2018-08-03

Gammayökkönen

Lenteleekö sinun punahatuissa ja värimintuissa runsaasti perhosia, jotka eivät näytä lainkaan päiväperhosilta? Minun puutarhassa lentelee. Ne ovat gammayökkösiä ja pahemman lajin tuholaisia, joiden toukat syövät pavut, kaalit ja perunat. Gammayökkösen vihreille toukille kelpaa ravinnoksi yli 300 kasvia eli ne eivät ole turhan nirsoja isäntäkasvin suhteen. Gammayökkösen siivessä on valkoinen kreikkalaisten kirjainten gamma-kirjain.

Viljelmilä on havaittu gammayökkösiä ja Tukes on myöntänyt poikkeuslupia  hyönteistorjunta-aineiden käytöstä gammayökkösen torjuntaa. Luke tiedotti asiasta noin viikko sitten, josta voi lukea täältä klik ja täältä klik.

Gammayökkönen
Gammayökkönen, jonka siivessä erottuu pieni gamma kirjainGammayökkönen (Autographa gamma)


23 kommenttia:

 1. Tuttuja 'kavereita'. Hyvin on maistunut lehtikaalit ja tomaatitkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti niitä ei ole teillä ihan liiaksi asti. Täytyykin tarkkailla tuleeko tomaatin lehtiin toukkia.

   Poista
 2. Näitä on hulluna täällä kaupungissakin. Lentelevät sisään avoimista ikkunoista ja parvekkeenovesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk kuulostaa tosi hyökkäykseltä! Mekin ollaan nukuttu ovet ja ikkunat auki, mutta hyttystä suuremmat ötökät eivät ole häirinneet öisin.

   Poista
 3. Ahaa, kuulinkin uutisissa tuon jutun, mutten siihen niin kiinnittänyt huomiota. Meillä onkin sisällä yksi tuollainen keittiön kaakeleilla lepäämässä. Taidan nistiä sen!

  VastaaPoista
 4. Noita on lennellyt runsain määrin pitkin puutarhaa viime päivinä. Sisältäkin olen kaksi häätänyt pihalle. Täytyypä tsekata lehtikaalit ja muut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuleepa ne hanakasti sisälle, kun monella muullakin lentänyt sisälle asti.

   Poista
 5. Täälläkin on noita näkynyt. Pitääpä pitää kasveja silmällä. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ainakin vihreitä toukkia kannattaa tarkkailla ilmestyykö niitä.

   Poista
 6. Meillä niitä on nyt myös todella paljon! Niitä vihreitä toukkiakin on muutamia ollut ainakin pelakuun lehdissa ja kasvimaallakin törmäsin pariin.
  Tässä olen miettinyt, että kun nuo itse perhoset eivät tee tuhoja kasveille ja nuo ilmeisesti ovat niitä keväällä Suomeen tulleiden yökkösten jälkeläisiä, niin nyt ei pitäisi olla niitä toukkia. Mutta munivatko nuo nyt kasveille ja vielä ehtii tulla uusi toukkasukupolvi tänä vuonna. Mitenkähän kauan se toukka- ja kotelovaihe mahtavat kestää...?
  Edelliseen postaukseesi liittyen; kiitos itsellesi, kun olit mukana ja mukavaa, kun Ruusa suostui poseeraamaan sinulle :)
  Aiheuttiko muuten alkuviikon ukkosmyräkkä vahinkoja teillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin itse samaa, että milloin niitä toukkia tulee. Luken sivulla luki, että yhden sukupolven kehitys kestää 1-1,5 kk. Varmaan helteillä kehitys on ollut nopeaa. En osaa arvoida miten uusia toukkia mahdollisesti tänä kesänä vielä tulee. Laji ei ilmeisesti talvehdi Suomessa, koska edellinen mittava gammayökkösten aiheuttamasta tuhovuosi oli 1946.

   Täällä oli 2 rankkaa ukkosta ja ilmeisesti syöksyvirtaus, joka katkoi juuri tältä suunnalta kaupunkia vaikka kuinka. Tontilta kaatui kolme isoa haapaa. Odotetaan edelleen metsuria paikalle. Vettä tuli kahtena päivänä yhteensä tasan 100 mm + rakeita. Rakeet pommittivat kasvien lehtiä rikki. Muutamat ruukuissa olevat kasvit kuolevat nyt käsittämätöntä kyllä märkyyteen.... onneksi minulla oli kelloköynnöstä kolmessa ruukussa. Yksi altakasteluruukussa taivasalla ja kolmemetrinen köynnöstuki päällä, siitä en saanut kaadettua vettä pois niin juuret ehti mädäntyä...

   Talo ja kissa kunnossa kuitenkin näiden myräköiden jälkeen. :o

   Poista
 7. Meilläkin niitä on. Siperiankärhön kimpussa toukat olivat ja pelakuissa. Toivottavasti eivät talavehtis toukat. Oon tuosta lukenu Maaseuduntulevaisuudesta ja joillakin rypsipelloilla on tiälläkin tehneet tuhojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuo perhoslauma vielä moneen paikkaan ehtii munia. Ilmeisesti toukat eivät ole talvehtineet Suomessa ja toivottavasti eivät myöskään ens talvena. Kärhöstä ja pelakuista sait toivottavasti nypittyä ne pois ennen kuin pistelivät kaik lehde.

   Poista
 8. Gammayökkösiä on näkynyt täälläkin jo useamman päivän ajan. Toivottavasti eivät ehdi tehdä tuhoa, täytyy olla tarkkana nyt puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoset ovat harmittomia, mutta toukkavaiheessa lajille kelpaavat monet kasvit. Paras tosiaan olla valppaana toukkien suhteen..

   Poista
 9. Iik, on näkynyt. Kukissa on lennellyt..

  VastaaPoista
 10. Gammayökköset ovat rantautuneet tännekin. Olen napsinut niitä kymmenittäin pienellä haavilla, mutta turhauttavaa puuhaa se on. Toukkia en ole vielä nähnyt, mutta ne ovat kuulemma vaikeasti havaittavissa. Onneksi sato on aikaisessa ja hyötykasvit voi korjata parempaan talteen gammoilta. Täytyypä tarkastella kasveja toukkien varalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin mietin josko keräisin niitä haavilla pihassa, mutta kun ei ollut haavia niin jäi tekemättä. Toivon, että pitävät pihaani epäsopivaa munimisympäristönä. ;)

   Poista
 11. Perhosia on paljon, mutta toukkia tai suurempia tuhoja en ole onneksi vielä havainnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole minäkään huomannut toukkia! Hyvä jos selvitään ilman niitä.

   Poista