2015-08-18

Ruovikon niitto

Ruovikon niitto sujuu kaksiteräisellä viitakkeella kuin tanssi! Tämä työkalu on ollut meillä mökkivajassa jo muutaman vuoden. Nyt vasta tajusin, että sehän onkin kätevä työkalu. Leikkaa veden alta ruovikon helposti poikki. Aikaisaemmin testasin tätä viikatetta kuivalla maalla tai veden pinnalla, jolloin ruovikko vaan taipui terän edessä eikä katkennut. Pidin kapinetta ihan hyödyttömänä. Kuinka ollakkaan veden alla katkaisu hoitu loistavasti, kun vesi vastustaa sopivasti ruo'on kaatumista ja niin se napsahtaa poikki viikatteella.

Olen postannut ruovikon niitosta aikaisemminkin. klik! Ruoko ei juurikaan kasva parin tehokkaan niiton jälkeen mökkisaunan edustalla. Poisin siitä muutaman hassun korren. Viikonloppuna intouduinkin avartamaan ranta´näkymää laiturin toiselta puolelta, kun kaksiteräinen viikate toimi kerran niin hyvin ruokoleikkurina.


Venevalkaman vierestä niitettyä aluetta. Vene jäi juuri kuvan ulkopuollle.
Ruokokasan keräämisessä oli niittoa isompi homma
Niitetty järviruoko
Ruokojen keskellä kasvoi tämmöinen kukka. Jätin pystyyn. Aallot varmaan tuoneet siemenen rantaan.  Nätti lilan häivähdys.

Saunan edustalla kasvaa nyt järviruo'on sijaan toista vähän matalampaa kasvia. Annan sen olla. Ehkä se vähentää järviruo'on siementen itämistä rannassa. Vanhat ruokojuurakot ovat kuolleet.

Vilina ihastelee saunan terassilla merimaisemaa. 

Eipäs hän taidakkaan olla kiinnostunut maisemasta.
Huomaa etutassujen asettelu helteellä sopivasti varjoon!

Uimarit nauttivat rannasta ilman ruovikkoa.
Vesi oli viikonloppuna korkeapaineen ansiosta tosi alhaaalla.


2 kommenttia:

  1. Minä olen niin monta vuotta jo etsiskellyt kaikilla käymilläni markkinoilla ja toreilla, kunnollista takorautaista viikatetta. Empä ole löytänyt:( Nyt löysin netistä paikan mistä voisi tilata uuden. Seuraava pohdinta onkin, otanko yhden käden mallin vai ihan perinteisen ;) Hintaa uudella on sen verran, että olisi hyvä päästä ensin jossakin kokeilemaan. Tuo kaksiteräinen on tosiaan kait ihan tarkoitettukin rantojen niittoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kaksiterämalli taitaa tosiaan olla juuri ruovikon niittoon kehitetty malli. Valmistettu Suomessa ja terä on just sopivassa asennossa ruovikon leikkuuseen ja terän voi teroittaa. Minulla ei muista viikatteista ole juuri kokemusta. Kahdella kädellä saa ehkä tukevamman otteen.... Jos on paljon niitettävää. Tämä on K-raudasta hankittu, jos isäntä muisti oikein....

      Poista