2016-09-13

Lehtokotilot kiikkiin ja sipulit maahan

Nyt eletään lehtokotiloiden juhla-aikaa, kun öiden kosteus tiivistyy sekä kuihtuneille että vielä vihertäville lehdille. Olen muutamana aamuna kerännyt kymmenittäin lehtokotiloita, kun kosteus on vielä tallessa puutarhassa. Erityistä herkkua ovat akileijojen mustuneet lehdet. Otukset ovat myös löytäneet pihamaan reunalla olevat kielot, nam, nam. Oikeastaa tuntuu, että nilviäiset ovat melko kaikkiruokaisia. Kas tuolla matelee yksi liljan vartta pitkin, toinen maistelee harjaneilikkaa myös pionit maistuvat ja esikot vasta herkkua ovatkin.

Kotiloita on kaikenkokoisia. Pienimmät ovat tuskin nuppineulan pään kokoisia. Ne tuntuvat niin viattomilta pikkuruiset, mutta loppupeleissä nekään eivät saa armoa, jos osuvat tielleni.

En keittele enää kuumaa vettä näiden pään menoksi. Niille, jotka saan kiikkiin, on edessä nopea kuolema ilman lasipurnukassa värjöttelyä. Hiekkalapioliiskaus (krunts, krunts) ja lautasellinen muhevaa ainesta lentää lämpökompostorin uumeniin.

Moraalitonta ottaa kuva juuri ennen "krunts"-osiota

Istutuspuuhissa on toki kulunut jo jonkun aikaa ja homma jatkuu edelleen iltaisin. Sipuleja on vielä roppakaupalla istuttamatta. Lisäksi innostuin ostamaan 3 pensasta mökille. Pari keltalehtistä keltajapaninangervoa (Spiraea japonica 'Magic Carpet') ja taustalle tummalehtinen purppuraheisiangervo (Physocarpus opulifolius 'Diablo'). Värit hienot keskenään (Oli hyvä myyjä paikallisella taimistolla).

Angervot ja sipulit odottavat istutusta
Sipuleja olen haalinut sieltä täältä paikallisista puodeista, kun on osunut eteen jotain mielenkiintoista. Lähes ohikulkumatkalla oli myös aivan pakko ajaa Raisioon ja Pirilän kukkataloon. Siellä sipulilaarit notkuivat jälleen sipuleista. Se on vastustamaton paikka, sillä siellä saa ihan itse valikoida ja pussittaa sipulit paperinyssyköihin. Tämä taisi olla jo kolmas syksy peräkkäin, kun olen käynyt vierailulla. Aurinkopihalla tulevat loistamaan ainakin viinilaukka ja 'Ronaldo' tulppaani.  Nimistä löytyy asiota, joista tässä talossa pidetään.
 

 Tuliaispussukat Raisiosta:
 • Napolinlaukka, Allium neapolitanum (kukkii kesä-heinäkuussa kirsikkapuun alla)
 • Kultasahrami, Crocus chrysanthus 'Prins Claus'  (vai onko 'Prins Claus' sinisahrami...)
 • Viinilaukka 'Allium atropurpureaum' (istuttamatta)
 • Viherraitatulppaani, Tulipa viridiflora 'Spring Green' (istuttamatta)
 • Triumphtulppaani Tulipa 'Ronaldo' (uutuus, istuttamatta)
 • Tulitulppaani Tulipa fosterina 'Purissima' (monen kehuma, kaunis ja kestävä valkoinen, näitä ostin myös ystävälle pussillisen yllätykseksi)


