2019-09-17

Peura-aita

Minulla oli keväällä suru puserossa, kun nipsis napsis kaikki ensikukkijat hävisivät pihasta parempiin suihin. Tontti rajoittuu yhdeltä sivulta pieneen metsäkaistaleeseen, josta peurat tai kauriit (mitä lie jotain sorkkaelukoita) marssivat polkua pitkin pihaamme. Ne tulivat hakemaan ruokaa talvella kaivamalla lumen alta sekä keväällä, kun piippoja alkoi nousta maasta.

Lumet eivät ehtineet sulaa, kun tein suunnitelman peura-aidasta tonttimme yhdelle sivulle eli juuri sinne metsikön reunaan. Haimme aidalle myös luvan kaupungin rakennusvalvonnasta. Olin  täpinöissäni ja ajattelin, että aita äkkiä pystyyn.

Ei ollut aita valmis pääsiäisenä, juhannuksena tai edes kesäloman jälkeen. Mutta nyt se on pystyssä sen verran, että voin ottaa siitä kuvia, jee!!! Olen iloinen, että aita on hyvässä mallissa. Yksi puuttuva tolppa ja muutamat pikkujutut saadaan siihen tehtyä ennen uutta peuravaaraa.

Kuvassa vasemmalla on "oven karmit". Siitä pääsee siis metsään ja vanha portti on vielä kunnostettavana
Tästä kohdasta puuttuu vielä alin ja ylin harjaterästanko

Aitadassa on kolme osiota, joissa on 6 mm vahvuista teräsverkkoa. Vastaavasti kolmessa osiossa on pelkkää 8 mm harjaterästä. Tässä kohtaan tuli pieni suunnitteluvirhe, sillä reilun 2m jännevälissä harjateräs olisi saanut olla 10 mm vahvuista. 8 mm vahvuinen harjateräs olikin hieman "löysää" näin pitkänä. Tykkään kuitenkin, että koko raja ei ole teräsverkotettu.

Aitaolppa on kiinnitetty betonimötikkään, joka on piilossa kivien keskellä

Tontina rajalla on vanhastaan kiviaita tai rajaa myötäilevä kiviröykkiö. Maahan oli mahdoton kaivaa aitatolppia. Ratkaisin tolpien pystytyksen niin, että valoin ämpäreihin betonimötikät ja niihin tolppia varten teräsanturat. Toppia pystyssä pitävät betonimötikät ovat piilossa tuolla kivien keskellä.

Laikkuköynnöksen ostin jo heti keväällä ja istutin kiviaidan viereen. Nyt on myös verkko pystyssä köynnöksen takana
"Oviaukon" vaakapalkki vaatii vielä vähän mustaa väriä ja harjateräkset ovat asentamatta aukon vasemmalle puolelle

Kiviaidan vieressä on viime syksyn istutus marjapihlaja "Burka"

Aita tulee päättymään kukkamökin taakse. Sinne on pystyttämättä yksi tolppa.


Nyt olisi pystyssä hyvää kiipeilyverkkoa monta metriä vaikka kelloköynnökselle.

Keijunmekko ei tänä kesänä kovin suuresti vielä ensimmäistä verkkoa vallannut ;)

Aita tulee sitten aikanaan tosi testiin, että pitääkö se eläimet poissa tontilta. Jos ei pidä niin ainakin on vapaata köynnöstukea pihassa. Maa tosin on aidan juurella paikoitellen huono juurikin kivien ja kallion takia.

24 kommenttia:

 1. Tulppaanit ovat kauriiden herkkua :) Hieno aita, toivottavasti se pitää eitoivotut vieraat poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, nätisti ne niitä keväällä napsi. Marjapihlajan juurelle kiviaidan vieraan laitoin tietysti syksyllä tulppaaneja. Keväällä löysin eräänä päivänä kiviaidan vierestä kasan sipuleita. Kauris oli syönyt lehdet tulppaaneista, jotka olivat nousseet siinä ruokaillessa pehmeästä mullasta ylös ja nostanut sipulit nätisti syrjään pinoon.

   Poista
 2. Hieno aita!! Bonuksena vielä köynnöstuki :). Tuo toteutus sattui todella luontevasti maisemaan, onnittelut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Köynnöstuki on ihan paras juttu ;). Muutaman köynnöksen olen jo istuttanut aidan juurelle ja eiköhän sinne vielä joku köynnöskuoppa synny vielä jatkossakin

   Poista
 3. Onpa hyvä idea!
  Tykkään näistä teräsverkoista ja harjateräksistä. On kiva, ettei aita ole umpinainen.
  Ja sait tosiaan mahtavan määrän köynnöstukea puutarhaasi.
  Itse tein harjateräksistä muutaman "tiipii"n köynnöstueksi tänä kesänä. Vähän samalla tyylillä kuin usein nähdään heinäseipäistä tehdyn.
  Sain hyvät köynnöspilarit köynnösruusulle ja köynnöskuusamalle.
  Ihania syyspäiviä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En halunnut perinteistä lauta-aitaa, jota ehdottivat rakennusvirastossa. Tässä on just kiva että se on melko huomaamaton ja näkee läpi. Oletko jo laittanut tiipii kuvat blogiisi? Olisikin kiva nähdä millaiset teit :). Tuoksuköynnöskuusaman istutin muuten jo tuonne aidan juurelle ;)

