaan kellarissa...

      Poista
  2. Miunkin pitäs jo alakoo miettii pelakuihen sisälle tuomista. Pitempiä oksia oon leikelley syksyllä, muuten jätän kevvääseen. Kevväällä leikkoon rankasti. Meillä on viileä ja valosa talavetuspaikka. Lehtensähän ne melekein kaikki puottaa talaven mittaan, erittäin vähän kastelen. Talavetatko nuo verenpisarat, ovat kyllä kauniit rimpsumekoissaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnekas kun sinulla on niin hyvä talvetuspaikka pelakuille! Rankasti leikkaaminen pitää minunkin muistaa keväällä. Leikkasin muuten viime keväänä yhden pelakuun ihan tapeille ja niin se vaan lähti kasvuun sieltä juuresta. Verenpisarat ovat olleet talon alla kellarissa talven. Kellariin tulee pienestä ikkunasta vähän valoa ja lämpötila on plussan puolella. Aika karut olot niillä talvella, mutta hyvin ovat jo useammasta talvesta selvinneet.

      Poista
  3. Itse olen vienyt pelakuut sisälle parvekkeelta usein vasta lokakuun alussa. Pitäisikö ne ottaa sisälle jo aiemmin? Ongelmana on, ettei ole viileää ja valoisaa säilytystilaa talveksi. Valitettavasti. Mökille olen ne kiikuttanut, siellä on + 11 ja vähän tulee valoakin, mutta pääosin aika pimeää. Joka vuosi kaikki pelakuut kuolevat. Mitä ihmettä teen väärin? Kuinka paljon pelakuita pitäisi tuollaisissa olosuhteissa kastella? Olenko kastellut liian paljon? Ainoa, mikä selvisi viime vuoden talvetuksesta hengissä, oli tähtihortensia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parveke antaa hyvin suojaa pelakuille niin voi pitää myöhään ulkona. Minulla parhaiten ovat talvehtineet sisällä huoneenlämmössä. Meidän talo on kylläkin viileä hirsitalo, jossa talvilampö on useimmiten alle 20 astetta. Kastelu saa olla tosi maltillista. Lehtiä kuivuu koko ajan mutta niin kai kuuluukin talvella kun eivät saa riittävästi valoa. Lehtien kuivumista ei kannata yrittää paikat liialla kastelulla. Liika märkyys on huono asia. Kastelun vähentäminen voisi ehkä auttaa. Jos juuret ovat keväällä kunnossa niin pelakuut lähtevät hyvin kasvuun valon lisääntyessä keväällä!

      Poista
  4. Upeaa, kaunista vehreää kukintaa! Pelakuut olen hallaöiden uhatessa siirtänyt sisälle kukkimaan ja sitten sen verran leikellyt, että saan hitusen paremmain mahtumaan kellarin hyllylle. Osa on tosi kuivia ennen kevättä. Ja vieläkin enemmän pitäisi rohjeta leikata, tulisivat tukevammiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku :). Ruukuissa pelakuut ja verenpisarat ovat ihan parhaimmillaan. Osa perennoista kukkii uudelleen. Aika kiva sekin. Hallaöitä pitää tosiaan ruveta vahtimaan tarkemmalla silmällä kohtapuolin. Vielä ei ole ollut vaaraa kun merikin on meillä tuossa ihan vieressä ja lämmittää syksyllä.

      Poista
  5. Sinulla kukkii kauniisti vielä vaikka mitä. Ihanat verenpisarat ja pelargonit! Minä annan omien pelakuideni olla mahdollisimman pitkään ulkona, sillä talvetan ne eteisessä, joka meinaa olla muutenkin lapsiperheessä ahdas. Ulkona saavat valoa paremmin, mutta hallaöitä pitää muistaa kytätä. Leikkaan joitain pisimpiä ja sivulle päin harottavia oksia pois jo syksyllä, mutta muuten jätän leikkaukset kevääseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Verenpisarat ja pelakuut ovat talvehtineet siällä ja kukkivat nyt upeasti :). Minunkin pitäävähän karsia oksia. Eteiseen on tulossa täälläkin lisää ruuhkaa kenkäpaljouden keskelle!

      Poista