2019-02-10

Hapanjuurileipä

Olen käynnistänyt hapanjuuren. Sepä onkin jännää puuhaa. Kasvattelin juurta monta päivää ennen kuin pääsin leipomaan sillä ensimmäiset leivät. Nyt olenkin jo ehtinyt leipoa parina viikonloppuna hapanjuurileipää. Kyllä se on nam hyvää ja lisäksi leivistä tulee paistossa aika kauniita.

Leipiin voi piirrellä kuvoita esim. partakoneen terällä. Harjoittelin tänään muun muassa lehtikuvoiden tekoa.


Ja pientä pitsiä...


 Tällä leivällä on karpalosilmätVilina keskittyy kevään odottamiseenPieni kevään merkki kun Narsissi  'Erlicheer' on avannut nuppuja.
Mukavaa uutta viikkoa!

18 kommenttia:

 1. Harvoin, jos koskaan näkee noin kauniita leipiä, varmasti on makukin hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Maistuvat hyville :). Leipien koristelu on haasteellista, mutta palkitsevaa, jo parin kokeilun jälkeen! Super hienoja leipiä ovat ihmiset tehneet kun katselin instakuvia. En tiennyt että sellaisia leipiä on edes olemassa, sillä eihän sellaisia marketeista löydy.

   Poista
 2. Voi mahdoton miten kauniita leipiä! Hapanjuurileipä on todella ihan eri maata kuin hiivaleipä, niin paljon maukkaampaa. Mutta eihän noita raaski edes syödä!
  Luulen, että olen enemmän samis Vilinan kanssa, ei hänkään taida olla kummoinen jauhopeukalo... sen sijaan lojuminen ja kevään odottaminen sujuu hyvin ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on nyt pienoinen hurahdus hapanjuureen. Hyvä kun talosta löytyy syömäreitä niin voin testailla uusia leipäkuvioita ;). Minun pitäisikin ottaa Vilinan täydellisestä löhö asenteesta oppia vähän useammmin, mutta nyt jauhot pöllyää....

   Poista
 3. Todella kaunista ja rakkaudella valmistettua leipää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin kutkuttavan luovaa hommaa! Parasta kun pojatkin tykkäävät ja pistelevät leipää niin että voin leipoa lisää kun menekkiä on.

   Poista
 4. Onpa kauniita leipiä! Hapanjuureen olen leiponut sekä vaaleaa leipää että ruisleipää, tosin ruisleipä ei ole kertaakaan onnistunut täydellisesti. Pitäisi varmaan saada joku kokeneempi näyttämään kädestä pitäen :D Seuraavalla kerralla aion kyllä kokeilla vaalean leivän koristelemista. Ei ole tullut ennen mieleenkään sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä on ihan uutta juttua ja ruisleivän tekoa en ole vielä opetellut yhtään. Koristelu on super kivaa!!! Uunissa vasta koristelut "aukeavat" ja saavat lopullisen värin ja muodon. Tosi jännää. ;)

   Poista
 5. Upeita leipiä ja kauniit pintakoristelut. Vilinalla on hyvä asenne kevään odotteluun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Leipien kuviointi on aika koukutavaa puuhaa. Vilinalla olis muuten hyvät viiltely kynnet omasta takaa, jos se yhtään jaksais osallistua tähän leivän tekoon ;). Voisin pistää partakoneen terät syrjään...

   Poista
 6. Kylläpä on kauniit leivät. Ihan taidetta oot tehny! Minnuu kovasti tuo vaalean leivän juuri kiinnostaa. Ruisleivän paistan juureen, vanha, anopin peru on se juuri. Netistä jo ohjetta kahtelin vaalean leivän juureen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehitin juuren "Leipävallankumous" kirjan ohjeilla. Kirjassa on selkeät ohjeet! Facebookissa on myös kirjan tekijän ja aika monen muun hapanjuurileivontaan hurahtaneen ryhmä, josta löytyy vinkkejä.

   Poista
 7. Ompa upeita leipiä pinnaltaan ja varmasti myös sisus on mitä maittavin .Laita ihmeessä tänne ohje jos viitsit .Minä leivon aika paljon ja tämä alkoi kyllä kiinnostaa. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Nila, hapajuurileivän leivonta on hiukan erilaista kuin hiivalla leivonta. Taikinaa väännellään ja käännellän vaikka kuinka. Juuren kasvatusohjeet löytyvät täältä: https://www.meillakotona.fi/artikkelit/haluatko-elamasi-parasta-leipaa-tee-oma-hapanjuuri-katso-selkea-ohje-vaihe-vaiheelta

   Leivän perusraaka-aineet ovat juuri, vesi, vehnäjauhot ja suola. Googlaamalla löydät varmasti helposti ohjeet, sillä monet ovat ohjeita kirjoittaneet. Eliisa Kuuselalla on myös hyviä YouTube videoita aiheesta.

   Poista
 8. Sinä se piirtelet kukat ja pitsit. Minä mietin, miten leipä kohoaisi... Väliin onnistuu, väliin ei. Pitänee harjoitella, kiitos ohjeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh heh, yritystä minullla on vaikka kuinka ja harjoitus jatkuu täälläkin ;). Jos oikein luin tuossa mennä iltana niin yksi englantilainen hapanjuurileipuri pitää taikinaa koko yön tiskipöydällä.... taikina kuplii sitten ihan villisti aamulla. Taidanpa kokeilla, jos saisi kohoamista edistettyä ;)

   Poista
 9. Onpa ihanannäköisiä leipiä!
  Ja kukkia;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on nyt minulle ihan uusi maailma, että leivistä voi tehdä näyttäviä kuvioimalla! Lopputulos selviää vasta kun ottaa leivän uunista ulos, jännää.

   Poista