2016-06-22

Kasveja aurinkoon ja varjoon

Olen aivan haltioissani harjaneilikoista. Etupihan aurinkoon on viimevuotisista siementaimista puhjennut kukkaan upeat neilikat. Aika näyttävän näköisiä tykkään minä!
Harjaneilikka - Dianthus barbatus
Neilikoita on niin paljon että raaskin ottaa niitä pari viime perjantaina maljakkoon, kun juhlittiin 7v. synttäreitä. Maljakkoneilikat ovat edelleen freessejä ovenpielessä. Kestäviä leikoja siis, Tuon ´Kansas´ pionin laitoin jo kompostiin vaasista.

Puutarhatapaaminen, vierailu Vakka-Taimessa ja Vuorelan puutarhassa johti hillittömään istutusrumbaan. Uusia kasveja on nyt sekä auringossa että varjossa. Jatketaan aluksi aurinkopenkin tutkailua.
Maatiaispioneihin lukeutuva kuolanpioni pääsi viime kesänä hankkimani jalopioni 'Barbaran´ rinnalle. Kiitos, kiitos Saila! Maatiaisperennat ovat lemppareitani. Yritin kasvattaa Maatiaisesta tilaamistani siemenistä kuolanpioneja,  mutta yritykseni epäonnistui. Nyt etupihalla on oikein terhakan näköinen kuolanpionin alku.

Etupiha onkin oikea tuplapionipaikka. On oikeita pioneja sekä aivan järjettömästi pioniunikkoja. Pioniunikkojen taimista sai osa väistyä punahattujen tieltä. Kiitos kiitos, Jori! Punahatun taimi lähti oitis kasvamaan oikein kohinalla. Ehkä se jopa tekee vielä kukankin tänä vuonna. Tuossa kuvan hässäkässä punahattuun nojailee maissi, kun oikein tarkaan katsoo. Marketanpuiston markkinoilta mukaan tuli pari maissia ja ne kasvavat auringossa pioniunikkojen seassa.

Loistotädyke - ´Veronica austr. teucricum´
 Vuorelan puutarhasta ostin pari loistotädykettä. Nekin ovat pioniunikkojen seassa ja alkoivat heti istutuksen jälkeen kukkia. Vieressä kasvaa myös mirrinminttua, sillä ajattelin, että loistotädykkeet sopisivat hyvin niiden rinnalle.
Ollaan edelleen auringossa, mutta nyt kasvimaan laatikossa, Ihan kuin tuo pikkuinen viiniruuta olisi jo tehnyt yhden vähän isomman lehden, joka kurkottelee reippaasti ylös päin. Kiitos, kiitos Jori! Hernepensaskujanteelta voit katsoa millaiseksi bonsai-pensaaksi viiniruuta voi kasvaa hyvissä oloissa.

Jaaha  nyt tuli niin uni. Loput istutukset paljastankin vasta toisella kertaa!
Mukavaa juhannusviikon jatkoa.
Maria


20 kommenttia:

 1. Harjaneilikat ovat kauniita. Vanhat kannat viihtyvät meilläkin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin, että ne ovat oikein reilun kokoisia! Viime kesän melko matalista taimista ei olisi uskonut että putkahtaa noin komeat kukat.

   Poista
 2. Ihanat neilikat ja muut! Mulla vielä odottaa kukkimistaan kaikki harjaneilikat ja loistotädykkeet sun muut, mutta eiköhän ne kohta avaudu lämpimässä - on näköjään pilvettömän aurinkoinen päivä.
  Minäkin sain Kivipellon Sailan kuolanpionin, ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain olekin! Harjaneilikoita minulla vielä toisessa paikassa, jossa ne eivät vielä kuki. Tätä iloa siis luvassa lisää. Kuolanpioni saattaakin olla aikainen pioni kukassa ensi keväänä!

   Poista
 3. Aivan upeasti sinulla kukkivat nuo harjaneilikat. Minä kylvin niiden siemeniä pari päivää sitten. Toivon, että ne lähtisivät hyvään kasvuun ja kukkisivat ensi kesänä hyvin. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuvat olevan hyvin sopeutuvaisia ja sitkeitä kasveja. Ihan loistokukka siemenkasvatukseen!

   Poista
 4. Iloisen värisiä harjaneilikoita! Niitä ei voi olla koskaan liikaa, ne tuoksuukin ihanilta. Minäkin kerran kokeilin kuolanpionin kasvatusta siemenestä, mutta onnistuin tappamaan taimet. No, onneksi kaupasta saa lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu väreissä löytyy! Täytyykin käydä tuoksuttelemassa :). Minulla ei kuolanpionit edes itäneet....

   Poista
 5. Ihania neilikoita ja mikä parasta, harjaneilikoista syntyy uusia väriyhdistelmiä. Harmittelin kun huomasin talven jäljiltä, että penkistäni olivat lähes kadonneet useana vuonna ahkerasti kukkineet neilikat. Olikohan rankan talven tuhoja. Muutama aivan pieni alku on nyt näkyvissä, nekin pahasti normaaliaikataulua myöhässä. Toivotaan parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ne sieltä vielä pinnistää! Käy vielähankkimassa uusi siemenpussi, kun tuntuvat itävän siemenistä oikein hyvin. Saat sitten varmasti kukinnan ainakin ensi kesäksi

   Poista
 6. Ihanat harjaneilikat, värit ovat todella suloiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niissä on oikein passeleja värejä. Osa hauskasti kaksivärisiä.

   Poista
 7. Ihania harjaneilikoita! Ja siitä tulikin mieleen että missäs kaikki mun harjaneilikat on?
  Mullakin on nyt istutukset tehty, tuolta reissulta niitä kertyikin aika kivasti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sun harjaneilikat kohta jo kukkii! Istuttelua on joo nyt riittänyt ja siementaimia on edelleen ruukuissa ;)

   Poista
 8. Ihanat harjaneilikat, wau mitä väri-iloittelua! Niitä täytyiskin muistaa taas kylvää ensi kesää varten. Minäkin hommasin tuota loistotädykettä, on aikas söpöliini. Mukavaa juhannusta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kauniita sävyjä. Kylvin itsekin varmuuden vuoksi näitä lisää, jotta kukkisivat myös ensi vuonna? RMJ oli meidän takapihalla. Kävin kuuntelemas Robinia ja Antti Tuiskua! Hyvä meininki :)

   Poista
 9. Voi miten kaipaan harjaneilikan tuoksua, ihana kukka, lapsuusihanuuskasvi sekin! Mukavaa että kuolanpionivauva sai hyvän kodin, toivottavasti se ilahduttaa Sinua monta monta vuotta! Meillä on kolme aika isoa kuolanpionia ja kukinnan jälkeen napsin kukkapohjat pois, se on hyvin innokas kasvattamaan vauvoja :D

  Kaunista Juhannusta Maria K!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatelle Sinä olet tuoksutellut harjaneilikoita jo lapsena ja minä olen vasta muutama viikko sitten nähnyt elämäni ensimmäiset harjaneilikat! Hassua. Katsotaan tuleeko Sinun pioneille jossain vaiheessa vielä lapsenlapsia : D

   Poista
 10. Minulla kuoli kaikki harjaneilikat viime talvena.
  Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvi oli kyllä harmiloinen, kun niin monille kasveille se oli liikaa.

   Poista