2018-09-15

Ruusupapu ja muita syksyn väriläiskiä

Kuivuuden koettelema maa on kostunut, sillä täällä länsirannikolla on satanut useana päivänä ihan mukavasti. Niin tänäänkin ja sain kaivettua eilen aloittamani kuopan tuurenpihlajalle. Puu tuli istutettua supernopeasti! Ostin puun eilen paikallisen myymälän syysalesta ja nyt se on jo maaassa. Eilen aamulla en edes tiennyt, että meidän pihassa on paikka, josta ihan selvästi puuttuu juuri tuurenpihlaja.

Maa ei ole kovinkaan syvälle märkä, mutta puutarhan kasvit ovat selvästi virkistyneet. Ripottelin muutamia ruusupapuja keväällä sinne tänne aurinkopihalle, mutta niistä ei kuulunut koko kesänä yhtään mitään. Oli liian kuivaa.

Ei helle kuitenkaan saanut niitä kokonaan nitistettyä, sillä nyt ruusupavut kukkivat. Aikaisempina vuosina olen kerännyt isoja palkoja pitkin kesää, mutta tänä vuonna pavut tuskin estivät kasvaa. Ihana kun ruusupavut alkoivat kukkia vielä syyskussa, viis niistä pavuista. Meillä maa on hyvin savista ja ripottelen papuja joka vuosi vähän sinne tänne, jotta ne osaltaan kuohkeuttavat maata.

Ruusupapu ja clematis vit. Södertälje

Ruusupapu on kietoutunut clematikseen

Ruusupapu


Vanha löytödaaliakin ihastuttaa nyt kun juurakoita on vain yksi loput annoin naapuriin edellsikeväänä. Kukkivat siellä hienommin :)

Gladioluksen kukinta on lopuillaan


Pensaskärhö, jättiverbena ja ruusupapu
Ruusupapu sateen jälkeen on aika limanuljaskan näköinen
Toivottavasti ette saaneet yliannosta tummanpunaista.

10 kommenttia:

 1. Ihana idea kylvää ruusupapua sinne sun tänne! Taidan noudattaa esimerkkiäsi. Ei punaisesta voi saada yliannostusta eikä varmaan mistään muustakaan kukasta :-D
  Oi, teillä on tullut vettä tänäänkin! Täälläkin tuli lopulta varttitunnin kuuro, kun jossakin jyrisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kun on ollut täydet vesisaavit viikonlopun istutuksien kasteluun :). Laitoin ruusupapuja paikkoihin, joissa sille vähääkän on kiipeilyalustaa. Mukava piristys kun kukkii nyt 😊

   Poista
 2. Kosteus on tehnyt hyvää puutarhalle, kasvit ovat selvästi virkistyneet. Ruusupapujen sirottelu ympäriinsä on minustakin kiva idea, täytyykin muistaa se ensi kesällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet perennat ja ruusut kukkivat minulla nyt paremmin kuin keskikesän helle ja kuivuusjaksona . Aika mukavaa😆. Kannattaa testata ruusupapua. Se tykkää kyllä auringosta ja lämmöstä, mutta maakin saisi olla kosteaa, toisin kuin tänä kesänä

   Poista
 3. Loistava idea kylvää ruusupapuja sinne tänne, tämän vinkin otan talteen. Minulla hyasinttipavut jurottivat kasvimaalla, eikä satoa tullut kuivuuden vuoksi.
  Täällä on satanut rankasti muutamana päivänä, mutta maa ei tosiaankaan ole kastunut kovin syvältä, sen huomaa perennoita ja sipuleita istuttaessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyasinttipapu ei olekkaan minulle tuttu. Harmi kun kuivuus sinulla niitä vaivasi. Keväällä uusi yritys!

   Poista
 4. Ootpas hauskasti tuota ruusupappuu kylyväny. Miulla kasvaa vanhassa rautapadassa ja sähkötolopan harusta myöten on noussu korkiille. Palotkin on kookkaita. Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin koko pavun jo lähes unohtanut kun sen punaisia kukkia alkoi tupsahdella sinne tänne. Kivoja väriläiskiä! Hienoa ku olet saanu kasvatettua sen niin hyvin. On näyttävä kun kiipee korkeelle!

   Poista
 5. Hei, huikkaan myös tänne, että voitit blogini arvonnassa :) Laitatko yhteystietojasi tulemaan, niin postitan paketin. Mukavaa viikkoa! :)

  VastaaPoista