2018-10-27

Syyssipulit

Palasin kotiin oltuani viikon Helsingissä. Sinä aikana pakkanen oli käynyt kylässä. Sen näki daalioista, jotka töröttivät pihassa ankean tummina ja vettyneinä. Pihakoivukin oli varistanut lehtensä. Koko päivänä ei lämpömittari noussut +2 asteen yläpuolelle.

Tuntuu, että talvi hipsuttelee lähemmäksi.

Napsuttelin iltapäivällä daalioiden varret silpuksi ja peittelin silpun maahan maatumaan. Ne upposivat aika hyvin kuoppiin, joista nostelin juurakot ylös. Istutin myös viimeisiä syyssipuleita. Matkalla kotiin mukaani tarttui mielenkiintoisia laukkoja ja vastustamattoman upeita tasetti narsissin sipuleita. Nyt on siis muutama hyödetty sipuliruukku terassilla odottelemassa pääsyä kellariin.

Päivän sipulit
Irtomyynnistä mukaani halimia sipuleita, joista osan ruukutin:
- Tasettinarsissi, Narcissus × medioluteus 'Erlicheer'
- Puutarhahyasintti Hyacinthus 'Yellowstone'
- Pallolaukka Allium kataviense 'Ivory Queen'
- Pallerolaukka Allium sphaerocephalon
- Ukkolaukka Allium aflatunense
- Kultasahrami Chrocus chrysanthum 'Cream Beauty'

Tasettinarsissin (Narcissus × medioluteus 'Erlicheer') sipulit ovat kauniita
Daalian juurakoita matkalla kellariin
Fiilistelin kukkijoita ja kuvasin pihalla vielä sinnitteleviä kukkia. Vilina valvoi kaikkea toimintaa.


Pari kypsynyttä Maurin makeaa maistiaisiksi puutarhakierroksella

Viime viikonloppuna tein pienen havuistutuksen. Pallolaukkoja, hyasintteja ja krookuksia sain mahdutettua uusien istutusten lomaan. 

Huomenna haravointia ja loput daaliat sisään!
Talviaika voi alkaa!

18 kommenttia:

 1. Hienot kuvat♥ ja kivaa "sipulointia":) Minun pitää vielä tänään nostaa muutamia sipuleita ylös. Tänä kesänä oli ensimmäisen kerran Daalioita kasvamassa ja ihastuin kyllä niihin ikihyviksi, että voikin olla kauniita:) Meillä ei tänään pääse haravoimaan, on sen verran kova tuulen ujellus tuolla ulkona että vie kyllä lehdet mukanaan:) Leppoisaa lokakuun loppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daaliat ovat näyttäviä kukkijoita ja osa niistä kukki minulla tosi pitkään. Tuohan on kätevää että tuuli huiskii liiat lehdet pois tieltä ❤️

   Poista
 2. Ikävä kyllä pian kaikki on lumen alla. Vielä hetken saa nauttia kukista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta ei ole pihalla enää kukkia kuvattavaksi. Nyt näyttää mittari -3. Hrr kylmää

   Poista
 3. Hej Maria!

  Ja, en hel del som skall göras innan vintern, viktigt att daliorna kommer in i värmen. Det är kanske inte den trevligaste sysselsättningen att plantera lökar när det börjar bli kallt men oj, så trevligt det är när de börjar titta fram på våren. Då är man glad att man tog sig tid.

  Hälsningar
  /Gunilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen kastui monta paria hanskoja kun nostin daalioita ja multasin syyssipuleita. Sormiakin ehti paleltaa, mutta oli kiva puuhata vielä pihassa kun maa ei ollut jäässä :)

   Poista
 4. Tasettinarsissin sipulit näyttävät jo itsessään tosi kauniilta.
  Talvi alkaa uhkaavasti jo kolkuttaa ovella. Vielä meillä ei kuitenkaan ole satanut ensilunta.
  Mukavaa sunnuntain jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ne ovat isoja, kiiltäviä suklaanruskeita palloja! Aivan ihanan näköisiä. Kiva kokeilla mitä niistä tulee. Tänään olikin maa jo niin jäinen, että pallerolaukkoja jäi istuttamatta.

   Poista
 5. Monia kauniita kukkijoita, vadelmiakin vielä. Ja ihana Vilina varmasti tykkäsi, kun saavuit kotiin.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vadelmia olen saanut maistella pitkin syksyä. Niitä on kypsynyt tosi myöhään. Vilina oli mukana reissussa kerrostalossa ja ramppasi eilen vähän väliä ulos ja oli innolla mukana pihatouhuissa viikon sisällä olon jälkeen.

   Poista
 6. Ihanat viimeiset kukkijat! Kivat sipulikukkahankinnat, piti osaa ihan googlailla, minkä näköisiä ihanuuksia on keväällä luvassa :) Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊. Minulle pallolaukka ja tuo tasettinarsissi ovat ihan uusia tuttavuuksia, joita varsinkin odotan innolla näkeväni kukassa 😉. Aikanaan saan sitten laitetttua kuvia tänne blogiinkin.

   Poista
 7. Kauniita kukkijia on kuvissa. Kivaa kukintoo on luvassa kevväällä. Miulla ihan on ollu unnouksissa nuo ruukkuun istutettavat. Vielä on sipuleita tiälläkin myynnissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin viime syksynä tulppaaneita muutamaan ruukkuun. Ne ovat vieläkin samoissa ruukuissa. Saapas nähdä kukkivatko vielä ensi keväänä. :)

   Poista
 8. Sipulien hyötäminen ruukkuun on varma tapa saada aikaisia kukkijoita ja niin voi hyödyntää ihan viimeiset kukkasipulialet, vaikka maa olisi jo jäässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime syksynä ruukutin sipuleita aika paljon, kun ajattelin että uusi kukkahuoneeni sitten keväällä kukoistaa loistossaan. Nyt koitan olla vähän maltillisempi uusien sipulien kanssa. Keväällä ruukuissa kukkineita on edelleen samoissa ruukuissa, joten katsotaan kukkivatko uudelleen. Tasettinarsisseja haluan kyllä nyt koittaa uutuutena ruukussa ja pallolaukkaa ;)

   Poista
 9. Hienon näköisiä sipuleita tosiaan oletkin löytänyt, noista ei voi tulla kuin kauniita kukkijoita! Sipulipuuhat taitavat jatkua vielä loppuviikosta, niin lämmintä luvataan tänne seudulle. Viikonloppuna minäkin istuttelin ruukkuihin sipuleita, katsotaan, saanko ne joskus keväällä kukkimaan:) Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama pakkaspäivä oli ja juurikin sunnuntaina oli maa niin jäässä et en pääsyt viimeistelemään istutuksia. Joten loppuviikosta sitten ;). Keväällä saadaan ihastella kukintaa! Mukavaa viikkoa myöskin Sinulle :)

   Poista