2014-05-13

Tulppaanien kasvatus

Viime keväänä en millään tavoin lannoittanut tulppaaneja saati sitten nostanut niitä maasta ylös kukinnan jälkeen ja lehtien kuihduttua. Yksinkertaiset tulppaaanit näyttävätkin kukkivan sinnikkäästi vuodesta toiseen, mutta mites on laita noiden pitkälle jalostettujen? "Exotic Emperor" -tulppaaneista vain puolet alkuperäisistä kukkii enää toisena vuotena ja kukinnot tuntuvat pienetyneen niistä valtavista vuoden takaisista, jottka näyttivät aivan lumpeen kukilta. Aivan uskomattomasti kukkivat viime keväänä myös"Antoinettet". 12 sipulista tuli laskujeni mukaan kukkia yli 50. No ei ihme että tänä vuonna ei tullut yhtään. Taisi olla aika ponnistus se kukinta ja minä en tajunnut lainkaan edes lannoitetta antaa. Nyt ole aloittanut tulppaanien lannoituksen. Olen laittanut niiden juurelle kanankakkarakeita ja vielä kastellut kukkalannoitteella. Ensi keväänä sitten nähdään toipuvatko "Antoinettet" tai muut "super"-lajikkeet vielä kukkimaan.

Tulppaani "Exotic Emperor"

Tulppaani "Red Revival"
Yksinkertaiset tulppaanit "Red Revival" ovat kukkineet uskollisesti jo muutaman vuoden ilman lannoitusta.


Kasvitieteellinen tulppaani

Kasvitieteellinen tulppaani

Kasvitieteellinen tulppaani

Viime syksynä istutin sekoituksen kasvitieteellisiä tulppaaneja. Niiden värit hehkuvat mielestäni erityisen intensiivisesti. Johtuukohan se kasvupaikan valosta vai onkohan niissä erityisen paljon väriainesta? Lehdetkin ovat osalla kauniin kirjavia.
Kasvitieteellinen tulppaani "Pinocchio"
Prinses Irene
"Prinses Irenen" kasvua voin seurata myös sisältä keittiön pöydän äärestä. Nuput jo vähän rakoilivat tänään.

La Courtine Parrot
"La Courtine Parrot" näyttää tämän kevään kuningastulppaanilta. Tulppaanit ojentelevat korkeuksiin kuin hanhet päätä ja kaulaansa. Näille pitää antaa erityisen hyvin lannoitetta. Ja heinäkuussa meinaan kaivaa nämä papukaijatulppaanin sipulit tuulettumaan ja kuivumaan. Katsotaan siten saadaanko näistä isoja vielä toistamiseenkin. Kävi mielessä, että on tainnut kuun vaihe olla kohdallaan kun olen nämä viime syksynä istuttanut. Sen verran korkeita ovat! Näittekö Viherpiha-lehdessä lukijan kuvan, kun hän oli testannut kuun vaiheen mukaan tulppaanien istutusta muutaman päivän välein. Huima ero kasvussa! Täytyyköhän tässä ruveta kuun vaiheitakin tarkkailemaan lannoituksen lisäksi....

Mukavia tulppaanipäiviä! T.Maria

2 kommenttia:

  1. Mäkin haluan tulppaanipäivä. Siellä ne nököttää kaikki visusti kiinni vielä :) Sulla on on ihan mielettömiä! Mä aion ostaa syksyllä vain noita erikoistulppuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Kati! Tulppaaneja on mukava istuttaa, kun heti talven jälkeen pääsee ihastelemaan näyttävää kukintaa. Jotta erikoistulppujen (kerrotut jättikukat) kukinnasta pääsisi nauttimaan useampan keväänä niin niitä pitää ilmeisesti vähän lannoitella ja jopa nostaa kukinnan jälkeen ylös maasta.....ja istuttaa uudelleen.

      Poista