2013-11-09

Jouluruusussa nuppuja.

Jouluruusu on puutarhan toisinajattelija. Muut kasvit hiljenevät ja painuvat kukin omassa tahdissaan talvilepoon. Jouluruusu taasen päättääkin ruveta kehittämään nuppuja ja aikoo kukkia oikein urakalla! Nimensä mukaisesti kasvi taitaa tietää, että joulua päin tässä ollaan menossa. 


 Juhannusruusussa sinnittelee vielä muutama syksynpunainen lehti
 Siemenestä kasvatettu persilja (Petroselinum crispum) rehotti koko kesän ja edelleen puutarhassa on satoa tarjolla. Tätä tuli vaan luvattoman vähän hyödynnettyä. Olisi paikallaan tehdä vielä vaikka syksyinen keitto ja höystää sitä persiljalla.
 Rohtosormustinkukka kasvatta lehtiruusukkeitaan, jotta jaksaa ensi kesänä kukkia.
 Nämä vuorenkilvet ovat saaneet ruskan väiä lehtiinsä, jotka ovat vielä terhakkaasti pystyssä.
Viereisen penkin isompilehtiset vuorenkilvet ovat jo painuneet maahan talven edeltä.

6 kommenttia:

 1. Jouluruusuja minulla ei koskaan ole ollut. Minkälaisessa paikassa sinulla kasvaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Taina, Kasvaa omenapuun juurella. Kesällä vieressä oleva jasmike varjostaa sitä tehokkaasti. Keväällä jouluruusu on puolivarjossa, kun lehdet eivät ole vielä puhjenneet. Tuntuu viihtyvän varjossa todella hyvin. Ajattelinkin tänään, että' taidanpa joulun alla hankkia toisen jouluruusun. Joulukukka tuokin oli aikanaan.

   Poista
 2. Ja, Helleborus wirken im Wintergarten ganz besonders schön.
  Gruß, Anette

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hallo Anette, Ich mag auch die Helleborus :) Hoffetlich es blüht bevor es schneit!

   Poista
 3. Vuorenkilvet antaa kivaa väriä syksyllä pihaan. Niitä on myös kiva käyttää asetelmissa. Kestää leikkokukkana aika kauan. Itse olen haaveillu myös tosta jouluruususta mutta vielä on vain haaveena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos asetelmavinkistä! Vuorenkilvet on sitkeitä ja kestävät kyllä leikkaamista vaikka kuinka. Edelllistalvena metsäjänikset söivät tai ainakin katkaisivat kaikki vuorenkilven lehdet mökillä. Niin ne vaan kasvattivat uudet lehdet tuotapikaa kevään tultua ja kesällä näytti siltä niinkuin jäniksiä ei olisi lainkaan käynyt paikalla.

   Poista