2019-07-26

Rohtosuopayrtistä pesuainetta

Piha on vanha niin kotona kuin mökillä ja kumpaisessakin paikassa rohtosuopayrtti alotti kukinnan viime viikolla. Minua kutkutti mielessä koko loman, että testaan mökillä villasukkien pesua rohtosuopayrtistä saatavalla saippualla.Rohtosuopayrtti eli (Saponaria officinalis L. 1753) sisältää yhdistettä nimeltä sapponiini. Nimi kertoo kasvin saippuamaisista ja rohtokäyttöön liittyvistä ominaisuuksista, sillä Saponaria (lat. sapo eli saippua) ja suopa viittaavat saippuaan ja officinalis (lat. officina eli apteekki) kertoo apteekkikäytöstä.

Maatiainen ry on valinnut rohtosuopayrtin  vuoden maatiaiskasviksi vuonna 2009. Rohtosuopayrtin tarkemman esittelyn voitkin lukea Maatiaisen sivuilta täältä.  Saippuaa on ilmeisesti eniten juurissa, mutta minä päätin käyttää koko kasvin saippuan uuttoon.

Nyhdin pari nippua rohtosuopayrttiä maasta ja silppusin varsineen päivineen vatiin.

Rohtosuopayrtti (Saponaria officinalis)

Rohtosuopayrtti (Saponaria officinalis)
 Kaadoin vedenkeittimestä kasvisilpun päälle lähes kiehuvaa vettä. Vesi alkoi hyvin vaahdota kun puristelin kasvia kuumassa vedessä!
 
Rohtosuopayrtti vaahtoaa
 Aika vihreäksi vesi muuttui. Tässä vaahtoavaa vettä lasissa.


Käytin hommassa kahta vatia niin sain siivilöityä pesuvedestä suurimman osan kasvisilpusta pois.


Vesi näytti tosi vihreältä, mutta pesin siinä kuitenkin valkoiset ja harmahtavat villasukat. Vihreä väri ei tarttunut villasukkiin . Pesutulos oli ihan riittävä ainakin näille sukille, jotka eivät kylläkään superlikaisia edes olleet.


Ehkäpä koitan tätä luonnonpesuainetta vielä toistekin. En kuitenkaan silppuan kasvia yhtä pieniksi paloiksi niin ihan pieniä kasvihippusia tulee siivilästä vielä vähemmän läpi valmiiseen pesuveteen. Jos hommassa käyttäisi vain kasvin juuria, niin vesi ei varmasti olisi myöskään yhtä vihreää.

Kasvia voi ilmeisesti käyttää pesuaineena myös kuivattuna tai ainakin sen juuria. Kuivatuista lehdistä varsien kera tulisi varmasti aikamoista silppua niin että villasukat olisivat täynnä lehtisilppua vielä huuhteluveden jälkeen.Minusta on hauska tietää, jos mökillä tulee tarve pestä nyrkkipyykkiä ja kaapista ei löydy kaupan pesuainetta niin aina voin napata pihalta nipun rohtosuopayrttiä ja alkaa pyykille. 

12 kommenttia:

 1. Hauska kokeilu ja ihan puhdasta näytti tulevan. Mille pesuvesi tai lopputulos tuoksui?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksu oli minusta aika mieto. Ei mitenkään päällekäyvä kuten joissakin kaupan valmisteissa, joissa hajustetta on lisätty.

   Poista
 2. Kiva testaus ja puhdasta tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tätä oli hauska kokeilla ja kyllähän tuo kasvi vaahtoaa!

   Poista
 3. Minuakin kiinnostaa, tuoksuuko pesty vaate tai pesuvesi?
  Kasvatin viime kesänä rohtosuopayrttiä siemenestä. Eivät vielä kuki, ehkeivät tänä kesänä ollenkaan. Niin kaunis kukka, että kannattaa odottaa. Ja ehkä pääsen sitten kokeilemaan saippuanakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksu oli minusta aika mieto. Ei mitenkään päällekäyvä kuten joissakin kaupan valmisteissa, joissa hajustetta on lisätty. Viihtyessään kasvi alkaa levitä tosi reippaasti. Kyllä siitä tulet saamaan vielä monet pyykkivedet myöhemmin

   Poista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Kaunis kukka on rohtosuopayrtissä. Kiva kokkeilu pyykätä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukka on kaunis kun siinä on vähän mukana myös vaaleanpunaista sävyä. Oli hauska koittaa saako kasvista saippuaista vettä ;)

   Poista
 6. Hieno kokeilu👍 Meillekin olen tätä kasvia siirtänyt naapurin miehen puutarhasta. Kauniisti kukkii kerrotuin kukin ja tuoksu on huumaava💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä oli kiva kokeilla! Hienoa, että sait kasvia naapurista. Tuntuu olevan aika yleinen vanhoissa pihoissa ja vaatimaton kasvi niin että menestyy ilman hoitoa.

   Poista
 7. Mielenkiintoista! Tätä täytyy kokeilla ensi kesänä, rohtosuopayrtti kun leviää kiitettävää vauhtia, niin siitä on hyvä nyppiä ylimääräisiä saippuaksi :)

  VastaaPoista