2019-04-29

Årets potatis 'Maria' & tulitulppaanit

Piipahdin viikonloppuna paikallisessa myymälässä Viherkäisessä, sillä tiesin, että heillä oli tarjolla kerrassaan houkuttelevia pinkkejä siemenperunoita! Hypistelleessäni pinkkiä siemenperunaa huomasin vieressä myöskin Ruotsista Raumalle rantautuneen perunapussukan, jossa isoilla kirjaimilla luki: "Maria".

No niin peli oli sillä selvä. Pinkit perunat jäivät niille sijoilleen, kun tarjolla oli omaa nimikkoperunaa!!! Voi kuinka vähän minä Ruotsista tiedän vaikka olen siellä syntynyt. Itseasiassa Maria-peruna on minun kanssa ihan samaa ikäluokkaa. Syntymävuodessa on vain yksi vuosi heittoa!

Maria on "Årets potatis 2018". Monet virtaukset tulevat Suomeen vähän Ruotsia jäljessä niin eiköhän anneta Marialle vielä uusi kunnianosoitus "Vuoden pottu 2019".

Maria on aikainen lajike. Perunoissa oli jo valmiiksi pikkuituja. Siemenperunat ovat nyt munakennoissa idätyksessä ja toivon, että idut vahvistuvat.


Lainaus Årets potatis www-sivulta: åretspotatis.se

Årets potatis 2018 – Maria
”Maria är en riktigt klassisk färskpotatis med svenskt ursprung. Sorten ger tacksamt hög avkastning tidigt på säsongen och lyser upp trädgårdslandet med vackra vita blommor. Med sin typiska färskpotatissmak och fasta konsistensen uppskattas i potatissorten i sommarköket. En lättodlad färskpotatis som smakar sommar vilket gör Maria till en värdig vinnare av utmärkelsen Årets Potatis för Fritidsodlare 2018”
"Maria är en färskpotatis som ger många rundovala knölar. Skalet och köttfärgen är ljusgul. Sorten har relativt god resistens mot de viktigaste sjukdomarna. Maria är också immun mot potatiskräfta och passar alltså utmärkt för fritidsodling över hela Sverige."Samaisella reissulla mukaan tarttui kokeeksi myös sipuli-istukkaita. Sipulien kasvatus ei ole minulla parissa yrityksessä onnistunut, mutta koitanpa taas. Nyt en ainakaan laita niitä liian aikaisin maahan, jotta eivät ala kukkia....

Ostin kokeeksi 'Red Ray' punasipulia sekä perinteistä 'Red Baron' lajiketta. Voin sitten vertailla huomaanko niissä eroja.

Ylhäällä punasipuli 'Red Ray' ja alhaalla 'Red Baron'

Vilinakin tulee tsekkailemaan pussukoita. Aurinko häikii silmiin.Heipat, puskut ja sitten voikin jo siirtyä muihin hommiin vaikka kiviaidalle kukkamökin kupeeseen päivystämään.


Kukkamökissä on uudet mustekalaviritelmät, jotta saan pidettyä ovet apposen auki ilman, että tuuli paiskoo niitä. Isäntä asensi oviin ja mökin kulmiin hienot takorautaiset kahvat ja rinkulat, joihin saan mustekalat kiinni.  Mökissä on ollut lämmintä ja siellä ruukkutulppaanit ovat jo kukkineet pääsiäisenä.
Tulitulppaanit taasen ovat aloittaneet pihamaalla kukinnan eilen.

Tulipa Fosterina 'Flaming Purissima'


Vuonna 2017 samaiset tulitulppaanit olivat kukassa 20.5. tekemässäni postauksessa. Kukkivat nyt huomattavasti aikaisemmin.

Hauska seurata miten eri tahtiin ja erijärjetykseeä osa kasveista herää kevääseen eri vuosina.

Tulipa Fosterina 'Flaming Purissima'

17 kommenttia:

 1. Eipä olekaan joka tytöllä nimikkoperunaa! Nyt vain satoa odottamaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä tästä tulee hauskaa kun pääsee noita maistelemaan :). No täytyypi ensin saada ne ensin maahan ja sitten odotellaan

   Poista
 2. Ihana peruna ja vielä resistenttikin monelle taudille, nyt laitan etsinnän käyntiin - olenhan toiselta nimeltäni Maria eli melkein nimikkoperuna! Hieno löytö kerta kaikkiaan! Nyt tuntuu, että lämmön ansiosta kaikki räjähtää kukkimaan melkein samaan aikaan - ihanaa tykitystä! Lomailen tämän viikon, oikein sopivaa hurmaviikkoa tämä onkin, aina nousee uutta ihailtavaa, kropasta löytyy uusia kankeita lihaksia - onneksi illalla voin vetäytya upeaa Taimi-kirjaa lukemaan! Kiitos siitä vielä!

  Hauskaa Vappua ja rapsutukset Vilinalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipahdus vaan Raumalla niin löytyy pottupusseja ja ehkäpä jotain muutakin. Vuorelan puutarhakin on jo auki ;)

   Poista
  2. Niin ja sinulla on hyvät nimet! Kyllä ehdottomasti on sinun nimikkoperuna myös :D

   Poista
 3. Vau, oma nimikkopottu! Maistuu varmasti erityisen hyvälle :) 'Flaming Purissima' on oikein nätti. Hassua kyllä, miten eri aikaan jotkut kasvit kukkivat eri vuosina. Iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli löytö. Ja erityisen hauska vielä, koska en etukäteen edes tiennyt että Maria nimistä perunaa on olemassa. Ei oo tullu ruokakaupassa vastaan :)

   Poista
 4. Onpa potulla kaunis nimi ja ulkonäkö.
  Ensimmäiset pienet tulppaanit jo avautuvat. Ehkä on hyväkin, että ilma välillä viilenee, ettei kaikki ole kukkineet juhannukseen mennessä.
  Hauskaa vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tulppaaneja ja muuta on niin ihana seurata. Ihan pakahduttavan mukava kun kaikki alkaa taas kasvaa pitkän hiljaiselon jälkeen

   Poista
 5. Upeat kuvat ja voi miten ihanaa että löytyi omat nimikkopotut:) On kyllä ihanaa aikaa tämä kevät ja kiva on kasveja/kukkia kasvatella! Leppoisaa vappua ja ihanaa alkavaa toukokuuta♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perunat oli mukava yllätyslöytö, kun en lainkaan tiennyt että Maria nimistä perunaa on olemassa :). Mukavaa vappua🌿

   Poista
 6. Naturligtvis måste man plantera Maria potatis om man heter Maria, allt annat vore alldeles fel. De kommer att smaka utsökt är jag övertygad om.

  Trevlig Valborg och 1 maj!

  /Gunilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hienoa, että siellä Ruotsissa on jalostettu tällainen lajike💚. Juhlapäivä kesällä kun näitä perunoita pääsee maistelemaan. Hauskaa Vappua Gunilla!

   Poista
 7. Ooh, omaa nimikko pottua! Tuosta tulikin mieleen että ottaisinpa itsekin jääkaapista kuningas Edwardit valoon ja lämpöön👍

  VastaaPoista
 8. Oh-hoh olipa ehtineet idut jo isoiksi. Varmasti osa katkeilee istuttaessa mutta eiköhän nuo kuitenkin hyviä emoja lopulta ole👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olivat itäneet aika reippaasti ja varovasti otin pois pussista, mutta kuitenkin muutama itu meni poikki. Toivottavasti kuitenkin onnistuu kasvatus näillä.

   Poista