Paikallisissa liikkeissä en ole voinut vastustaa seuraavia: 
 • BokharankurjenmiekkaIris bucharica (Keväisiä kurjenmiekkoja olisin toivonut löytäväni muitakin kuin perussinisiä tai Katharine Hodgkinseja, mutta niitä ei ollut tarjolla. Tämä oli kylläkin hyvä löytö, sillä näitä keltaisia kurjenmiekkoja minulla ei entuudestaan ollut!)
 • Espanjansinililja, Hyacinthoides hispanica alba
 • Assyyrianpikarililja, Fritillaria uva-vulpis
 • Hyasintti mix
 • Turkinlumikello, Galanthus woronowii (istutin aurinkopihalle pionien juurelle)
Assyyrianpikarililjat istutin tänään. Saattavat ilmeisesti olla hieman kranttuja kasvupaikan suhteen. Pitäsi olla aurinkoa ja lämpöä, mutta ei kuitenkaan liian märkää eikä myöskään kokonaan kuivaa. Hmm, pussiassa oli 20 siplia, joten istutin niitä kahteen eri paikkaan, aurinkoon ja puolivarjoon. Katsotaan josko niistä on iloa useammaksi kevääksi.


23 kommenttia:

 1. Noilla sipuleilla on kukkaloisto keväälle taattu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Nyt täytyy vaan saada kaivettua loputkin maahan ja löytää niille jostakin paikat... Muistelen että aurinkopiha oli jo aika täynnä tulppuja viime keväänä.

   Poista
 2. Kotiloita riittää tänä kesänä.
  Nyt on paras istutusaika. Angervot antavat kivasti väriä puutarhaan.
  Ihania tulppaaneita, laukkoja ja pikkusipuleita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen varsin innoissani erityisesti tuosta punalehtisestä 'Diablosta'. Viikonloppuna pääsen pensaita istuttamaan :D

   Poista
 3. Voi vitsi, moraaliton kuvaaja ja sipulikukkia viinin ja jalkapallon ystäville! Olipa viihdyttävää luettavaa. Paitsi tietty se, mitä tuhoa kotilot tekevät, se on tosi ikävää!
  Toivottavasti noista tulee kaunista ja pitkäkestoista kukkaloistoa. Mietin just tänään, miten laukoissa on niin kivasti moniin eri aikoihin kukkivia lajeja. No, kurjenmiekoissa myös. Erikoisempia saisi tosiaan joskus olla myynnissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, jos isäntäkin näin vähän innostuisi pihan ylläpidosta : D. Kotilot eivät onneksi ole suuria tuhoja saaneet aikaiseksi. Kauneusvirheitä toki tulee kun syövät lehtiä reikäiseksi, mutta ei ne ole tainneet mitään kasvia tappaa. On tosiaan kiva kokeilla noita myöhemmin kukkivia laukkoja. Mun pallerolaukat kuukahti kaikki viime talvena, joten nyt kokeilen vähän muita.
   Poista
 4. Oi, mitä kukkasipuliherkkuja! Kotilot vähemmän herkkuja!
  Hmmm, minnekähän laitoin Bokharankurjenmiekan sipulit?? Ne piti tuossa kesemmällä ottaa ylös, kun oli projekti meneillään pihalla. Laitoin ne jonnekin kuivumaan, että laitan nyt syksyllä toiseen paikkaan kasvamaan. No, ehkä ne löytyvät.
  Muuten en ole vielä ostanut yhtään kukkasipulia. Odotan, että pääsen ensi viikolla Tukholman puutarhamyymälöiden kukkasipuliparatiiseihin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löytyvät! Voi että mukavaa Tukholman matkaa!!! Pidä silmät auki, jos vaikka meren toiselta puolen löydät kivoja kurjenmiekkoja Bokharoiden kaveriksi ;).

   Poista
 5. Kotiloita on täälläkin kerätty. Niitä tuntuu riittävän, vaikka miten paljon niitä etikkaan hukuttaisi.
  Nyt en uskalla mennä mihinkään, missä myydään kukkasipuleita. Kaksi nettitilausta on saapumatta ja yksi saapunut. Ainuttakaan en ole vielä ehtinyt istuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu siltä, että kotiloita on syntynyt pitkin kesää lisää... Jännää sitten kun sinun loputkin sipulipaketit saapuvat! Varmasti jo vähän malttamattomana odottelet lisää postia.

