2018-07-29

Suvikumpu ja Vakka-Taimi

Marja Suvikummusta järjesti 10-vuotisen bloginsa kunniaksi ikimuistoisen puutarhajuhlan ja vierailun Vakka-Taimeen, jonne on Suvikummusta ihan lyhykäinen matka.  Juhlapäivään osallistui kymmenkunta puutarha-kissa ihmistä ja yksi kohokohta olikin, kun Suvikummun kissoista osa esittäytyi juhlaväelle. Juhlapäivästä on jo pari viikkoa aikaa, mutta oli niin mukavaa, että kyllä sitä kelpaa näin pienen ajan jälkeen vielä muistella.

Tervetuloa mukaan siis aluksi Vakka-Taimen kierrokselle, jonka jälkeen suuntana on Suvikumpu. Vakka-Taimen isäntä Vesa Muurinen esitteli meille koepuutarhansa metsäistä osaa, jossa puiden siimeksessä kasvaa upeita metsäperennoja. Koepuutarhassa on paljon Suomessa harvinaisia kasveja, joita ei aiemmin ole kokeiltu kasvattaa meidän oloissa. Kaikista kasveista on myös saatavissa tarkat alkuperä- tai lisäyslähdetiedot.

Puutarhan varjoisissa osissa aurinko ei päässyt ihan iholle ja siellä ilmiselvästi viihtyivät niin kasvit kuin vieraatkin, sillä vierailupäiväkin oli tosi helteinen.

Jättililja

Heti alkuun ihastelimme jättililjaa, joka kasvattaa seitsemmän vuotta sipuliaan, kukkii ja ei sitten enää toista kertaa paitsi ehkä sivusipuleista. Merkitsin muistivihkooni, että lilja olisi himalajanlilja. Saila Saaripalstalta seurasi keskustelua tarkemmin ja kirjoitti blogissaan, että kasvi onkin japaninjättililja var. glehnii. Lounais-Suomessa Turun Ruissalossa kukki Himalajalta kotoisin oleva lilja kesällä 2010 ja pääsi ihan uutiseksi asti.  Kts. Turun Sanomat: "Jättililja komeilee Turun Ruissalossa"


Sinivaleunikkoja kasvoi puiden varjossa useammassakin paikkaa. Kasvit olivat ihanan reheviä ja suuria. Vesan puheista kävi ilmi, että hän panostaa kasvualustaan ja on tuonut alueelle paljon maata. Iso osa kasveista kasvaa kunnioitettavan suurissa kohopenkeissä. Kasvualustojen laatua Vesa on eri alueilla  säätänyt kasvien tarpeita ajatellen lisäämällä maa-ainekseen esimerkiksi hiekkaa tarpeen mukaan. Lopputuloksena on, että kasvit todella menestyvät hyvin koepuutarhassa. Huomasin, että omat sinivaleunikkoni ovat kärsineet kuivuudesta liian köyhässä ja savisessa maassa. Omat kohopenkkini latistuvat tosi pieniksi verrattuna Vakka-Taimen istutusalueisiin. Yritän ehkä keväällä siirtää sinivaleunikkoani vielä varjoisempaan paikkaan, joka olisi nykyistä paikkaa kosteampi. Kasvilla ei ole paalujuurta niinkuin osalla unikoista, joten sen saanee siirrettyä.


Kanadanlilja
Rockiin puupiomissa oli valtavan kokoiset siemenkodat
Peonia Lactiflora 'Laura Dessert'

Lamopeikonkello - Codonopsis clematidea
Vesa perehdytti meitä ympäröiviin istutuksiin

Ostin Vakka-Taimesta valkoisen isotähtiputken
Savumustikat - Praestans Ericac. - kypsyivät hyvää vauhtiaTuomi, joka vaihtaa väriään keskellä kesää muutamassa päivässä vihreästä punaruskeaksi


Väriä vaihtavan tuomen juurella
Kanadanlijoja kasvaa Vakka-Taimessa monessa paikkaan
Kanadanlilja

Kanadanlilja
Iltapäivä oli jo pitkällä, kun kärrättin taimiostokset autoihin ja suunnattiin Suvikumpuun

