2016-08-26

Rönsyilyä

Olen tänä kesänä tyytyväisenä seurannut miten talon edustan aurinkopihalla mm. kangasajuruoho, ketoneilikka ja harjaneilikat ovat rönsyilleet mukavasti ja peittäneet kivipolun reunat alleen. Kasvit pehmentävät  tunnelmaa valuessaan osittain kivien päälle. Kangasajuruoho on kukkinut kivien reunalla jo aikoja sitten, mutta maanläheisissä ruskeissa väreissä töröttävät kukkavarret ovat minusta aika viehättäviä "kuivakukkia" kivien rinnalla.

Kivipolku ei erityisesti johda mihinkään vaan kivien alla on talon viemäröinti, sähkö ym. putkia. Kuvan alareunassa näkyykin tarkastuskaivo. Hyvä näin, jotta tiedän missä putket kulkevat enkä mene inspiraation iskiessä kaivamaan niitä rautalapiolla, kun mieleni tekee istuttaa jotakin multamaahan.


Välillä kannattaa palata ajassa himpun verran taakse päin. Muutos ilmenee konkreettisesti ja itsekin ymmärrän miten tosiaan iloitsen näistä nopeasti kasvavista maanpeitekasveista, jotka rönsyilevät jo kiville.  Alla kuva aurinkopihasta toukokuulta 2015. Tuolloin tähän kipattiin valtava lasti multaa. Orapihlajat olin leikannut tapeille vähän aikaisemmin. Ensimmäisessä kuvassa oleva tarkatuskaivo on kakkoskuvassa oranssi mötikkä sähkökaapin edessä. 

Kokonaisuudessaan tämä multanäkymä on muuttunut aikalailla reilussa vuodessa. Tänä kesänä olen herkutellut aurinkopihan kirsikoilla. Kuvassa kirsikkojen paikkoja merkkaavat oranssi aurauskeppi ja taustalla töröttävä tumma keppi. Pressun päällä oikeassa reunassa on orapihlaja-aidan leikkuujätettä. Huoh mikä kasa! Se onkin onnellisesti jo  aikoja sitten silputtu katteeksi niiden kirsikoiden juurelle!!!Takaisin tähän päivään:
Pelakuuruukku kivipolulla. Valkoinen pelakuu juttelee kivasti sinisen mirrinmintun kanssa

Okraan vivahtava ajuruohon  kuivan kesän jäljiltä ja ripaus mirrinminttua
Kangasajuruoho ja harjaneilikka. Harjaneilikat peittävät tiiviisti maan ja kasvusto on siisti, kun olen leikannut kukinnot jo pois

Talon varjoisalla puolella taasen orvokkiamppeli on herännyt uuteen kukoistukseen sen jälkeen, kun leikkelin sen ronskistii melko matalaksi.


Iloista viikonloppua. Täällä juhlitaan Venetsialaisia!
Nauttikaa oman puutarhan kukista, kasveista, kivistä ja muutoksista olivatpa ne sitten pieniä tai suuria!

16 kommenttia:

 1. Valtavan hieno muutos vuodessa! Kiva idea tuo putkien merkkaaminen kivipolulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä enää itsekään muista, että oho olipa aurinkopiha tuolloin erilainen! Nyt siellä kasvaa jo vaikka mitä.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Tämä on siitä hyvä kivipolku, että kiviä on tooosi paksu kerros. Ei varmasti ala rikkaruohot luikertelemaan tuolta kivien väleistä pintaan.

   Poista
 3. Kiva idea tosiaan tuo kivipuro putkien suojana! Miten olet maisemoinut likakaivojen kannet? Ne ovat minulla todellinen ongelmakohta pihalla:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä töröttää tuo oranssi putki pihassa edelleen. Se kasvaa orapihlajan rinnalla niin että ei tarvi maisemointia. Voisko niihin yrittää tehdä risuista jonkun tötterön, tai maisemoida pajupunoksella?.... Ison betonisen kaivon renkaan ylle taivutin metalliverkon kärhöä varten.

   Jos muuten kaivo on muoviputkea ja siinä on päälle painettava kansi ilman kierteitä niin putken voi lyhentää vähän maanpinnan alapuolelle ja piilottaa kokonaan kivien alle. (Osa meidän salaojaputkien tarkastuskaivoista on soran alla.)

   Laita ongelmapaikasta kuva blogiisi niin lukijoilta voi tulla hyviä tuunausideoita! ;)

   Poista
 4. Kiva ja kätevä tuo kivipolku. Hieno muutos on tapahtunut reilussa vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän tontti on täynnä kiviä. Niitä riittää poluksi asti :) Kivipolku tuntuu minusta tosiaan kivalta kun se on nyt ensimmäistä kesää aika hyvin kasvien reunustama.

   Poista
 5. Hieno muutos ! Olis kans pitänyt tehdä tuo leikkaus orvokeille eikä heittää vain pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eija :). Orvokit on tosiaan sitkeitä kun taas kukkivat hienosti!

   Poista
 6. Onpa kaunis tuo polku. Iso muutos on tapahtunut. - Blogissani on puutarhakirjojen arvonta, käyhän kurkkaamassa. Hyvää viikonlopun jatkoa Pihakuiskaajan puutarhasta.

  VastaaPoista
 7. Kivoja nämä ennen ja jälkeen kuvat :). Tykkään näistä luonnonkivien ja kasvien yhdistelmistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen ja jälkeen kuvia vois oikeen välillä miettimällä ottaa. Ne on usein aika kivoja. Mukava kuulla, että tykkäsit.

   Poista