2015-02-22

Puutuneet talvipistokkaat juurtumaan

Typistin orapihlaja-aitaa ja kokeilen lähtevätkö viime kesänä kasvaneet nuoret oksat juurtumaan. Rea Peltolan ja Vesa Koivun kirjassa "Taitava puutarhuri" on hyvät ohjeeet monenlaiseen kasvien pistokaslisäykseen ja siitä sainkin innoituksen tähän touhuun. Orapihlaja-aidassamme on muutama paikka uudelle taimelle, jos pistokkaat juurtuvat.

Orapihlajan talvipistokkaat
 
Taitava puutarhuri -kirjasta löytyy mainiot ohjeet pistokaslisäykseen

Vein kosteaan kylvömultaan tökätyt taimet viileään ja pimeään kellariin, jossa ne alkavat kehittää juuria ennen lehtien puhkeamista, jos pistokkaiden kasvatus onnistuu. Pistokkaita voi koittaa juurruttaa myös vedessä, joten muutama tikku tököttää nyt vaasissa. Siemen ja taimikasvatukseni alkaa taas pikkuhiljaa ryöstäytyä käsistä. Kylvömullassa on vanhojen pussien jämiä sekä parin uuden pussin siemeniä: akileijaa, unikkoja, belliksiä, orvokkeja, kesäpäivänhattua, basilikaa...

Basilika 'Genovese', joka kylvetty 14.2. itää nyt.

Arvonnassa on näitä samoja kasvattamiani basilikan siemeniä, joita taas laitoin kylvöön, koska laji on niin satoisa ja helposti kasvatettava.

Mukavaa helmikuun viimeistä viikkoa!
T.Maria

3 kommenttia:

 1. Toivottavasti pistokaskonsti onnistuu! Tuttua on tuo, että siemenhullutus ryöstäytyy käsistä, tuntuu vaan pahenevan vuosi vuodelta... Vitsi, että teillä on jo lumikellotkin alulla, kevät tulee!!

  Liityin muuten lukijaksesi. Tule joskus käymään mun tuoreessa blogissani :)

  VastaaPoista
 2. Onnea kasvatukseen! Pistokkailla ja siemenlisäyksellä säästää pitkän pennin;)

  VastaaPoista
 3. Kurjenkello: Tervetuloa lukijaksi! Jännä katsoa lähtevätkö pistokkaat kasvuun. Pari mustaherukkapensasta olen kasvattanut pistokkaista puolivahingossa, kun olen keväällä laittanut leikatut oksat vesilasiin, jossa ne ovat kasvattaneet juuret. Sitten vaan oksat multaruukkuun ja syksyllä maahan istutus. Toimii!

  Maarit: Kiitos kiitos! Hauskaa seurata kun kasvu lähtee käyntiin.

  VastaaPoista