Suvikummussa meidän kaikkia aisteja ja erityisesti vatsoja hellittiin, kun pääsimme nauttimaan Marjan loihtimista maistuvista ja kauniista tarjoiluista. Katsokaapa alla olevaa jälkiruokaa, joka ei tosin ollut viimeinen jälkiruoka, sillä tämän jälkeen Marja tarjoili meille vielä toisen jälkiruoan, kun hän kantoi kesäisen kauniin kakun pöytään!Pavlova ala Marja

Suvikummun kasvit hehkuivat ilta-auringossa

Marjan ruukkuistutukset ovat vertaansa vailla kauniita

Suvikummun kasvarissa on erikoispelakuita, joita Marja on tuonut ulkomailta asti. Nehän kukkivat juuri parhaimmillaan. Vierailumme jälkeen Marjan tekemä kattavapelakuupostaus löytyy täältä KLIK, jos haluat uppoutua Suvikummun tämän kesän huumaavaan pelakuiden loistoon. Alla vain pari kuvaa maistiaisiksi Marjan kasvihuoneen kaunottarista.
Maljakkovalikoima odottaa kukkia
Portti hyötykasvimaalle
Ruusa tarkkaili puutarhavieraita
Ruusa kävi myös tarkastamassa taimivaihdokit ja antoi lähtöpuskun Onnin lahjoittamalle kissanmintulle.


Ilta ehti saapua, kun vieraat poistuivat Suvikummusta ja Ruusa jäi odottelemaan Onnia kotiin

Tosi isot kiitokset Suvikummun väelle tästä päivästä! Kiitos Vakka-Taimeen Vesalle antoisasta kierroksesta ja muulle väelle, joka hoiteli taimimyymälää. Ja Suvikummun vierasjoukko oli ihan mahtava. Teidän kanssa oli mukava viettää päivä! :)


7 kommenttia:

 1. Oli todellakin aivan ihana päivä ja kiva nähdä sinua pitkästä aikaa, kuten muitakin!
  Mahtava kierros Vakka-Taimessa oli ja hyvin kuvaa paikkaa, että kiersimme siellä pari-kolme tuntia ja silti emme nähneet kuin ehkä puolet. Aika monen kasvin ohi varmaan myös kävelimme, kun ei ollut kukassa juuri silloin, Vesa ei tietenkään ehtinyt kaikesta kertoa.
  Itse asiassa alussa luulinkin, että tuo on himalajanjättililja, ja samoin koko keskustelun ajan, kun Vesa ei virheellistä tunnistustani korjannut. Vasta taimimyymälän puolella sitä kysyessäni selvisi, että heillä on ainoastaan japaninjättililjaa. Himalajalaisella onkin vähän eri sävyinen kukka, punerrusta sisällä, kun tässä japanilaisessa on viherrystä ja tämä jää myös matalammaksi, usko tai älä :-D
  Suvikumpu on oikea paratiisi kissoineen ja herkkuineen! Ihanaa, otit kuvan suussasulavasta pannacottasta ♥ Monen muun tavoin minäkin keskityin sen sisäiseen nauttimiseen.

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa mukavalta päivältä. Vakka-Taimessa näyttäisi olevan todella paljon ennalta tuntemattomia kasveja, mielenkiintoista!

  VastaaPoista
 3. Kaikkii kaunista siellä Vakka-Taimessa onkin! Mukava päivä teillä on ollukkin. Miekin haaveilen sinne piäsystä!

  VastaaPoista
 4. Teillä on ollut kyllä niin herkullinen ja mielenkiintoinen päivä siellä. Nuo kanadanliljat ovat aina niin upeita! ~Katja

  VastaaPoista
 5. Päivä oli kesän kohokohta, herkkuineen ja taimistoseikkailuineen. Oli kiva tavata taas ja vaihtaa kuulumisia. Vakka-Taimessa voisi kierrellä vaikka kuinka monta kertaa ja aina löytyisi uutta katsottavaa.

  VastaaPoista
 6. Kiva, kuvien täyteinen kertomus retkestänne. :)

  VastaaPoista
 7. Upeat kuvat ja niin ihanankuuloinen päivä! Mukavaa alkanutta elokuuta♥

  VastaaPoista