2019-03-25

TAIMI-kirja

Taimien kasvatusaika on kiihkeimmillään, joten uuteen TAIMI-kirjaan tutustuminen oli viikonloppuna antoisaa.

Kirjan ulkoasu on huikean hieno. En voi olla ajattelematta puutarha-aiheista kirjariviäni, josta vanhimmat teokset ovat 1980-luvun tuotoksia.  Tämä kirja on kaunis ja olemukseltaan ilmava, sillä sivuja ei ole ladottu täyteen tekstiä ja kuvia kuten monissa vanhemmissa kirjoissa oli tapana. Kirjan taitto ja graafinen suunnittelu saa täydet pisteet ja menee heittämällä kärkeen kaikkien vanhojen kirjojen ohitse.

Nykyisin blogit, podcastit, sähköinen media ja ylipäätään some ovat kanavia, joita seuraamalla pysyy hyvin kärryillä puutarhan hoidon ajankohtaisista asioista ja uutuuksista. Printatut lehdet tai kirjat  saattavat tuntua turhilta tilan täyttäjiltä kotona, koska tietoa löytyy eri kanavista enemmän kuin ehtii seurata.

TAIMI-kirja kuitenkin puolustaa paikkaansa kirjana juuri sellaisenaan ja tarjoaa erilaisen elämyksen kuin läppärin ruudulta taimien kasvatusvinkkien googlailu. Kirjasta huokuu levollisuus, koska värit ovat maanläheiset ja sivut mattaa. Vaalea väri ja kauniit kuvat antavat vaikutelman keveydestä. Tätä kirjaa ei malta laskea käsistään.Taimi-kirja on kattava teos keittiötarhan tamikasvatuksesta


Sisällysluettelossa on kuusi pääotsikkoa:
 • Taimitarhurin maailmassa
 • Varaslähtö versoilla
 • Pieni viljelmä ikkunalaudalla
 • Taimikasvatus alkaa
 • Taimia pistokkaista
 • Hyvää taimea ostamassa
Pääostikoiden alla on vaihtleva määrä alaotsikoita. Taimitarhurin maailma on kattava kokonaisuus liittyen taimien kasvatukseen yleisesti kuten kylvöruukkuihin, multaan tai sopiviin kasvuoloihin. Otsikointiin on löytynyt omaleimainen tapa ja uusi juju. Kirjassa on muun muassa alaotsikko "9 x pussillinen tietoa". Se kertoo tietenkin  yhdeksän asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota siemenpussissa.

Olin positiivisesti yllättynyt siitä, että kirjasta löytyi oma osio versojen kasvatuksesta. Tämä todellakin innostaa minua kokeilemaan versojen kasvatusta, mitä en ole ennen tehnyt. Eilen laitoin itämään "Retiisikrassia". Juhuu siemenet ovat jo poksahtaneet auki mullan pinnalla, joten tässä hommassa näkee edistymistä supernopeasti!

Kirjassa tarjoillaan kivasti vinkkejä mitkä kasvit sopivat versokasvatukseen. Äkkiseltään ajattelisin, että jos sinua kiinnostaa pikasato ja versojen kasvatus mullassa, talouspaperilla tai vesiviljelynä niin tämä kirja on sinun valintasi.

Taimi-kirjassa on runsaasti juttua terveellisten versojen kasvatuksesta, mitä voi tehdä ympäri vuoden
"Taimikasvatus alkaa" -osio on keskeisesti kirjan laajin osa. Kirjassa keskitytään erityisesti satokasvien taimikasvatukseen. TAIMI-kirja saikin parikseen juuri ilmestyneen SATO-kirjan, mikä on jatkumo tälle kirjalle.

Kirjantekijöiden ääni ja oma kokemus kasvihuoneviljelystä ja keittiötarhasta tulee esiin sisällössä. Tomaatit, yrtit ja maustekasvit ovat suosikkejani. Tomaattien esikasvatuksen yhteyteen tekijät ovat valinneet muutamia edustavia lajikkeita, joita kannattaa kokeilla avomaalla, aurinkoisella seinustalla, ruukussa, amppelissa tai kasvihuoneessa. Samoin vihanneksista kuten kurkuista, pavuista tai kurpitoista kirjoittajat ovat kivasti listanneet muutamia "Kokeile näitä" lajikkeita.

