2013-04-13

Kangasajuruoho

Kangasajuruoho (Thymus serpullum L.)

Kangasajuruoho (Thymus serpullum L.) on matalakasvuinen perenna, joka sopii aurinkoiseen tai paahteiseen paikkaan. Kangasajuruoho on puolivarpu, jota voi kasvattaa nurmikon korvikkeeksi, sillä se kestää pientä askellusta.

Kangasajuruoho muodostaa sopivalla paikalla tuoksuvan maton, roosanvärisin kukin. Kangasajuruoho kukkii runsaasti keskikesällä ja tuoksuu voimakkaasti. Ajuruoho ei menesty ravinteikkaassa maaperässä, eikä jaksa kilpailla  rikkakasvien kanssa, joten kannattaa valita karu kasvupaikka. Hiekka- ja soramaiden peitekasvina tai kivikkotarhassa ajuruoho viihtyy ja leviää aikaa myöten itsekseen.

Kangasajuruohoa voi käyttää timjamin tapaan mausteena.

Mehiläisten ja perhosten suosikki!

Korkeus: 5–10 cm. Kasvutapa: Mattomaiset ajuruohot ovat puolivarpuja. Kukinta: Heinä–elokuu. Kukat ovat violetit tai valkoiset. Kasvupaikka: Aurinko; kasvualusta kuiva, vähäravinteinen, hiekkainen. Taimiväli: 30 cm. Lisäys: siemenistä kevällä tai jakamalla kukinnan jälkeen loppukesästä.

Oman kokemuksen mukaan siemenlisäyksessä kannattaa siemenet ehdottomasti sekoittaa hienoon hiekkaan ennen multaan laittamista, jotta ne saa kylvettyä vähän toisistaan erilleen. Siemenet ovat äärettömän pieniä.
Siemenlisäys onnistui helposti ja jo samana kesänä kangasajuruoho teki myös pikkuruisia kukkia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti