2013-08-02

Ruovikon niitto - kotikonstein

Ruovikko eli järviruokokasvusto (Phragmites australis) voi kasvaa tajuttoman korkeaksi, tiheäksi ja sitten ruovikko usein vielä laajenee kesä toisensa jälkeen. Mökillä ruovikko peitti rantasaunan terassilta merinäköalan, joten projektiksi muotoutui ruovikon niitto.

Ruovikon poistaaminen onnistuu kotikonstein niittämällä, jos on tarpeeksi sisukas. Meidän mökillä se tapahtui niin että heinäkuun loppupuolella/elokuun alussa katkottiin kasvusto mahdollisimman alhaalta. Ajankohdan valinnassa ideana on se, että täyteen mittaan kasvanut ruovikko katkotaan ennen kuin se ehtii kerätä lehtivihreän ja kesän aikana keräämänsä ravinnon juuristoonsa.

Ensimmäisenä kesänä homma tuntuu toivottomalta, mutta toisena kesänä urakka on jo paljon pienempi kun kasvusto taantuu leikkuun ansiosta. Parina kesänä kun kasvuston on saanut poistettua hyvin niin juuret alkavat mädäntyä ja uusia versoja ei juurikaan tule.

Ruovikon katkomisessa apuvälineenä käytettiin puutarhasaksia, koukkuteräinen saha, venettä ja olihan käytössä myös ruovikon leikkuuseen tarkoitettu kaksiteräinen "viikate". Siitä kun opin käyttämään ruovikkoviikatetta löyty postaus tästä: klik

Käytin myös puutarhan sekatöörejä leikkuuseen. Nippu ruokoa käteen ja naps poikki. Tällä tavalla ruoot saa nätisti ladottua kasaan ja siiivoustyö helpottuu, mutta ei näin kovin suurta aluetta voi putsata saati sitten syvästä vedestä katkoa. Vesuri saattaisi sekin olla aika hyvä työkalu tässä hommassa, mutta sitä ei olla kokeiltu...


Ennen ja jälkeen: Nyt näyttää varsin hyvältä, sillä noin 50 m2 kokoisesta ruovikosta on enää rippeet jäljellä, kun niitto on tehty kolme kertaa. Kasvustoa ei tänä kesänä ole noussut kuin muutamia hassuja pieniä korsia.

 Ensimmäinen niitto 2010. Niittäjälle kyllä sauna ja uinti maistui.
 Kesällä 2013 olen niittänyt pienen palan ruovikkoa toisesta paikasta venevalkaman vierestä.
 Leikattua kaislaa nätisti pinossa odottamassa toisaalle kuljetusta.
 2-3 kesänä niitetyn kaislikon juuristo on 99% kuollut ja alkanut maatua. Matalan veden aikaan kaivoin tätä ainesta kottikärryllisen rannasta ja kuskasin kompostiin maatumaan.

Ruovikosta puhutaan usein kaislikkona "kaislikossa suhisee". Mökkinaapureilta olen oppinut synonyymina sanan "kahila". Kahilaa on saaressa edelleen paljon ja myös katavaa kasvaa runsaasti.

4 kommenttia:

 1. Tuo kaislikon raivaus on meillä miehen hommaa. Viikate käteen lämpimänä päivänä ja järveen. Kolme vuotta sitten tänne muuttaessamme ranta oli aivan ummessa. Joka kesä sitä on siivottu ja pikkuhiljaa hiekkapohjakin on paljastunut, kun vesi on päässyt kunnolla rantaa huuhtomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuullostaa hyvältä - olet saanut miehen hommiin ja vielä hiekkapohja ruovikon tilalla - wau!

   Poista
 2. Huh, mitä hommaa! En kyllä kadehdi, vaikka mökistä ollaankin haaveiltu. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hikistä hommaa! Nyt ei taitaisi voimat enää samaan riittää, mutta uutena mökkiläisenä ekana kesänä oli riittävästi raivausenergiaa.

   Poista