2014-06-09

Paras puutarhavinkki kesälle 2014

Puutarhan minikasvimaa tuotti  ensisatoa viikonloppuna. Äitienpäivänä ladoin pari lavankaulusta päällekkäin ja apumies auttoi reunustamaan lavan tiiliskivillä. Erikoiskuljetuksena sain juhlapäivän kunniaksi sinne  myös muutaman säkin multaa paikalleen kuskattuna ja levitettynä. Sitten minulla olikin enää helppo homma  kylvää rivi tilliä ja rivi salaattia.

Salaatin ja tillin viljely onnistuu aloittelijaltakin hyvin kunhan on aurinkoinen paikka ja jaksaa ja muistaa kastella viljelystä runsaasti. Sekä salaatti että tilli viihtyvät kosteassa maassa. Salaatti alkaa kukkia ja kitkeröityy liian kuivissa olosuhteissa. Niin kävi minulle, kun ensimmäisen kerran kylvin salaattia pari vuotta sitten liian pieneen laatikkoon, jossa se pääsi kuivumaan. Viime vuosi olikin minulla sen pettymyksen takia välivuosi salaattiviljelyssä, mutta nyt toisella yrityksellä homma lähti hyvin käyntiin."Speedy Mix" salaatti maistui extra hyvältä.

Vinkit salaatin ja tillin kasvatukseen:

1.  Laita kaksi lavankaulusta päällekkäin. Täytä vain toinen mullalla. Tee kylvö ja peittele kasvuharsolla, jonka saa näppärästi paikalleen pyykkipojilla. Saat näin minikasvihuoneen.
2. Jos viljelylaatikon ympärillä on nurmikkoa, niin lavankaulus kannattaa reunustaa vaikka tiiliskivillä. Näin ruohonleikkuri ylettyy leikkaamaan nurmen viljelylaatikon ympäriltä.
2. Kastele säännöllisesti
3. Käytä kylvörivien välissä katetta. Esim olkea tai ruohosilppua. Se pitää kasvualustan tasaisen kosteana ja vähentää rikkakasvien itämistä.
4. Viljelyvako ja hennot versot on helppo täsmäkastella vaikka pienellä sisäkäyttöön tarkoitetulla kastelukannulla.
5. Napsi satoa ja tee samalla harvennusta.
6. Nauti tuoreesta salaatista ja tilli on ihanaa uusien perunoiden kanssa
7. Kylvä juhannuksena lisää salaatinlehtiä niin saat tuoretta satoa pitkin kesää!

 Ensimmäiset salaatinlehdet ja harvennettua tilliä 7.6.

 Salaatin ja tillin siemenien ensimmäinen kylvö äitienpäivänä 11.5. Sisäkukkien kastelukannu on kätevä myös ulkona, kun kastelee siemeniä tai pieniä taimenalkuja. Vettä ei hulahda ihan tulvimalla niinkuin isoista kannuista.

 Viljelmä on helppo suojata harsolla, kun lavankauluksia on kaksi päällekkäin. Pyykkipojat pitävät harson kätevästi paikallaan.

 Olkikate ylläpitää kasvimaan tasaisen kosteana.
 Speedy Mix salaatinlehtisekoitteessa on montaa sorttia salaatin lehtiä.

 Puutarhasta toisaalta löytyi myös ruohosipulia

Tästä muodostuikin yllättäen vinkkikilpailun postaus, jonka ohjeet löysin Kukkaiselämää -My Flowering Life  -blogista
"Tämän kilpailun ovat järjestäneet yhteistyössä Cuponation.fi sekä Kukkaiselämää - My Flowering Life -blogi."

1 kommentti:

  1. Tuopa onkin hyvä vinkki! Tullikin mieleeni, että unohdin kylvää tillit ja enää ei mahdu mihinkään...

    VastaaPoista