   Poista
 6. Ihanaa kukkaloistoa sinulla tiedossa keväällä! Tein ennätyksen tänä syksynä; en tilannut yhtään sipulia netistä, vaan olen turvautunut paikallisten puotien tarjontaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyihän tosiaan vaikka millaisia sipuli-ihanuuksia lähikaupoista, vaikka en minäkään netistä tilannut sipuleja! Jatketaan istutuksia kevät mielessä ;)

   Poista
 7. Minäkin istutin 160 sipulia nyt illalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinä olit tosi tehokas! Minun istuttelu on aina niin hidasta. Saan vaivoin kaivettua pari pussillista maahan yhdessä illassa.

   Poista
 8. Voi hitsi noita kotiloita..mun puutarhas niitä ei kyll näy.
  Onkohan mun silmälasit likaset?
  Mun on kans sipulivarasto täydentyny..kai uskallan istuttaa kun sinäkin jo aloitit..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, hee hyvä et sinun kulmilla ei näy kotiloita, silmälaseilla tai ilman niitä. Tääl on maa niin kuivaa, että ei ole pelkoa sipulien mätänemisestä. Eikä ne ala kyllä juuriakaan tekemään ennen kuin on tullut kunnolla sateita.

   Poista
 9. Kotilot ovat tosi iljettäviä, äidin pihalla niitä on maltillisesti, meillä ei vielä ja siksi olen aika maaninen kotiin tullessa ettei vain kengänpohjissa ole salamatkustajia!

  Kukkasipulirupeama on edessä, yksi nettitilaus tuli jo, kaksi tulossa, kolmatta haikailen, kaupasta on tullut hankittua yhtä ja toista...keväällä päätin viime talven tuhojen jälkeen että kukkasipuleita tarvitaan, talven jälkeen kaipaan kaunista, ensin lumikelloja ja sitten kaikkea muuta piipottavaa!

  Upea kukkaloisto noista sipuleista sinuakin odottelee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tosiaaan olla tarkkana niin kauan kuin kotiloita ei ole. Ja täällä vasta saakin olla tarkkan kun niitä on! Pystyyhän niiden kanssa elämään, mutta välillä on tylsää keräillä niitä aina sateen jälkeen. Ahkera keräily pitää ne kuitenkin täällä aika hyvin aisoissa.

   Sipulikukat on vaan niin ihania! Mukava kuulla, että sinulla on tulossa istutettavaa postitse. Nyt ovat tainneet jo luvata vähän viileneviä istutuskelejäkin :)

   Poista
 10. Mä yhdistelen myös noita tummia ja limenvärisiä pensaita. Meiltä löytyy myös tuo sinun yhdistelmäsi :D

  Ja aika sympaattiselta tuo lehtokotilo tuossa kuvassa näyttää ennen sitä krunts-osiota :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensaissa on tosiaa yhdessä hieno kontrasti. Joo kotilot on söpöjä ja hiljaisia, tykkäävät vaan vähän liikaa puutarhakasveista:D. Menisivät tuonne parin korttelin päähän syömään jättipalsamia niin muutuisivat oikein hyötyotuksiksi!

   Poista
 11. Onneksi olen toistaiseksi lähes täysin säästynyt noilta kotiloilta.
  Kaunista kukintaa tiedossa ensi keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerään kotiloita ahkerasti, mutta tuntuu että niitä on kuitenkin himpun verran enemmän kuin viimevuonna... Lisäkukintaa tiedossa keväälle ;)

   Poista
 12. Oioi, Pirilän sipulitarjontaan en tänä syksynä olekaan vielä tutustunut. Olin jo vakuuttunut, että enempää sipuleita en kaipaa, mutta nyt kiinnostus heräsi. Pitäisikö sitä ihan vain käydä piipahtamassa.. :)
  Tsemppiä taisteluihin etanoita vastaan.

  VastaaPoista