2020-07-24

Kohopenkin venytystä

Luonnonkivistä tehty kohopenkki on siitä hyvä, että sitä voi venytellä isommaksi niin kauan kuin tila antaa myöden. Ei tarvitse lähteä ostamaan lisää reunuskiviä ja tai muuta reunusmateriaalia. Minä saan oman pihan kivistä ekologisesti kestävän kohopenkin reunan, sillä tontilla kiviä riittää!

Ostin jo keväällä kauniin tummalehtisen tarhakeijunkukan 'Silver Scrolls'. Se on viihtynyt hyvin ruukussa tähän asti, mutta nyt päätin siis istuttaa sen maahan.

Muuten olen tänä kesänä huomannut, että on itseasiassa aika kätevää sijoittaa ruukkuja perennapenkin täytteeksi, jos niissä on aukkopaikkoja. Esim. kellarissa talvetettavat kasvit on sitten helppo kiikuttaa syksyllä ruukkuineen päivineen kellariin. Tai voihan kesäkukkiakin sijoitella ruukuissa perennapenkin sekaan niin penkkiin tulee vähän vaihtelua.

Mutta se kohopenkkijuttu siis...

Tässä aluksi muutamia kuvia kohopenkin vanhoista asukeista, joiden joukkoon keijunkukkaa kaavailin.

Heuchera 'Silver Scrolls'
Keijunkukka tuntui viihtyvän talon varjossa kohopenkin reunalla niin hyvin että päätin tehdä sille tilaa kohopenkin reunaan. Tummalehtisenä se sopii hyvin noiden vaaleiden kuunliljojen rinnalle.

Kohopenkin reunassa kukkii sinileimu, joka on tosi kaunis kukkiessaan. Ehkä sekin innostuu parempaan kasvuun kivireunuksen siirtämisestä vähän etäämmälle.


Valkoinen malva kurkkii kuvassa keijunkukan ja kuunliljojen takaa. Se on kevään siemenkylvötaimi, joka on istuttamatta, sillä en ole keksinyt sille (ja sen kavereille) istutuspaikkaa.


Samassa kohopenkissä kukkii tähtiputki ja polvikielo (Streptopus Amplexifolius).
Nuo punaiset marjat olisivat ilmeisesti syötäviä.


Tähtiputki on kasvanut reheväksi penkin taustalla keittiön ikkunan alla.


Penkin taustakasveja ovat myös isot kuunliljat ja kotkansiipisaniainen.Kivet siirtyivät etureunasta sen verran, että koloon mahtui kottikärryllinen multaa.
Pohjalle laitoin kompostia ja viime syksyn lehtiä. Keijunkukka pääsi illalla uuteen asuinpaikkaansa.


Alla oleva sininen huiskilo on tullut tänne ihan itsekseen. Olen antanut sen olla ainakin vielä paikallaan. Olisi saanut asettua penkin takareunaan, kun etureuna on periaateeessa varattu matalammille kasveille.


Vilina lempi puutarhatuolillaan odottaa jo pääsyä sisään iltaruoalle.
Tuolin selkänoja on tontin paras raapimispuu.


Siirsin vielä päivän päätteeksi Vakka-Taimesta kotiutuneen jouluruusun Helleborus 'Luua Plum' ruukussaan penkin toiseen päähän. Mallaan mahtuisikohan se tuohon???... Molemmin puolin kasvaa pieni Helleborus niger siementaimi ja rönsyileehän siinä muutama muukin kasvi.....
 

Potentiaalinen paikka 'Luua Plum' jouluruusulle....


Meillä on tullut tänään neljään mennessä pihan mittariin 29 mm vettä. Naapurissa Porissa enkat 43 mm. Tänään ei tee mieli ulos istuttamaan kasveja.

20 kommenttia:

 1. No tuohan on erinomainen keino kokeilla kasveja eri paikkoihin. Ruukkua siirtelemällä voi helposti ja nopeasti päätellä, onko istutuspaikka ko. kasvilla sopiva. Kiitos erinomaisesta vinkistä!
  Vilinaa ei sentään tarvitse mallata sopivaan paikkaan, vaan hän päättää siitä ihan itse.
  Ai teilläkin sataa vettä. Meilläkin on koko päivän ollut suotuista sää lähinnä vesiviljelylle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukuilla voi tosiaan testata kasvupaikan sopivuutta ulkonäön puolesta, jos vielä osaa Vähän arvioida miten suureksi kasvi tulee. Minun keijunkukan taimi on myös pari kuukautta tykännyt tuon paikan valoisuudesta, joten ajattelin sen olevan tyytyväinen tuohon paikkaan. Keväällä tosiaan istutin kasvin isoon saviruukkuun ja siinä se on hyvin rehevöitynyt. Juu Vilina valitsee paikkansa :D . Yleensä korkealta ja mahd. auringosta : D. Päivän sade onkin aiheuttanut lepopäiväN olkkarin keinutuolissa

   Poista
 2. No teillä on tullut vettä, ja Porissa etenkin! Täällä jäätiin puoleen tuosta, mitä teillä, mutta sekin on jo paljon - kun pari yötä sitten tuli 10 mm kaatosade. Nyt on vettä saatu ja heinäkuun loppu ennätyksellisen vihreä.
  Aivan ihana tuo punamarjainen polvikielo! Onpa huippukaunis, ja arvaan, mistä olet ehkä senkin harvinaisuuden hankkinut ;-)
  Kivan näköinen kohopenkki ja ihania lehtimuotoja ja värejä siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt voi nauttia kun ei ole kuivaa! Polvikielo on tosiaan yksi Vesan aarteista, joka kotiutui tänne 2016, kun olin ensimmäisen kerran Vakka-Taimessa ja tutustuin Marjaan ja muihin bloggaajiin ;-). Kasvi ansaitsisi oman postauksen. Googletin kasvia tänään ja joku amerikkalainen kirjoitti miten latinankielinen nimi kuvastaa kasvia. Se oli mielenkiintoinen juttu. Ensi keväänä täytyy tarkastella sen kukkia tarkemmin. Ne taitavat roikkua polven muotoisessa kukkavanassa. Painavammat marjat ovat nyt jo suoristaneet polven!

