2016-09-04

Puiden talvisuojaus, aitatolpat ja aidanjalat

Olen rohmunnut syysalesta aitatolpanjalkoja. Tiedättehän sellaisia metallisia piikkejä, jotka saa painettua maahan ja päähän voi kiinnittää puisen aitatolpan. En ole rakentamassa aitaa, vaan laitoin pari tolppaa kirsikkapuun kupeeseen jo valmiiksi, jotta voin sitten myöhemmin kiepsauttaa jänisverkon talveksi puun ympärille. Tukikepit ovat maassa ja voin rauhassa istuttaa ympärille sipuleja ilman että isken tukikeppejä sipulien niskaan. Välillä on käynyt niinkin että maa on jo jäässä kun meinaan tukikeppejä laittaa,,,,

Petssin aitatolpat mustaksi. Pyöreä aitatolppa pysyy hyvin pystyssä kantikkaassa tolpanjalassa

Pyöreässä aitatolpassa oli terävä kärki, jonka käänsin ylöspäin. Tolpat voin nostaa vaikka ensi keväänä pois maasta ja jättää pelkät tolpanjalat paikalleen.

Tarttisko tuota ny viäl suoristaa?

Olen ajatuksissani keksinyt vaikka mitä rakennelmia, joissa aitatolpanjalat pitävät keppejä pystyssä: korkeampia köynnöstolppia ruusupavuille, pari lyhyempää tolppaa ja väliin köynnösten kiipeilyverkko tai risuaita....

Mustaksi petsatut kaupalliset kepit ovat "citytolppia", mutta minullahan riittää ranteenpaksuista keppimateriaalia vaikka kuinka. Mökiltä on kaadettu ja kaatunut jättikuusia, joiden yksittäiset oksat ovat joulukuusenrankojakin suurempia... Eilen tein yhden  valtavan oksakasan raivausta, Muutama oksa täytynee kuljettaa kotiin tolpanjaloiksi. Omeanapuun jänisverkon tueksi siis kuusikeppi.
Mökkikuusen oksanranka katsesi päästään, kun revin sitä risukasasta pois.

Kalliokielo mökkikompostin vieressä

Heinäkuussa siivosin mökin kaappeja. Heitin purkillisen vanhentuneita kurpitsansiemeniä kompostiin. Laitoin kuitenkin muutaman siemenen multaan ja kurpitsahan rehottaa nyt hienosti. Kukat ovat suuria hehkuvan oransseja, kuin liljankukkia.
Yhden kaadetun kuusen kanto on kurpitsamaan jatkeena
Kaupungissa viiniköynnös on kiipeillyt saunan räystääseen asti.
Kurkistus lehtien lomaan ja sieltähän löytyy herkkuja

Tällä viikolla on sadellut.

Nyt tuli sateeseen tauko, joten kamat kasaan ja sunnuntain viettoon kaupunkiin!
Terkkuja mökiltä,
Maria


8 kommenttia:

 1. Hyvä idea, laittaa nuo tolppajalat ensin maata vasten. Monesti kaikki tukikepit maatuvat jo parissa vuodessa ihan lahoksi. Musta maali tekee tolpista tosiaan viimeistellyn ja tyylikkään näköiset. Tykkään kovasti! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään naputtelin metallisen tolpanjalan lekalla tosi jykevään savimaahan ja sinne se sujahti! Ei tarvinnut yrittää toiseen kohtaan. Otin samalla puolilahon vanhan kepin pois... Nää tolpanjalat on ihan mun suosikkeja, jos pitää saada keppejä pysymään pystyssä! Minustakin tuo musta petsi oli oikein onnistunut noissa tolpissa :)

   Poista
 2. Noita tolpanjalkoja olemme käyttäneet puisten kärhötukien maahan kiilaamisessa. Pysyvät hyvin pystyssä raskaankin köynnöksen alla tukijalan ansiosta ja salot eivät pääse lahoamaan. Hyvä konsti maalata tolpat mustiksi ja näyttäviksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoksasin vasta nyt, että tolpanjalat ovat vallan mainioita! Minäkin suunnittelen näiden varaan jonkun köynnöstävän kasvin

   Poista
 3. Erinomainen idea. Tolpanjalkoja on kyllä meillä käytetty monessakin paikassa, mutta enpä ole tullut ajatelleeksi hyödyntää niitä myös puiden tukemisessa ja jänisverkkojen laittamisessa. Ja tukien värikäsittely vasta hieno idea onkin. En yhtään tykkää niistä vihertävistä, joita kaupoissa myydään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nämä tolpat oli alunperin just sellasia vihertäviä, ei niin kivan värisiä.

   Poista
 4. Täällä eräs lukija löi juuri otsaansa yhden facepalmin. Noinhan se pitää hoitaa! Taidan lähteä hakemaan takaisin sen kassillisen tolpanjalkoja, jonka lajoitin keväällä eteenpäin. Tiedän, että niitä ei ole vielä isketty maahan, luulen ehtiväni ensin. Kiitän vinkistä!

  Sini K.
  Kasvihormoni-blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea yritykselle :-D. Tolpanjalat on nyt niin hyvää kamaa :)

   Poista