2013-11-26

Clematis äänestys!


Kärhöjä on moninaisia: pieniä ja suuria, valkeita ja värikylläisiä, yksi- ja monivärisiä. Ne saattavat olla oikukkaita kasvamaan, mutta sopivaan paikkaan puutarhassa kotiuduttuaan clematikset  ihastuttavat hoitajaansa upealla kukinnallaan. Ei kai clematis-ihanuuksia voi oikeasti laittaa paremmuusjärjestykseen, mutta olisi hauska tietää: Mitkä ovat sinun kolme suosikkikärhöäsi? Mistä syystä?

Tein nettisurffailua kärhöjen perässä. Kolme Clematis-suosikkiani (täysin virtuaali-tietojen perusteella ja ilman käytännön kokemusta) ovat seuraavat:

1. Clematis Hagley Hybrid -  isokukkainen ja todella kaunis vaalenpunakukkainen kärhö.
"International Clematis Society" suosittelee muun muassa tätä myöhään kukkivaa lajia aloittelijoille.

2. Clematis Valge Daam  - virolaisen Unto Kivistikin jalostama puhtaan valkoinen ja suurikukkainen kärhö

3. Clematis Viticella Etoille Violette - suosittu tarhaviinikärö, joka kukkii runsaasti. Tarhaviinikärhöt ovat kestävämpiä kuin isokukkaiset jalokärhöt. Tämä lienee hyvinkin kestävä, koska on kotoisin Ranskasta jo1800- ja 1900-luvun vaihteesta eli on yli 100 vuotias.


PS: Virolaisella kärhö-sivustolla on varsinainen kuva-kavalkaadi kärhöistä ja lukuisia Virossa jalostettuja lajeja - sieltä löytyy myös "Maria" :)

2 kommenttia:

 1. Minä tykkään eniten pienikukkaisista kärhöistä. Sopivat tänne luonnonkeskelle ja ovat helppo hoitaan.
  Lumikärhö on suosikkini..kukkii pitkään, ensilumiin.
  Tarha-alppikärhö valkoinen ja kellokukka. Kestävä ja suloiset roikkuvat kukat.
  Lyhtykärhö energinen ja paljon pieniä kellomaisia kukkia, ihana vehreys puiden rungolla kuin luonnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä toit ihan toisenöaisen näkökannan clematis-asiaan. Itse olen ihastellut netissä ja puutarhoissa suuria kukintoja, mutta toisaalta pienet voivatkin olla hyvin kauniita ja sopia tiettyyn ympäristöön paremmin kuin suurikukkaiset kärhöt!

   Poista