Palaan varmasti jatkossa kirjan pariin, kun suunnittelen keittiötarhan kasveja. Lajikekirjo on monien lajien osalta niin valtaisa että menee pää pyörälle. Onkin kiva kun kirjasta voi napsia kirjoittajien seulan läpi päässeistä lajikkeista osan omaan kokeiluun ja kasvatukseen eli juuri niitä itselle kaikista parhaiten sopivia ja mielenkiintoisimpia lajikkeita.

Taimi-kirjan ulkoasu on huikean hieno
Kirjan tekijät ovat puutarhatoimittaja ja -kirjailija Johanna Vireaho ja puutarhatoimittaja Hanna Marttinen.

Sain kirjan arvostelukappaleen Readme.fi kustantajalta ja lisäksi yhden ylimääräisen kirjan. Mikä parasta pääsen siis jakamaa ilon tästä kirjasta lukijoiden kanssa arvonnan muodossa. Pistetään käyntiin arvonta, jossa voittajalle lähtee omaksi Taimi kirja.


Arvonnan säännöt:

* Saat yhden arvan olemalla blogini kirjautunut lukija (Lukijat-toiminto oikeassa sivupalkissa) ja kommentoimalla tätä postausta. Kommentissasi olisi kiva kuulla, millaisia keittiötarhan taimia sinä tänä vuonna kasvatat tai mitkä ovat sinun tomatti- ja yrttilajikkeet avomaan kasvatuksessa.

Voit saada lisäarvan:

* Seuraamalla Instagramissa @marianpuutarhassa tiliä ja kommentoimalla Instassa-arvontapostausta

Maksimissaan voit siis osallistua kahdella arvalla!

Arvontaan voit osallistua lauantaihin 6.4.2019 klo 23:00 asti. Ilmoitathan kommentissasi, monellako arvalla osallistut

Arvonnan voittaja voi ilmoittaa minulle palkinnon postitusosoitteen ja puhelinumeron blogini sähköpostiin: puutarha.kamari(at)gmail.com Postitan kirjan ainoastaan Suomeen.

Onnea arvontaan ja hyviä TAIMI-kasvatuksia!

Terkuin
Maria

Lisäys 7.4.2019

Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille! Ihania taimikasvatuksia teillä kaikilla menossa ja suunnitelmissa, joista kerroitte.
Arvonta on päättynyt ja onnetarena toimi poikani. Tällä kertaa arpaonni suosi Kivipellon Sailaa, joka kirjoitti:

"Ilman muuta arvonnassa mukana - kirjaa on kehuttu niin paljon! Taimetan melko paljon niin tomaatteja, kurkkuja, paprikoita, yrttejä ja kukkia. Nyt kasvuun menee 38 erilaista tomaattia! Ihana kesä tulossa. Yhdellä arvalla mukana!"

Terkuin

Maria
 

Krookusten kukinta alkoi viikonloppuna!

19 kommenttia:

 1. Ihan pakko osallistua arvontaan, kun kirjaa kehutaan joka paikassa! Keittiötarhaan on tulossa tänä vuonna niin hirveä määrä kaikkea, että luettelen vain nuo tomaatit ja yrtit. Tomaateista 'Maskotka' osoittautui viime kesänä hyväksi avomaalla, tänä vuonna sen kaveriksi on tulossa 'Maja'. Oregano, timjami, ruohosipuli ja saksankirveli kasvavat minulla ympärivuotisesti ulkona, tänä vuonna kylvän ainakin persiljaa siihen lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hups, nyt vasta huomasin, että oli unohtunut vielä arpojen määrä mainita, eli yhdellä mukana :)

   Poista
 2. Yhdellä arvalla mukana. :) Olen vasta aloitteleva taimitarhuri, joten joitain tomaattilajikkeita kokeilen ainakin, samoin persiljaa, ruohosipulia ja minttua. :)

  hippohiiri@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Tätä kirjaa on niin paljon kehuttu, että täytyyhän sitä näinkin tavoitella.
  Jokavuotiseen tapaan esikasvatan tomaattia, kurkkua ja paprikaa sekä myöhemmin lyhyemmän ajan kesäkurpitsaa. Suorakylvönä laitan salaattia, mangoldia, lehtikaalia, porkkanaa, punajuurta, tilliä, persijaa. Jotain luultavasti onnistui. Osa tomaateista ei varmaan mahdu kasvariin, joten loput laitan talon seinustalle. Viime kesänä ulkonakin tomaatit kasvoivat ja kypsyivät hyvin. Aika näyttää, millainen kesä tästä tulee tomaattien kannalta.
  Yhdellä arvalla siis mukana.

