Kasvihankintojen jonotuslista:
'Purpurea Plena Elegans' - vallattoman runsaasti kukkiva viininpunainen kärhö, joka löytyy Sailan Saaripalstalta
'Little lime' - pienehkö syyshortensia, jonka limet kukat muuttuvat vähitellen valkoisiksi
Kesäkukkien siemenkasvatuslista:
Kirjosalvia 'Blue monday'
1. Koko kesän kukkiva vuokko
Risusydän-blogissa on mainittu syysvuokko "Wild Swan". Se on kaunis ja kukkii uskomattoman pitkään-keväästä syksyyn. Perenna on Englannissa valittu vuoden kasviksi: Winner of the 2011 Chelsea Plant of the Year Award. Tämän vuokon kasvatusta kannattaa mielestäni ehdottomasti kokeilla, jos taimia osuu kohdalle.2. Minkä kärhön valitsen?
Puutarha ei ole puutarha ilman kärhöjä, mutta minkä kärhön valitsen istutettavaksi? Saven sekainen ja kivinen maa ei liene paras mahdollinen kärhöjen kannalta. Mutta sellainen ISOKUKKAINEN kärhöihanuus olisi kuitenkin niin hieno...Harviala Oy opastaa hyvin www-sivuillaan "Tarhaviinikärhöjen, Viticella-ryhmän, kukat ovat isommat kuin vaikkapa alppikärhöillä mutta hieman pienemmät kuin jalokärhöillä. Toisaalta ne ovat selvästi kestävämpiä ja terveempiä kuin isokukkaiset jalokärhöt. Tarhaviinikärhöt sietävät kuivuutta ja viihtyvät sekä auringossa että puolivarjossa. Taimi tulee istuttaa noin 15 cm:n syvyyteen. Versot saattavat paleltua lähes maanrajasta, mutta keväällä kasvavat uudet versot kukkivat runsaasti jo samana kesänä." CLEMATIS VITICELLA 'ETOILE VIOLETTE' on suosittu tarhaviinikärhö, jossa on melko suuret kukat. Kukat ovat violetinsiniset, 6–10 cm kokoiset. Kukinta heinä–elokuussa on erittäin runsas. Ranskalainen tarhaviinikärhö 1800- ja 1900-luvun vaihteesta. Köynnöksen korkeus 2–3 metriä. I–III 3–4 m A–Pv Kui–Tuo Ra+++
ISOKUKKAISIA KÄRHÖJÄ: CLEMATIS 'HAGLEY HYBRID' isokukkainen, todella kaunis vaalenpunakukkainen kärhö, jossa 10–18 cm leveät kukat. Kestävä ja runsaasti kukkiva jalokärhö. Patens- x Lanuginosa-ryhmän loistokärhö.Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimena 30–50 cm. I–III(IV) 1,8–2,5 m A Tuo Ra+++ Istutin Hagley Hybridin puutarhaan keväällä 2014.
Virolainen "Valge Daam" mainittiin Viherpihasa 12/2013. Siinä on suuri kaunis kukinto. Clematis "Piilu" kuten myös "Valge Daam" on virolaisen Unto Kivistikin jalostama laji. Piilu kukkii aikaisin sitä "International Clematis Society" suosittelee aloittelijoille. Pää menee pyörälle, jos käy tällä virolaisella kärhö-sivustolla, jossa lukuisia virolaisia lajeja - sieltä löytyy myös "Maria" niminen kärhö. Joku virolaisen Kivistikin jalostama kärhö olisi mukava hankkia puutarhaan.
Hagley Hybrid |
Suomalainentaimi.fi tarjoaa hyvät kärhöjen istutusohjeet. Viherpiha-lehdessä 12/2013 kokenut puutarhaharrastaja Marjaana Hyvärinen vinkkaa lisäksi, että kärhö kannattaa istuttaa suuressa pohjattomassa muoviruukussa 60x60x60 cm kokoiseen kuopaan, jolloin ruukku ohjaa veden kärhön juurille.
3. Elementtejä metsäpuutarhaan
Saaripuutarhassani olisi tilaa metsäiseen ympäristöön sopiville pensaille tai koristepuille. Sopivia vaihtoehtoja metsäpuutarhaan ovat :Hortensioista esim. mustilanhortensia tai kuutamohortensia, jotka viihtyvät turvepitoisessa metsämaassa. Mökin saaripuutarhaan löytyikin syksyllä 2103 sekä mustilanhortenssian että kuutamohortenssian taimet, joiden istutuksen jälkeiset kuvat tässä klik!
Runsaasti kukkiva kevätatsalea on atsaleoista kestävimpiä ja viihtyy erityisesti turvepitoisessa maassa puolivarjossa. Koristepuista tuohituomi ja sulkaharmaaleppä menestyvät kosteassa maassa. Mallikas ruotsinpihlaja sopii metsäiselle tontille, jos maa ei ole märkä. Sirotuomipihlajalle maa pitää kunnostaa kuohkeaksi ennen istutusta - kirsikkamaiset kukat ja huikean hieno syysväri. Metsäpuutarhaan sopivia puolivarjon perennoja: esikot, lemmikit ja vuokot sekä monet kurjenpolvet kuten metsä- ja tuoksukurjenpolvi. (Pyrrön palsta HS 1.9.2013)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti