2017-09-19

Maasta ja maahan

Sunnuntai oli saaripäivä. Nostin mökillä valkosipulit. Suurin osa oli oivallisia myöhäisestä nostoajankohdasta huolimatta. Vain yksi sipuli oli jo pulskistunut niin pitkälle, että kynnet lähes irtosivat toisistaan. Se menikin jo osittain käyttöön, kun ei kestä säilytystä niin pitkään.

Katsokaapa tarkkaan. Kuvassa osa on yksikyntisiä itusilmuista kasvaneita valkosipuleita. Kuten tuo kuvan alinna oleva valtava pallukka! Sen on täytynyt olla maassa kaksi kesää?.....


Aleksandra talvivalkosipulit
 Tämän ruusun istutin mökkiterassin viereen. Haaveissa ruusuntuoksuisia terassihetkiä ensi kesälle.

 
Ruusu laiturin nokassa ja taustalla isännän verkkomerkki (kalaa tuli ämpärilline eli 8 kg)

Puutarhakauden päättäjäisaikaa eletään. Kiinansipulin taimia myytiin pilkkahintaan. Toin niitä kaksi mökille. Ruohosipulin tapainen kasvi, jossa on lievä valkosipuliaromi. Tätä napsitaan mausteeksi ensi kesänä kaikkien ahvenfileiden päälle.


Terhakat juuret kiinansipulissa

Kiinansipulit tökkäsin penkiin, jonka reunalla kasvaa ylläri pioni (ei ole vielä kukkinut) ja alareunassa pilkottaa keväällä pistokkaasta kasvuun lähtenyt viiniköynnös. Eli viiniköynnöksen juurella nämä kiinansipulit saavat kasvaa.


Sointu
Sointu-ruusu jaksoi vielä kukkia muutaman kukan voimin. Ostin sen kaveriksi Sävelen, mutta iltapäiväsauna syrjäytti sunnuntaina sen istuttamisen, joten Sävel saa odotella ruukussa toista mökkikeikkaa ja vielä myöhäisempää istutusta.

Kotona minulla kasvaa piparjuurta kolmessa paikkaan. Yhdessä ilmeisen hyvin ja kahdessa muussa heikommin. Kaivoin/revin piparjuuret pois lavankaulus kasvimaalta, jossa piparjuuri ei kovin hyvin viihtynyt. Näistäkin  ohuista juurista sain kuitenkin tehtyä raastetta, johon sotkin pari ruokalusikallista balsamiviinietikkaan. Maukasta kalan kanssa. Typistin siis näitä juuria ja siirsin piparjuuret toisaalle, missä ne tuntuvat menestyvän paremmin.


Mitä syysistutuksia sinä olet tehnyt tai suunnitellut? :)


12 kommenttia:

 1. Piparjuuri on ihana ja kamala, minulla sitä kasvaa vähän kaikkialla eikä sitä saa millään pois, juuret ulottuvat Kiinaan asti. Mutta se on hyvää ja terveellistä, etenkin kalan kanssa ihanaa. Tungen teelusikallisen piparjuuriraastetta nykyään vähän joka ruokaan, kun sitä kumminkin nousee maasta niin paljon.
  Jotakin kukkasipulien istuttamista tässä vielä on edessä, sitä ei voi välttää, vaikka kuinka miettisi, ettei tänä vuonna hanki sipuleita :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinan asti hyvinkin :D En minä löytänyt juurien päitä. Ilmankos kun ovat Kiinassa. Piparjuuren antaja kertoi kyllä, että muistan häntä pitkään, kun kasvi lisääntyy pienistäkin juurenpalasista...
   Muutamia kukkasipuleita pitää tosiaan olla, ihan ilman ei millään pärjää

   Poista
 2. En vielä sipuleita laittanut maahan,ja pitäisi lentsun kourista päästä uloskin pihahommiin.Ja kun vesisateet vielä hellittäisi,niin siinä jo olisi monta toivetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt Pekka Pouta lupaa lähes helteitä viikonlopuksi. Paranemista ja sitten istutushommiin!

   Poista
 3. Onpa kaunis ruusu. Sipuleita olen jo ostanut, mutta en ole vielä laittanut maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Minä ehdin jo muutamia sipuleita istuttaa - hajulaukkaa, tulppaaneja ja kevätkurjenmiekkoja

   Poista
 4. Minä olen onnistunut tappamaan piparjuuren. Taito kai sekin! ='D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä tieto tämäkin, että noin onnistuit ;). Minä yritän samaa viljelylaatikossa, josta nuo revin pois. Katsotaan onnistunko vai ponnistaako kasvi Kiinassa olevista juurenpaloista vielä pintaan!

   Poista
 5. Kukkasipuleita olen hakenut kassillisen, mopo lähti ihan käsistä kun näin kaikki ihanuudet. Sen jälkeen olen kiertänyt kaikki sipulilaarit kaukaa:)) En ole vielä maahan niitä laittanut. Selkeää suunnitelmaakaan ei ole... Mun valkosipulit ovat aika pieniä, johtunee siitä että laitoin ns. kevätlajiketta ja myöhään... En tiedä miks en saanut aikaiseksi lattaa niitä aiemmin. No otan ne kuitenkin sielä käyttöön kun kerran olen saanut jotain kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KUkkasipulien istuttamista siis runsaasti edessä :). Kesä oli niin viileä, joten taisi sekin vähän hidastaa valkosipulien kasvua. Minulla oli nuo valkosipulit yli talven istutettuna. TAlvivalkosipulia kannattaa kyllä kokeilla. Aleksandra on ainakin hyvä lajike.

   Poista
 6. Ihania ostoksia mökkipihalle... meillä tahtoo kirvat ja muut öttiäiset ehtiä syödä ruusunnuput, kun ei aina olla mökillä vahtimassa, mutta olisi ihanaa nauttia mökkikesästä ruusuntuoksussa. Hyvä idea tuo kiinansipuli, siitä meilläkin voitaisiin pitää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. KIrvat on minulla kurittaneet tuoksuherneitä ja onhan niitä mökin ruusuissakin ollut, mutta ruusu on kuitenkin kukkinut. Saapas muuten nähdä miten tuo kiinansipuli kasvaa. Saako siitä versoja jo kesällä? Lapussa luki että hidaskasvuinen ja ruotsiksi nimi on näköjään Höstlök! jospa siitä saakin satoa vasta syksyllä.

   Poista