2017-06-17

Siemenestä syntyneet

Puutarha on huippurehevä. Kaikki on paljon runsaampaa ja muhkeampaa kuin aikaisempina vuosina. Sää on ilmeisesti  tähän asti ollut kasveille hyvin suotuisa tai sitten minun kasvit alkavat muutaman vuoden puutarhailun jälkeen saavuttaa täyttä mittaansa.

Erityisen iloinen olen ollut parista siemenkasvatuksesta, jotka nyt kukkivat ensimmäistä kertaa. Ne ovat tarhaidänunikko 'Royal Wedding' ja kurjenmiekka, jonka siemenet olen hankkinut Maatiaisesta jo 2012. Tarhaidänunikon siemenet taisivat seuraavan vuoden ostoksia... Olin jo varma, että eivät ne menesty tässä pihassa, sillä kasvit ovat kituuttaneet monta kesää ilman kukkia.

Tarhaidänunikko 'Royal Wedding' Ensimmäinen kukka poksahti auki tällä viikolla
Tarhaidänunikko 'Royal Wedding'
Siemenkasvatettu kurjenmiekka kukkii viimein
Mitä naapurissa tapahtuu?
Punapäivänkakkarat ovat viime kevään siementaimia ja kukkivat nyt hienosti
Ohdakeperhonen vierailulla
Akileijat

Arovuokot

Tämä kurjenmiekkaostos oli virhe. Ostin iris sipulit marketista syksyllä, kun ajattelin että nythän saadaan pihaan hienoja kevätkukkijoita. Kotona vasta tajusin ostaneeni hollanninkurjenmiekkoja  'carmen' enkä kevätkurjenmiekkoja. En sitten laittanut sipuleita syksyllä ulos maahan vaan pidin ne talven kellarissa. Pussissa oli 20 sipulia ja yksi niistä selvisi kukkaan asti. Sekään ei ole vaalea 'Carmen' vaan joku keltainen lajike :) Olisikohan nämä kestäneet talven pihalla?


22 kommenttia:

 1. Oi kun onkin kaunis hollantilainen! Hollanninkurjenmiekat ovat vähän siinä ja siinä. Joskus talvehtivat, joskus ei.
  Ihanat siemenkasvatus-kukkasadot! Tuo sinisenpurppurainenkin miekka on aivan hurmaava. Idänunikosta hyvä tietää, minulla iti viime kesänä useita idänunikoita siemensekoituksesta, istuttelin niitä sinne tänne. Ihan hyvän näköisiä lehtiruusukkeita niissä jo on, mutta kukintakokoon saattaa sitten mennä vielä monta vuotta. Täytyypä lannoittaa :-D
  Pusuja Vilinalle! Tietynlaiset naapuristalkkerit ovat ärsyttävän sijaan vain rutistettavan söpöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilina kehrää ja lähettää puskuterkkuja sekä hännän heilautuksia. Coral Reef idänunikot ovat kasvaneet paljon nopeammin. Ne ovat kukkineet jo monta kesää. Saattaa riipua lajikkeestakin mikä kasvaa nopeammin ja mikä hitaammin ja säästä ja kuun asennosta ja ties mistä eli voi ne sinulla kukkia vaikka ensi kesänä :D.

   Poista
 2. Kauniita kukkijoita olet saanut kasvatettua. Minäkin kylvin jo muutama vuosi sitten tarhaidänunikon siemeniä suoraan penkkiin. Viime vuodet olen ihaillut pelkkiä lehtiruusukkeita, mutta tänä vuonna huomasin jo ensimmäisen nupun. Tuntuvat siis olevan hitaita kasvamaan kukintaikään.
  Minä kerran vahingossa istutin hollanninkurjenmiekkoja jo syksyllä kukkapenkkiin. Suurin osa yllätyksellisesti talvehti ja kukkivat jo alkukesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa että sieltä eka nuppu tulee! Tulevina vuosina nuppuja on odotettavissa paaljon lisää! Myyvät niitä hollanninkurjenmiekkoja marketeissa ihan huoletta, hienoa että talvehtivat ja kukkivat sinulla niin hyvin! Onhan tuo tosi uljas ja kaunis kukka! Rykelmä niitä kukassa olisi aika upea.

   Poista
 3. Vau, miten upea tuo tarhaidänunikko onkaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on hillittömän iso :D. Sellainen lautasen kokoinen

   Poista
 4. Ihanaa kukintaa puutarhassasi! Hienosti ovat siemenkylvösi onnistuneet. Hauskaa viikonloppua! P.s. blogissani on synttäriarvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu! Minähän tulen mukaan arvontaan. Kiitos vinkistä :)

   Poista
 5. Upea unikkokaunotar. Kaunista kukintaa, onko tuo omenapuun kukka vähän karvainen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu toisinaan karvaisia kukkia omenapuussa : D

   Poista
 6. Upeaa kukintaa! Mulla pitäisi tuon valkoisen unikon kukkia ekaa kertaa tänä kesänä myös. Saa nähdä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Toivottavasti kukkii on se niin upea. Minulla On siinä rinnalla vielä lisää nuppuja tulossa.

   Poista
 7. Kauniit hollanninkurjenmiekat ja tarhaidänunikko, eka kerran näin tuon värisen. Onkohan vanha yleinen iiris hollanninkurjenmiekkojen sukulainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Piti oikein kaivaa esille papereista, että mikä iiris tuo sinivioletti on. Ilmeisesti maatiaiskurjenmiekka Iris aphylla :). Lieneekö sukua hollantilaiselle, ehkäpä joo jotakin koukeroa pitkin :)

   Poista
 8. Olet onnistunut tosi hyvin kasvattamaan kaunokaisia! Unikko on kerrassaan hurmaavan näköinen. Teidän kisu on kyllä jättesuloinen, ihana tähystyspaikka hänellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kun nyt niin monet siementaimet kukkivat. Vilina on niin sulonen, mutta voi ei mikä peto. Nappasi hetki sitten tervapääskyn. Mur olen sille vihainen, tuli sisään turkki täynnä mustia höyheniä. Saa olla arestissa sisällä koko viikon

   Poista
 9. Lumoava idänunikko ja oikein sopiva nimi kukalle :) Minä odotan kovasti viime kesänä siemenkasvatettujen 'Princess Victoria Louise' idänunikoiden kukintaa, nuppuja on jo useita.
  Kauniit arovuokot ja akileijat myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on vaalea ja leveät helmat hulmuavat kuin morsiammella. Ihanaiset nuput. Toivottavasti bongaan ne blogistasi kun kukkivat!

   Poista
 10. Ihana unikko ja tomera vahti puussa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo unikko oli niin upea! Vilinan lempi tähystyspaikka...

   Poista