  VastaaPoista
 4. Yhdellä arvalla mukaan arvontaan ja tomaattia esikasvatan ja sit suoraan kylvän salaattia ja ainakin tilliä persiljaa porkkanaa. Salli.moilanen35@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Olen niin samaa mieltä näistä sinun arvioistasi! <3
  Tämä on kirja, jota tulee luettua varmasti vielä vuosikymmentenkin päästä.
  En osallistu arvontaan, sillä minulla on jo tämä ihanuus hyllyssäni. Mutta toivotan onnea muille arvontaan ja suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille! <3

  VastaaPoista
 6. Tänä vuonna en esikasvata kuin kukkia. Uusi yrttipuutaha on haaveissa, toteutuuko? Yhdellä mukana.
  karhuoja@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Tästä kirjasta olen lukenut paljon hyvää, joten utelias olen sen näkemään. Jospa onnistaisi täällä :)
  postin.tuomaa@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Yhellä arvalla mukana. Tätä kirjoo on kovasti kehuttu. Tomatteja ja kukkia on esikasvatuksessa.

  VastaaPoista
 9. Mukana yhdellä arvalla. Minulla on kasvihuone haaveena joten kirja olisi enemmän kuin tarpeeseen . Sisällä on rosmariini mökillä jo talvehtinut muutaman vuoden . Ulkona siellä kasvaa parsa, lipstikka, pillisipulia, ruohosipulia, timjamia, piparjuuri ,rakuuna , persiljaa, salvia, ja valkosipulia. Parhaimmillaan on herneen versoja kotona kasvamassa .Joku taisi vielä unohtua mutta kasvihuoneen myötä kasvatus lisääntyy . Haluaisin lisää yrttejä ja tomaattia ja paprikaa ainakin.

  VastaaPoista
 10. Hej Maria!
  Jag odlar inte längre några grönsaker så vill inte delta i någon utlottning men jag förstår din glädje över att ha hittat en så fin och värdefull bok. Böcker och växter, sedan behöver man inte så mycket mer.
  Trevlig vår!

  VastaaPoista
 11. Hienoa, että sait juuri tämän kirjan arvottavaksi, varmasti puutarhakirjojen parhaimmistoa! Tomaatintaimet kasavamassa, mutta pääosin kasvihuoneeseen menossa. Salaatit, tillit, retiisit, mutta myös joitakin yrttejä tulee löytymään kesäkasvatuksista. Herneenversot ja vesikrassit sekä auringonkukanversot ovat kivoja ikkunalautakasveja keväällä. Olen mukana kahdella arvalla.

  VastaaPoista
 12. Ystäväni haluaisi tuon kirjan, joten osallistutaanpa arvontaan - josko vaikka arpaonni suosisi ja voisin lahjoittaa hänelle kivan yllätyksen. Olen mukana yhdellä arvalla. :)

  mt.ainasoja[ät]gmail.com

  VastaaPoista
 13. Anne Willman4.4.2019 16.56

  Kasvihuoneessa kasvaa ainakin Sungold ja Gardener's Delight tomskuja, muita ehkä jos tulee sopivia taimia vastaan. Basilikaa (pienilehtistä) ja samettikukkaa myös. Ulos kylvän ainakin kesäkurpitsaa. Varsinainen isompi kasvimaa on vasta hahmotelma mielessä ja paperilla. Voi olla, että sen kimppuun ei tänäkään vuonna ehdi.

  VastaaPoista
 14. Ilman muuta arvonnassa mukana - kirjaa on kehuttu niin paljon! Taimetan melko paljon niin tomaatteja, kurkkuja, paprikoita, yrttejä ja kukkia. Nyt kasvuun menee 38 erilaista tomaattia! Ihana kesä tulossa. Yhdellä arvalla mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kun ihana juttu, kaunis kiitos! Kirja on varmasti mielenkiintoinen - se on saanut monelta bloggarilta hyvät arvostelut!

   Poista
 15. Saan yleensä esikasvattamani taimet nääntymään. Kirja tulisi siis tarpeeseen 😀 Laitoin yrteistä paria basilikalajia kasvamaan. Toivottavasti tulee lämmin kesä, sillä minulla ei (vielä) ole kasvihuonetta.

  VastaaPoista
 16. Mukana kahdella arvalla! Tulossa tomaatteja kasvihuoneeseen ja muutakin pitäisi laittaa

  VastaaPoista