2016-05-03

Puutarhan keisari

Tulppaani 'Exotix Emperor' valloittaa olemuksellaan. Joku on antanut lajille ylevän nimen: emperor eli keisari. Wikipediassa kuvataan keisaria seuraavasti: "Keisarin on katsottu olevan kuningasta arvokkaampi ja korkein maallinen hallitsijanarvo, ja siihen liittyy vaatimus ainakin symbolisesta universaaliudesta ja asemasta muiden hallitsijoiden yläpuolella. Joissakin maissa keisaria on pidetty jopa jumalana!"

Puutarhassani kukkii siis nyt tulppaanien keisari! 'Exotic Emperor' kuuluu tulitulppaaneihin eli Fosteriana-ryhmään. Sen kukinto on avautuessaan laakea ja maljamainen. Kaunis muoto ja kermanvalkoinen väri ripauksella limeä tekee siitä tosi kauniin.

Tulitulppaaneihin kuuluu myös 'Purissima', joka on toiselta nimeltään 'White Emperor'. Sen sanotaan olevan kestävä laji ja olisi kyllä mukava lisä etupihalle. Vai voisiko yhteen pihaan mahtua enemmän kuin yksi keisari? Vallassa olevia keisareita on muuten nykyisin vain yksi.

Tulppaani 'Exotic Emperor'
Tulppaani 'Exotic Emperor' parhaimmillaan!

Emperorin kukinnon keskellä taitaa olla puhdasta kultaa

Parvitulppaani - Tulipa Tarda
Parvitulppaanit tervehtivät aurinkoa tänään yhteistuumin isona ryhmänä. Nyt huomaan, että aikaisemmin saunan seinustalla kukkinut laji on jotain ihan muuta. Huhtikuussa epäilinkin, että onkoha se lainkaan parvitulppaani. Muistiinpanojen mukaan olen saunan edustalle istuttanut muutama vuosi sitten tähtitulppaaneja 'Alba Coerulea Oculata'. Niissä on erikoisen värinen sinertävä keskus ja siksi niitä aikanaan valitsin, mutta pettymys oli suuri kun yhtään sellaista ei tuolloin penkistä löytynyt. Luulin että ne olivat kuolleet. Nyt vasta tajuan, että minäkin olen saanut pussissa jotain ihan muita tulppaaneja kuin piti!  Terveisiä vaan Piparmintulle, jonka vaaleanpunaiset tulput olivatkin valkoisia !

Kukkija saunan edustalla 16.4.2016. Tämä ei ole 'Alba Coerulea Oculata'.

18 kommenttia:

 1. Saunasi edustan tulppaani saattaa olla Tulipa biflora, jos siinä on useita kukkia per kukkavarsi.
  Ihana keisari, ooh! Ehkäpä kahdella keisarilla saattaa tulla kova valtataistelu ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Siinä tosiaan on useita kukkia, hyvin huomasit. Ainakin vielä tämä yksi keisari saa keikaroida ilman haastajaa :)

   Poista
 2. Upeat keisarit kukassa ja melkoinen yhdistelmä tuon Woodstockin kanssa! Limeen taittava valkoinen on kyllä kestosuosikkini! Ihania myös nuo pikkutulput ja mullakin on huikea määrä kokemuksia siitä mitä ostin ja mitä sain -osastolta! Joskus sekaannukset harmittavat, usein ne ovat kuitenkin aika iloisia yllätyksiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, yllätyksiä kyllä ja näin ne ajan myötä selviävät :). Nämä ylläritulput kukkivat niin tosi aikaisin pihalla, hieno juttu. Ostan joku kerta uudestaan niitä Oculata-tulppuja. Katsotaan mitä sitten tulee....

   Poista
 3. Voi sinua onnekasta, olet saanut jo nauttia tulppaanien kukinnasta. Kiitos ihanista kuvista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Exotic Emperor on kyllä loistava ja herkullinen kuvauskohde.

   Poista
 4. Mitääh, kukkiiko sulla Emperor jo?!?!?!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo-o! :) Viime keväänä tehty koko etupihan kohopenkki on mainio

   Poista
 5. No voi höh, sama sekaannus käynyt nyt sit heti sinullakin! Ei saisi selvästikään mainita tällaista ääneen (tai siis kirjoittaa kommenttiin) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekaannuksista selvitään, kivaa tämä pieni salapoliisin työ ;)

   Poista
 6. Silmä lepää näissä näkymissä. Ihanaa, että siellä tulpaanien kukinta on jo alkanut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kesäkukka! Mukavaa helatorstaita!

   Poista
 7. Tulppaanit jo kukassa...ihanaa! Pieniä aurinkoja nuo parvitulppaanit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt loput aamukahvit mukaan ja lähden pihalle tulppaaniretkelle. Parvitulppaaneissa on joukkovoimaa!

   Poista
 8. Upeaa, kukkia jo kukassa, ihanaa, se on nyt kevät.
  Tuuppas käymään Aurinkokujalla ja osallistu arvontaan.
  Hyvää torstai päivää.

  VastaaPoista