2017-09-29

Sittenkin mahdollista

Tänä puutarhakautena on tasaisin väliajoin pompsahtanut mieleeni, että hortensia tai useampikin olisi puutarhassa ihana. Alkukesästä Mustilassa tutustuin siellä siementaimesta kasvaneeseen 'Bougie' lajikkeeseen. Kesällä ystäväni lisäsi omaan puutarhaansa hortensioita ja silloin minuun kolahtivat pallohortensiat. Oikeastaan jo viime syksynä aioin ostaa matalan hortensian 'Lime Sorbet', mutta ne ehtivät loppua puutarhamyymälästä ennen kuin ehdin sellaisen hankkia.

Kesäkukat valtasivat 'Lime Sorbetille' ajatelemani paikan tänä keväänä.
Loppujen lopuksi olen ajatellut, että eihän pihassa ole tilaa hortensioille. Turha haaveilla niistä.

Kukkasipuleille sensijaan on tilaa, kun ne menee ihan kokonaan maan alle piiloon. Kukkasipulipussien määrä tässä viikolla taas lisäääntyikin, kun oli mahdollista piipahtaa puutarhamyymälässä. Nyt on kasassa jo tusina pussia, ja kaikki ostamani sipulit olen jopa jo istuttanut maahan. Liikkeessä oli vielä jäljellä myös pallohortensioita.... Taisivat olla saman hintaisia kpl kuin yksi sipulipussi, joten kaksi pallohortensiaa kainalossani palasin kotiin.

Sittenpä miettimään, että mihin nämä istutan. Vienkö mökille?

Pallohortensia - Hydrangea arborescens 'Annabelle'

Ei tarvinnut viedä mökille.

Siellä ne nyt ovat maassa ja näkyvät keittiön ikkunasta. Piti vaan kaivaa vähän kiviä ja nurmikkoa pois tieltä niin johan sain tilaa hortensioille.
Hortensioissa on ihanasti jäljellä vihreyttä. Tuo nurkkaus on muuten jo kovin syksyn lannistama, kun pionit ovat kukkineet aikoja sitten.

Tämä paikkahan on huutanut tähän hortensioita - tuomaan näyttävyyttä ja rehevyyttä pionien kukinnan jälkeen.


Bonuksena kaivu- ja istutusurakasta sain vielä helposti upotettua samaan kuoppaan muutaman sipulikukan.


Viime talvena minulla oli parissa ruukussa tulppaaneja. Kippasin vasta nyt toisen niistä ruukuista ympäri. Osa niistäkin sipuleista pääsi hortensioiden juurelle.

Tulppaanit kasvattivat ruukussa paljon sivusipuleita.

Olen innoissani! Nyt minulla on pari pallohortenssiaa jee :). Toivotaan että tykkäävät  kompostimullalla kuohkeutetusta maasta.

22 kommenttia:

  1. Ihanaa, että näkyvät ikkunasta, pallohortensiat ovat upeita! Tuo Muscarikin vaikuttaa hienolta, ja ihana Allium.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keksin just hyvän paikan! Keittiön ikkunahan on kodin ykkösikkuna. Siitä tulee katseltua eniten ulos. Muscari 'Grape Ice' on erikoinen. Alaosa on pakkauksen kuvassa tosi tumman violetti. Jännä nähdä mitä siitä tulee. Pakkauksessa oli vain 7 sipulia. Nämä on erikoisherkkuja.

      Poista
  2. Kiva, että löysit hortensiat itsellesi, ne on kyllä aivan ihania! Kivoja kuvia olet ottanut :) Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitokset :)Nyt on mukava odotella ensi vuotta ja niiden kukintaa. Mukavaa viikonloppua sinullekin

      Poista
  3. Kiva paikka hortensioille, kun voi myös ikkunasta ihailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tyytyväinen että keksin laittaa ne tuohon. Parempi kuin mökillä :)

      Poista
  4. Hyvät kaupat teit - Annabelle on upea. Se kukkii pitkään ja aloittaa jo paljon ennen syyshortensioita. Ikkunamaisemat ovat tärkeitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännää päästä seuraamaan näiden kasvua jo keväästä alkaen. Jospa tuo nurkkaus nyt ryhdistäytyy loppukesän loistoon, kun Annabellet ovat siinä.

      Poista
  5. Siitä se alkaa, hortensiakuume, eikä laske kuin hankkimalla uusia😊🤒

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaaha vai niin meinaat, että kuoppia täytyy kaivaa hortenssioille jatkossakin 😉

      Poista
  6. Kauniille kasville löytyy aina paikka jostakin puutarhan kolkasta. Minäkin ostin syyskuun alkupuolella itselleni 'Annabellen' jossa oli kaksi isoa kukkaa jo ostaessa.
    Mukavaa viikonloppua ja alkavaa uutta kuuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että saman kasvin sinäkin istutit! Toivotaan kukkia lisää ensi kesänä. Mukavaa sunnuntaita💚

      Poista
  7. Siirrä suosiolla pois toinen taimi. Minulla on Annabelle kasvanut toistakymmentä vuotta oikein hyvin ja se vaatii kyllä melkein puolitoistametrisen halkaisijan elinalueekseen. Istutin samaan aikaan kaksi kallionauhusta siihen lähelle ja joudun nyt kaivamaan sen lähemmän pois, kun en aikoinaan älynnyt. Eräällä tuttavalla Annabelle on vielä kookkaampi kuin meillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Mallailin tosiaan paikkaa, että vähän ahdasta taitaa tulla. No, annan niiden olla talven yli tuossa. Meillä maa ei ole kovin rehevää, mutta eihän se hyvä ole etjoutuisivat liian ahtaassa olemaan. Vien vaikka keväällä toisen mökille.

      Poista
  8. Hyvät kaupat teit ja keittiön ikkunan takana pitää olla katseltavaa, lepoa silmälle! Hortensioita piha kaipaa ja metsäpuutarha. Tuo 'Annabelle' on varmaan tosi kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, tarjous oli vastustamaton joten tulee kokeiltua miten hortensia tuossa menestyy. Pallohortenssiat, joita kesällä ihailin olivat niin upeita.

      Poista
  9. Eilen istutin meille ensimmäisen Annabelleni, joten samoilla ajatuksilla mennään! omassa piassani on kaksi syyshortensiaa, eivät vielä kovin suuria, mutta minuun on myös iskenyt hortensiakuume:) Mökkipihalla happamassa maassa voisivatkin hyvin viihtyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, jännityksellä saadaan odotella Annojen upeita kukkia 👌🌸. Minulla on mökillä pari Mustilanhortenssiaa ja Kuutamohortenssia, jotka ovat kauniita. Niin ja köynnöshortenssian istutin muuten tänäkesänä mökille.Sinne mahtuisi kyllä hyvin vielä lisää hortenssioita.

      Poista
  10. Kyllä pihaan ja puutarhaan mahtuu kun oikein haluaa. Se on jännä juttu. Hyvää alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, kun minulla oli puskat kädessä niin johan alkoi päässä raksuttaa ja löytyi ratkaisu, että mihin hortenssiat istutan :)

      Poista