2019-10-11

Niitty työpaikan edustalle

Suomen ympäristökeskus, jossa työskentelen muutti vuosi sitten Töölöstä Helsingin Viikkiin. Aluetta kutsutaan Viikin Tiedepuistoksi. Viikissä on vanhastaan yliopiston rakennuksia ja toimii siellä edelleenkin Helsingin yliopisto. Yliopiston tiloja on tosin siirtynyt myös muuhun käyttöön. Suomen ympäristökeskus on nyt vanhoissa yliopiston tiloissa, joihin meille on remontoitu avokonttori.

Ensi viikolla tempaisemme työporukan kesken. Perustamme toimiston edustalle luonnonkukkaniityn ja istutamme samalla kevään sipulikukkia. Niitty ei kertaheitolla kehity, mutta nyt annetaan ainakin mahdollisuus pienen palan maata kehittyä monimuotoisemmaksi kuin perinteinen nurmikko.Keräsin eilen luonnonkukkien siemeniä päivänkakkaraa, puna-ailakkia ja ketoneilikkaa tuota niittyä varten, kun niitä vielä löysin omasta pihasta. Laitoin niistä  siemenistä kuvankin Instan puolelle.

Ihana ketoneilikka taustalla
Toivottavasti siis tulevina kesinä Suomen ympäristökeskuksen edustalla saadaan nähdä niittykukkien loistetta, perhosia ja paljon pölyttäjiä, joita  siellä ei vielä menneenä kesänä näkynyt!!!

Omassa puutarhassa on syksy edennyt. Pari pakkasyötäkin on jo koettu. Minulla tuli yhtenä aurinkoisena päivänä olo, että nyt haluan kuvata vielä kukkivat kasvit, ennen kuin halla ja kylmyys lopulta vie kaikki. Osa pelakuista ja verenpisarat ovat edelleen ulkona vietettyään muutaman yön vilpolassa. 
Kelloköynnös

Laitoin talvivalkosipuleja maahan. Maahan pääsi sekä isoja kynsiä, pienempiä kynsiä, isoja itusilmuja ja pienempiä itusilmuja. Keräsin kesällä isoista ja tummista eteläpihan kukkaruukuista valtavia yksikyntisiä! En tiedä miten ne olivat kasvaneet niin isoiksi!!! Siitä innostuneena kylvin itusilmuja myös muutamaan isoon saviruukkuun. Kuvailin verenpisaraa ja etsin sopivaa kuvakulmaa. Vilina kiinnostui toimistani ja oli kohta päivystämässä kyseisen verenpisaran vieressä. Mun ihana puutarhakissa!
 

Vilina toivottelee mukavaa syysviikonloppua!


12 kommenttia:

 1. Vilinan tyytyväinen ilme ♥
  Mahtava juttu tuo niityn perustaminen! Sehän sopii teidän aiheeseen täydellisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vilina on aina niin iloinen kun saa seuraa pihalle. Luonnonkukkaniitty on hyvä aihe. Mietin itsekseni, että tuleeko meille sitten ensi vuonna niittotalkoot ja saa ottaa viikatteen mukaan kun lähtee töihin ;)

   Poista
 2. Hieno juttu tuo niityn perustaminen! Sisaren esikoinen siellä Viikissä on opiskelemassa, suapi nähä hoksovaako teijän niityn, kuhan on kukinnassa. Mukavat kuvat Vilinasta ja verenpisarasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tässä pääsee nyt seuraamaan niityn kehittymistä! Menestystä opintoihin, opiskeluaika on antoisa vaihe elämässä :). Epäilen että niityn kukinta on vielä aika vaatimaton ensi kesänä... Vai mitenkäs nopeita ne luonnonkukat on siemenestä kukkaan?...... Täytyykin kysellä sitten talkoissa paremmin asiaa tuntevilta!

   Poista
 3. Luonnonkukkaniitty tulee tuomaan paljon iloa niin ihmisille, kuin ötököillekin. Hienoa.
  Suloinen Vilina. 🍃🍁🍂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aivan innoissani kun pääsen perustamaan niittyä ja tekemään pientä ekotekoa ensi viikolla 🌾. Vilina painelee edelleen pihalla, vaikka jo pimeää ja kello paljon. Minä nukahdan nyt. Onneksi isäntä valvoo ja päästää meidän kissakuningattaren sisään yöksi.

   Poista
 4. Niityn perustaminen keskelle kaupunkia on kiva ajatus. Päivänkakkara on todella hyvä valinta niittykasviksi, sillä se kukkii niin pitkään. Lisäiloa tuovat kevään sipulikukat. Minä olen miettinyt, mitä syksyllä kukkivaa voisi laittaa omille pikkuruisille niityilleni, sillä ne ovat olleet aika pitkään tylsän näköisiä. Ehkä joku kuivassa paikassa viiihtyvä kesäkukka... Vilinalla on hyvin tyytyväinen ilme ja mikäpä ettei: verenpisaran kukkien väri korostaa kauniisti hänen turkkinsa väriä :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitty monipuolistaa sitä ympäristöä. Omassa pihassa muutama päivänkakkara kukassa vieläkin niin se on tosiaan pitkään kukkiva! Minulla malva kukkii nyt uudelleen mökillä mutta se ei ole passseli luonnonkukkaniityn lajiksi. Saa nähdä mitä siemeniä muut tuovat ja mitkä lajit sitten ottavat sen niityn haltuun! Kylläpä Vilina nyt nauttii olostaan ja kehrää , kun turkkia niin kehutaan :)

   Poista
 5. Niityn perustaminen kuulostaa hyvältä. Siitä on iloa niin teille työntekijöille, kuin ympäristössä liikkuville ihmisille. Kunhan niitty alkaa kukoistamaan, se saattaa innostaa katselijoita kauempaakin ihastelemaan. Espoossa on eräässä paikassa kesantopelto, jota reunustamaan omistaja kylvää joka vuosi pitkän kaistaleen noin kolmen-neljän metrin leveydeltä kesäkukkia. Osa ilmeisesti siementää jo itsestään. Näky ihastuttaa joka vuosi yhtä paljon.
  Vilina on ihana puutarhakissa. Rapsutukset hänelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin myös kesällä kuvan jostain kukkia täynnä olevasta kesantopellosta ja johan oli upea! Mielenkiintoinen tämä meidän pieni niittyprojekti on. Minä vaan olen epäileväinen, että tuskin kukinta ainakaan heti kovin näyttävä on. Näyttävyys ei tässä taidakkaan olla se pääasia vaan luonnon monimuotoisuus ja kotimaiset luonnonlajit.

   Keräsin viikonloppuna mökillä lisää puna-ailakin siemeniä purnukkaan, mitä vielä löysin. Oli muuten käsittämätöntä miten paljon pieniä ötököitä keräsin huomaamattani siemenkotien mukana purkkiin. Katselin lasipurkkiin seuraavana päivänä ja siellä oli 4-5 hämähäkkiä, lude, mini leppäkerttu ja lukuisa määrä pikkuötököita!!! Kukkien siemenkodat taisivat olla niiden suojapaikkoja.

   Hakeekos Vilinakin suojaa verenpisaran kyljestä, mietin kun Vilina nauttii rapsutuksista

   Poista
 6. Puutarha-apulaiset ovat mukavia, varsinkin kehräävät sellaiset!
  Ja ihana idea tuoda niittyä kaupunkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidetaan nauttia puutarhaseurasta Vilina ja minä puolin ja toisin. Juu niittyä pukkaa Viikkiin. Toivottavasti esimerkki innostaa mahdollisesti muitakin.

   Poista