2016-08-10

Punapellava

Keväällä kylvin etupihalle kokeeksi punapellavaa (Linun grandiflorum) vähän sinne tänne. Ajatuksissani oli että se tulee täplittämään värikkäillä kukillaan koko etupihaa siellä täällä. Punapellava on hentovartinen vanhanajan kasvi, joka haaroittuu hyvin kasvaessaan mukavasti pieneksi noin 50 cm korkeaksi kukkapuskaksi. Loistavat punaiset kukinnot keikkuvat kauniisti paisteessa ja menevät suppuun illan tullen.


Punapellava on nyt kukkinut jo jonkin aikaa etupihalla. Se tuntuu itäneen  hyvin, mutta ilmeisesti täällä vallinnut kuivuus on aika lailla jarruttanut senkin kasvua. Kukinta on erittäin runsasta ainoastaan aurinkopenkin reunassa, jota olen kastellut, jotta siemenkasvatetut Bellikset eivät nuukahtaisi täysin kuivuuteen ja auringonpaahteeseen.

Aion kyllä testata punapellavaa myös ensi kesänä. Se on helppo kun ei tarvitse esikasvattaa ja tuntuu jokatapauksessa olevan aika sitkeä kasvi. Jännä nähdä miten pitkään sen kukinta jatkuu...

Olen viimepäivinä kerännyt puutarhasta siemeniä. Yritin taitella paperista siemenpussia, mutta ei se ulkomuistista ihan sujunut vaikka taittelu onkin tosi helppoa. Täältä ja blogini sivupalkista löytyy siemenpussin taitteluohje, jos sinä keräät siemeniä talteen! (Päivitin sivupalkissa olevaan siemenpussin kuvaan liittyvän linkin, jonka olin tainnut aikaisemmin kopioida väärin, Nyt toimii!)

4 kommenttia:

 1. Monissa siemenluetteloissa punapellavaa kehutaan maasta taivaaseen, eikä se näköjään hassumpi olekaan. Tuota voisi itsekin joskus kokeilla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvissa olevat suurimmat pari kasvustoa kukkivat paljon enemmän kuin ajattelinkaan, sillä kasvi on haaroittunut valtavasti.. Toisaalla on ollut paljon aurinkoa, mutta liian kuivaa ja punapellavat ovat haaroittuneet tosi vähän. Kaunis se on!

   Poista
 2. Kylvin myös punapellavaa keväällä. Kukat ovat huikean kirkkaanpunaiset. Minun punapellavani eivät vaan ole kovin tuuheita, jotenkin jäin kaipaamaan lisää runsautta. Punapellava voisi ehkä näyttää vielä kivemmalta jonkun toisen kasvin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla! Minäkin tykkään niiden väristä. Tuntuu siltä että saadessaan aurinkoa ja riittävästi vettä niin punapellavasta tulee tuuhea. Jos nyt tulisi sadetta ja lämpimiä päiviä niin uskon, että punapellavat vielä tuuheutuvat ja kasvattavat juuresta lisää kukkavanoja!

   Poista