   Poista
 3. Onpa polvikielo kaunis kasvi, minulle ihan uusi tuttavuus, ensin katsoin että paljon metsämansikoita. Vettä on tullut täälläkin, nyt olisin kiitollinen viikon poutajaksosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvia taitaa olla aika vähän saatavilla. Se menestyy kosteassa paikassa ja sitä esiintyy luontaisesti ainakin Pohjois-Amerikassa. Olen hankkinut kasvin Vakka-Taimesta joka on yksi paikallisista taimistoista. Iloitsen niin kun nyt on tullut vettä. Ehkäpä omenat pulskistuvat hyvin loppukesää kohden kun on satanut reippaasti ;-)

   Poista
 4. Hienoa, että teille tuli vettä. Ruukussa kasveja voi tosiaan siirrellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuosina nurmikko on ollut ruskea ja poimulehdet myös tässä vaiheessa kesää. Nyt kelpaa katsella kun piha on vihreänä ;)

   Poista
 5. Voisiko tuo sininen kasvi olla joku Veronica? Hankin niitä juuri useita erilaisia ja tuo muistuttaa niitä kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopii hyvin yhteen rantatädykkeen kuvien kanssa! Ihan luonnonvarainen versio tämä sininen niin jostain se on tänne levinnyt. Kiva kun annoit kasville nimen :)

   Poista
 6. Luonnonkivillä reunustetun kohopenkin venytys sujuukin kätevästi toisin kuin esim. muurikivipenkin ollessa kyseessä.
  Sininen huiskilokukka näyttää ihan rantatädykkeeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muurikivipenkki olisi paljon siistimpi, mutta tässä versiossa on omat etunsa myös. Kiitos tunnistuksesta! Rantatädyke tullut jostakin. Sopii kuvaan ja muistan nyt nimen kun ei tuo rantakaan kovin kaukana ole :)

   Poista
 7. Ruukkutaimien siirtely ennen varsinaista istutusta onkin hyvä idea. Kohopenkin kasvattaminen luonnonkivireunuksella on myös mainio idea! Minulla on monessa penkissä pioneja, joiden vuoksi moni kohopenkki on jäänyt jälkikäteen toteuttamatta, kun en ole tohtinut kaivaa pionien juurakkoja ylös. Kuinka selviydyt kivien väliin kasvavista heinistä ja muista rikoista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heiniä ja rikkoja ei tässä penkissä kasva kivien välistä lainkaan. Kivet on tosi isoja, ja paikka talon pohjoisella puolella. Kivien juurella penkin edessä rikkoja kylläkin kasvaa. Voikukat ovat harmillisia kun keksivät kasvaa ihan kiven juureen niin poistaminen on hankalaa....

   Poista
 8. Rantatädykettä minäkin olisi ehdottanut. Minulla se matkustaa milloin mihinkin, ja välillä valtaa alaa turhankin paljon. Kukka on kyllä kaunis.
  Löysit oikein sopivan paikan keijunkukalle. Kaunis polvikielo on ihan uusi kasvi minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rantatädyke on kyllä nätti ja kukkii aika pitkään. Lisäksi se on hyvä pörriäiskasvi. Leviääköhän siemenistä tai voiko leviämistä hillitä jos poistaa kukkineet kukkavanat.... Tässä kukki pari Vuotta sitten kellokasvi joka oli tosi kova leviämään. Ei se taida penkistä koskaan hävitäkkään ilman mullan vaihtoa, sillä juuren kaloista nousee aina lehden alkuja. Paikka on keijunkukalle nyt tosi hyvä. Se saa siinä vähän ilta-aurinkoa ja on hyvin näytillä polun vieressä ihailtavana ;-)

   Poista
 9. Onpa kaunis keijunkukka ja sopii todella hyvin noihin kuunliljojihin. Luonnonkivistä tehtyjen kohopenkkien reunoja onkin näppärä siirrellä yllättävän tilantarpeen vuoksi. Pari päivää satoi täälläkin vettä, mutta tänään on ollut taas aurinkoinen hellekeli. Ihan kiva kun välillä sataa, mutta ehkä vähän pidempiä poutajaksoja kuitenkin kaipailisin. No, otetaan vastaan sitä mitä tarjotaan. Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis päivä on ollut täälläkin! Viimeinen lomaviikko alkaa. Siitä nautin säällä kuin säällä :D.

   Poista
 10. Kätevää, kun kukkapenkkiä voi suurentaa noin näppärästi;) Hyvin sopii tumma keijunkukka kuunliljojen viereen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! ;) Sainpas tehtyä hyvän paikan keijunkukalle👍

   Poista