2013-06-13

Omenapuun tuho vai tuholainen?

Tänään huomasin pienessä, viime keväänä istutetussa omenapuussa verkkomaista "höttöä" ja siellähän seitin sisällä vilisi pieniä toukia ahmimassa tuoreita meheviä lehtiä ulostepalleroiden seassa. Kauhukseni huomasin, että samat elukat ovat itseasiassa levittäytyneet kaikkiin omanapuihin!
  

APUA mitä nämä on ja vieläkö näistä on mahdollista päästä eroon? En kannata kemiallisia torjunta-aineita, mutta nyt pitää jo alkaa harkita! Keräsin seittikasoja käsin ja mukana tuli sitten noin sentin mittaisia matoja, jotka liiskaantuvat helposti käsissä. Kun käsi osuu ison matokasan kohdalle, niin aina sieltä jokunen toukka pudottautuu seittinsä varaan kuin hämähäkki ja yrittää karata.

Olisiko tuomenkehrääjäkoin toukka? Ainakin tuomia on tällä seudulla kaluttu aivan paljaaksi...mutta maistuuko niille myös omenapuu?

Tuomenkehrääjäkoin (Yponomeuta evonymellus) lisäksi Suomessa tavataan pihlajakehrääjänkoi (Yponomeuta padellus) ja omenankehrääjäkoi  (Yponomeuta malinellus).

Jari Kaitila Suomen Perhostutkijain Seura:
Kasvilta toiselle nämä lajit eivät siirry, vaan tuo ravintokasvivaatimus on hyvin selvä. Toisin sanoen, jos lähistön tuomissa on runsaasti näitä seittejä, niin omenapuiden puolesta ei tarvitse olla lainkaan huolissaan. Mutta jos seittejä on pihlajilla, niin silloin kannattaa seuraavana keväänä olla hereillä ja tarkkailla omenapuitaan lehtien kehittyessä.

Jos "seittipesiä" alkaa näkyä, niin ne kannattaa mahdollisuuksien mukaan kerätä pois tai tarvittaessa myrkyttää. Toisaalta tämä omenan (ja pihlajan) laji ei oneksi ole juuri koskaan aivan massoittain esiintyvä eli se ei kalua puita tyhjäksi samaan tapaan kuin tuomenkehrääjäkoi tekee.

Jos jollakin alueella omenilla ja/tai pihlajilla seittipesiä on runsaasti, niin seuraavana talvena lehdettömiä omenapuita kannattaa tarkistella sen varalta, näkyykö niissä kuivuneita lehtimyttyjä. Lajin pienet toukat talvehtivat näissä kuivuneissa lehtikääröissä ja jos ne jo talvella kerää pois, niin saa olla seuraavanakin kesänä omenapuut rauhassa.

Tämä olento piti sadetta puutarhatuolin suojissa, mutta sille kävi aika huonosti kuvauksen jälkeen. Taisi kyllä olla viaton ainakin tämän omenapuuepisodin osalta.

Lisätty 10.8.2013:

Omenapuut ovat edelleen hengissä ja voivat hyvin, vaikka en saanut kaikkia kehrääjäkoin seittipesäkkeitä tuhottua. Jossain vaiheessa, tarpeeksi omenapuun lehtiä rouskutettuaan, toukat koteloituivat seitin keskelle. Heinä-elokuun vaihteessa kehrääjäkoit kuoriutuivat ja puutarhassa lenteli pieniä valkoisia kehrääjäkoiperhosia.
Kehrääjäkoi 1.8.2013

Kaneli-omenat kypsyvät 8.8.2013

4 kommenttia:

  1. Juu, tuomenkehrääjäkoi. Niitä on tänä vuonna paljon. Huomasin omassa ompussa pari tuollaista keskittymää, leikkasin tylysti ne kohdat pois ja laitoin polttoon nuo pirulaiset.

    VastaaPoista
  2. Tuomenkehrääjäkoiksi mäkin epäilen. Meillä on kaksi tuomea pienen omenatarhan molemmilla reunoilla ja veikkaan, että joutuvat kaadetuksi. Omenapuihin seittejä ja toukkia ilmestyi heti sen jälkeen, kun tuomeenkin ilmestyi. On meillä tosin pihlajakin puutarhan rajalla. Ihan ensiavuksi leikkasin seittikohtia pois ja lisäksi meillä ruiskutettiin puut mäntysuopaliuoksella. Tuon ruiskutuksen jälkeen ei ole enempää seittejä ilmestynyt.

    VastaaPoista
  3. No johan on...toivottavasti pääset noista eroon!

    VastaaPoista
  4. Vaikea tuollaisia pieniä matosia on tunnistaa, minkä lajin kehrääjäkoi on kyseessä. Kunhan nyt vaan saisin niistä suurimman osan kerättyä pois. Löysin eilen pari toukkaa mutustelemassa tuoreita mustaherukan lehtiä. Äkkiä katsomalta näyttivät ihan samanlaisilta kuin omenapuissa olevat "seittityypit".

    Pitänee tänään nostaa pidemmät tikkaat pystyy, jotta saisin vielä muutaman pesäkkeen tuhottua. Harmi kyllä ylimpiin oksiin en millään ylety.

    VastaaPoista