   Poista
 4. Hyvä aita. On ikävää, kun sorkkaeläimet saapuvat puutarhaan. Toivottavasti eläimet pysyvät muualla tästä lähtien. Minulla on kokemusta keijunmekosta sekä taivasalla sekä katoksessa. Jostain syystä se kasvaa aina paremmin ruukussa katoksessa. Taivasalla maassa se ei juuri tuuheutta kasva, ei kyllä korkeuttakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kiertävät nyt ohi toisaalle! On muuten hyvä laittaa kasveja eri paikkoihin kasvamaan. Näkee miten kasvualusta ja paikka vaikuttavat kasvuun. Minullakin ruukussa keijunmekko rehottaa hienosti. Tuolla kiviaidan luona oli liian kuivaa.

   Poista
 5. Toivottavasti aita auttaa pitämään peurat poissa puutarhasta. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, haluaisin ensi keväänä nähdä taas kurjenmiekat, kun niitä tänä keväänä ei ollut! 🙃

   Poista
 6. Hieno aita. Toivotttavasti toimii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Pistän portin kiinni ja sanon, että ei tänne kiitos!

   Poista
 7. Hyvä idea käyttää harjaterästä aidassa. Opahan aita oman näköinen, eikä perus verkko tai lauta-aita mitä yleensä näkee. Köynnösten alkaessa kasvaa, tuo tulee olemaan vieä upeampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on laikkuköynnös, viiniköynnös, vuohenkuusama ja yksi kärhö juurtumassa, joten hienoa, jos ne kotiutuvat aidan viereen! Muutama harjaterästanko pitää vielä hakea rautakaupasta lisää aitaan ihan ylimmäiseen riviin. Nyt osaan ostaa 10 mm vahvuista 😉

   Poista
 8. Toivottavasti pysyy jänikset ja peurat poissa. Jos ei pysy niin ainakin teillä on oikein kivan näköinen aita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Toivotaan, että toimii. Jäniksistä täällä ei olekkaan ollut murhetta. Ehkäpä alueen kettu on pitänyt jänikset loitolla....

   Poista
 9. Kauniisti maisemaan sulautuva aita, joka on tosiaan vallan mainio köynnöstukenakin. Jospa kauriit/peurat/sun muut ahmatit pysyvät nyt poissa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, nyt on yritystä pitää sorkkajalt loitolla ;). Mukavaa vkoloppua!

   Poista
 10. Harmi kun teillä on noita sorkkaeläimiä noin runsaasti. Meille ne ei oo vielä juurikaan levinneet. Pienet metsäkaurii muutaman kerran on pihan poikki kulukeneet suurempia vahinkoja tekemättä. Hyvä aijasta tulloo ja on köynnöstukena erinomaiset!

  VastaaPoista
 11. Aidasta tuli kaunis, toivottavasti se pitää sorkkaeläimet pois teidän mailtanne!

  VastaaPoista
 12. Hieno on aita. Meillä on mökillä erittäin paljon näitä samoja peuroja ja kauriita pihapiirissä asti. Puutarha oli pakko aidata kokonaan. Ne kyllä löytää tiensä muualtakin jos tahtovat, heti siitä mistä aita loppuu. Meinaan kokemuksia on. Mutta kyllä nämä vähän hillitsee niiden suoraan kulkua.

  VastaaPoista
 13. Aidasta tuli todella kaunis ja sopii hyvin maisemaan :) Toivottavasti pitää herkkusuut poissa puutarhasta!

  VastaaPoista
 14. Toivottavasti tuo teräsverkkoaita auttaa. Meilläkin pihamaalla kävi eläimet syömässä kaikki kukat. Rakennettiin myös aita ja se on kyllä pitänyt eläimet poissa. https://www.mkraudoitus.fi/raudoitteet/

  VastaaPoista
 15. Hei - miten on peura-aitanne toiminut? Mielelläni kuulisin kokemuksiasi näin muutaman vuoden jälkeen, miten tuo on toiminut. Löysi blogisi/tämän kirjoituksesi saman peuraongelman kanssa painiessani, ja tämä ideasi ja toteutuksessa vaikutti aivan mahtavalta - näyttää tosi hyvältä eli lähes näkymättömältä :). Olen vain kuullut, että peurat hyppäävät kevyesti yli 2m aidan ja tulevat halutessaan alikin - miten teillä: toimiiko muunakin kuin köynnösten tukena? Kiitos etukäteen, jos kerrot kokemuksistasi <3


  VastaaPoista