2017-06-07

Omenakirja

Omenakirja tuoksuu omenalle, niin herkullista luettavaa se on. Kirja on tehty suurella sydämellä rakkaudesta omeniin.

Kirjoittaja Kirsti Eskelinen on viettänyt jo lapsuutensa omenatarhan keskellä ja jo pienennä tyttönä maistellut eri lajikkeita ja  syönyt talvisin sikkipaperiin käärittyjä herkkuomenoita. Nykyään hänellä on oma omenatarha, ja hän esittelee kirjassa lempi omenalajikkeet eläväisesti.
 
70 omenareseptiä yksissä kansissa on enemmän kuin voi toivoa! Resepteissä löytyy makeita ja suolaisia vaihtoehtoja unohtamatta salaatteja, smoothieta tai hilloja. Kunhan omeansato kypsyy niin testaan "Punaista omenakeittoa" ja "Omenavehnäsrinkilän" leivontaa. "Omenia ja nyhtökauraa" voisi olla seuraava päivällinen.

En ole muuten ikinä ymmärtänyt miksi pihoihin istutetaan koristeomenapuita??? Olisihan paljon parempi istuttaa samantien kunnon omenapuu, josta saa myös syötävää satoa! Mutta mutta edellisiltana kirjaa lukiessani aloinkin himoita itselleni koristeomanapuuta tai toisin sanoen paratiisiomenaa! Dolgo tai Ersta lajike mökille olisi mainio. En  vaan ole aikaisemmin tiennyt miten monin tavoin niiden satoa voi käyttää hyödyksi.

Lueskelin koriteomenapuista kirjasta miehelleni ja hänpä kertoi lapsuudestaa tarinan miten kotipihassa Korialla kasvoi rivi puita, joita kutsutiin paratiisiomenapuiksi. Pudokkaat sopivat kuulema juuri sopivasti ja hyvin pikkupoikien käteen heitettäviksi...Oman pihan omenapuissa on isoja nuppuja ja kiireisimmät ovat auenneet.

Intohimon omenissa maistuu viikuna ja hunaja
Vinkki: omenista saa punaisia keittämällä niitä puolukka- tai karpalomehussa


 "Toiveeni on, että kirja innostaa juuri sinua hankkimaan ja kasvattamaan ikioman omenapuun" kirjoitti Eskelinen esipuheessaan lukijalle. Ainakin minun kohdalla innostus heräsi!


Kirjan esittelykappale: Gummerus

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kirja, jonka voisin hyvinkin hankkia. Sille olisi kyllä käyttöä.
  Aiemmin minulla on ollut vain tavallisia omenapuita, mutta vuosi sitten istutin myös kaksi koristeomenapuuta, Aamuruskon ja Royaltyn. Kukkiessaan ovat todella kauniita. Satoa tulee hyötyomenapuista riittämiin ja välillä vähän liikaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivat nimet sinun koristeomenapuilla! Minulla on puille tilaa mökillä joten sinne istuttamaan.

   Poista
 2. Omena on ansainnut oman kirjansa. Minäkin luin tämän suuresta rakkaudesta omeniin kirjoitetun teoksen ja ilahduin suuresti ruokaohjeista. Omenoista voi tehdä muutakin kuin piirakkaa ja hilloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän kirjaan on mukava palata omena-aikaan ja kokeilla eri reseptejä :)

   Poista
 3. IOhana kirja ja olen rakastunut omenankukkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirja on houkutteleva ja just käteen sopiva. Nautitaan omenapuiden kukinnasta :)

   Poista
 4. Hurmaava omenakirja täynnä kauneutta!
  Lempeitä kesäpäiviä sinulle ja kiitos vierailustasi Mantelilaaksossa!

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen kirjauutuus. Omenapuita löytyykin puutarhastani jo useita. Parille uudellekin haluaisin löytää paikat. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuut on aivan ihania! Kirjassa paljon omenareseptejä, joista olisi varmasti sinulle iloa, jos sinulla on jo monta puuta.

   Poista