2016-10-12

Talvivalkosipulin kasvatusta itusilmuista

Talvivalkosipuli on mukava kasvatettava. Itse kasvatetut sipulit ovat säilyneet minulla keittiön purnukassa hyvin ja ne ovat pitkään uskomattoman mehukkaita. Kynsistä aivan heruu nestettä, kun niitä leikkelee.

Nyt on hyvä aika istuttaa talvivalkosipuli. Se kaipaa runsaasti ravintoa. Minusta on loistavaa, kun talvivalkosipulipenkkiin voi tyhjentää kompostia lähes mielin määrin. Kompostiin tulee tilaa syksyn lehdille, joiden sekaan tyhjennän talven aikana biojätekompostia jälkikypsymään.

Laitoin sunnuntaina maahan valkosipulin itusilmuista kasvaneita pyöreitä pikkusipuleita. Nyt pääsin kokeilen millaisia sipuleita niistä kasvaa ensi kesäksi. Itusilmut kasvoivat viimetalven ja kesän aikana pikkusipuleiksi. Loppukesän ne kuivuivat ulkovarastossa paperipussisa.

Kannattaa istuttaa mahdollisimman suuria pikkusipuleita tai kynsiä, jolloin sadosta tulee paras. Minun pikkusipulit olivat aika vaihtelevan kokoisia.

 Itusilmuista on kasvanut vuoden aikana pyöreitä, pieniä valkosipuleita.

Tässä itusilmuja, kun ne keikkuvat valkosipulin varren päässä.

Innostuin uudistamaan kiviaidan edustan penkkiä valkosipuleja varten. Katsokaas kun on kivet suorassa ja vaaterissa, vatupassilla mittasin. Olin ostanut reunuskiviä jo yli vuosi sitten ihan muuhun projektiin, jonka olen tainnut unohtaa. Nyt kivet löysivät paikkansa tästä.

Ennen näytti tältä.

Penkin toisessa päässä on keväällä istuttamani piparjuuri. Siirsin tähän myös muutamia mansikan taimia ja ketoneilikkaa, jotka olivat levinneet penkissä.

Uusi kiveys ja runsaasti mehevää kompostia tekee kasvupaikasta multavamman. Nyt tätä penkkiä voi paremmin kastella, kun maa ei ole enää niin viettävä.

Sain apua porkkanoiden ylös nostamisessa ennen valkosipulien istutusta. Satoa ei kuivasta maasta juuri tullut, mutta riemua ja naurua riitti, kun poikien kanssa arvioitiin porkkanoiden ulkonäköä.

Kastelun jälkeen peittelin valkosipuli-istutukset lehtien alle.

Mansikka on punastunut rinnepenkin alareunassa.

Kangasajuruoho ja pikkuruinen harjaneilikka loistivat viikonlopun auringossa.

Kangasajuruoho

17 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Tulipa siisti ja muheva penkki valkosipuleille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompostimullan lisäys oli oikein hyväksi tälle paikalle.

   Poista
 3. Tulipa oivallinen penkki valkosipuleillesi! Taidanpa napata vinkin tuosta ja laittaa oman kiviaitani viertä penkin myös kulkemaan! Kaikkea kivaa siihen saisi kasvuun :D Itusilmuja kannattaa käyttää niin uusien pistokkaiden kasvattamiseen kuin ruuanlaittoon sekä myös flunssantorjuntaan (meillä isäntä niitä napostelee). Mukava pienten aarteiden on hyvän katteen alla muhevassa mullassa talvi uinua ja lähteä kasvuun heti huhtikuulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä uinuvat tosiaan talviunta :). Tämä penkki sai hyvää kohennusta kiveyksestä. Tarttiskohan munkin napostella muutama itusilmu. Niitä taitaakin olla tuolla vilpolassa....

   Poista
 4. Hyvä idea laittaa kiviä penkin reunoihin. Kivet lämmittävätkin kasveja mullan paikalla pitämisen lisäksi. Laitoin kans tänä syksynä ekan kerran itusilmuja maahan. Saas nähdä lähtevätkö keväällä kasvuun. Niin ja ne kynnetkin pitäisi tosiaan jo laittaa maahan. Taidanpa tehdä sen tänään. Kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on tosi lämmin paikka valkosipulille. Siinä mielessä oikein hyvä. Itusilmuja voi kylvää tiuhaan ja kyllä ne vaan kasvattavat sipulivarren. Vähän kuin ruohosipulia kasvaisi....

   Poista
 5. Kivan penkin teit valkosipuleille. Kivoja kuvia! - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 6. Nyt täytyy munkin kokeilla noita itusilmuista kasvattamista. No jää tulevaan syksyyn.
  Kiviaidan vierusta on mainio kasvatuspaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä nousevat keväällä lämpöpatterin kyljestä.

   Poista
 7. Mullakin valkosipulit vielä istuttamatta, kiitos muistutuksesta!

  VastaaPoista
 8. Oli kiva katsella mitä olet ahkeroinut. Itse olen jo vähän laiskotellut puutarhan suhteen. Tai no, olen sentään siivoskellut pihalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta on kiva kun voi jättää puutarhan lepoon. Vähän siivoskella, antaa talven tulla ja sitten aikanaan taas koittaa entistä ihanampi kevät.

   Poista
 9. Kompostin lisäksi valkosipulit tykkäävät tuhkalisästä. Siinä on hivenaineita hyvään kasvuun ja satoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun muistutit! Täytyy kipata tuhkaa niille takasta kun aletaan takkaa polttamaan.

   Poista